Czym kierować się podczas wyboru makaronu?

Głównym czynnikiem, którym kierujemy się podczas dokonywania zakupów jest dobry stosunek jakości do ceny. Dotyczy to również oferty makaronów, których poszerzający się asortyment każe zastanowić się nad najlepszym wyborem. Na półkach sklepowych nie spotykamy bowiem wyłącznie makaronów pszennych. Na co zatem zwrócić uwagę, aby nabyć produkt dobrej jakości i nie przepłacić?

1. Odmiany makaronów

Większość spotykanych makaronów wytworzona jest na bazie pszenicy i wody, niekiedy można spotkać również dodatek jaj – mówimy wtedy o makaronie jajecznym. Klasyczny makaron wytwarza się z dwóch rodzajów mąki: miękkiej (makaronowej) lub twardej durum. Przyjrzyjmy się ich charakterystyce.

  • Makaron z pszenicy miękkiej (makaronowej)

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Które zboża są najzdrowsze?
Które zboża są najzdrowsze? [10 zdjęć]

Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem...

zobacz galerię

Zdecydowanie najpopularniejsza odmiana makaronu spotykana w Polsce. Poza pszenicą typu miękkiego i wody, w składzie może zawierać jaja (zwykle w formie sproszkowanej). Makarony tego typu przede wszystkim różnią się między sobą ilością jaj dodanych na 1 kg mąki.

Jeśli lubimy prawdziwie włoską kuchnię, strońmy od tego typu produktów, gdyż bardzo ciężko ugotować je „al dente”.

  • Makaron semolinowy

Makaron ten uzyskuje się wykorzystując mąkę typu durum oraz wodę. Jest to produkt typowo włoski, zazwyczaj nie zawierający innych dodatków w składzie. Jego barwa jest wyraźnie bledsza od makaronu jajecznego. Atutem tego typu makaronu jest fakt, że nie wymaga on przelewania wodą po ugotowaniu oraz trudno go rozgotować.

  • Makaron pełnoziarnisty

Wytwarzany jest zarówno z mąki makaronowej jak i durum. Powstaje przez mielenie zboża wraz z łuską, bielmem i zarodkiem. Często zawiera też dodatki w postaci mąki orkiszowej lub żytniej. Posiada wyraźnie ciemną barwę.

W sklepach spotkamy również makarony przeznaczone dla celiakowców, jednak ich smak i różnorodność mogą przypaść do gustu również osobom bez nietolerancji na gluten. Jakie są ich najpopularniejsze odmiany?

  • Makaron kukurydziany

Jest on najbardziej popularną odmianą makaronu bez glutenu, zarazem najbardziej zbliżoną kolorystycznie i smakowo do makaronu na bazie pszenicy. Do jego produkcji wykorzystywana jest mąka kukurydziana i woda. Może zawierać dodatki z płatków ziemniaczanych poprawiających konsystencję.

  • Makaron ryżowy

Popularny w kuchni azjatyckiej i zarazem coraz szerzej dostępny w polskich sklepach z działami orientalnymi. Wytwarzany jest z mąki ryżowej i wody, niekiedy z dodatkiem tapioki. Posiada neutralny smak, więc doskonale nadaje się do mocno przyprawianych potraw. Nie wymaga długiego gotowania.

  • Makaron gryczany

Coraz popularniejszy w sklepach z żywnością bezglutenową. Posiada charakterystyczną ciemna barwę i zawiera wszelkie zalety kaszy gryczanej. Nie podnosi zakwaszenia w takim stopniu jak makaron z pszenicy i jest bogaty w minerały.

2. Ocena wyglądu zewnętrznego

Pierwszym aspektem jaki powinniśmy wziąć pod uwagę wybierając makaron, niezależnie od rodzaju mąki z jakiej powstał, jest wygląd zewnętrzny. Jak informuje technolog żywności marki Incola: „Najszybciej ocenimy jakość makaronu po jego kruchości. Makaron w opakowaniu nie powinien być połamany. Dobrze przetransportowany i wysokiej jakości produkt nie będzie miał problemów z zachowaniem stałej formy. Szczególnie ważne jest to w kontekście makaronu ryżowego, dostępnego w postaci cienkich nitek zwanych „vermicelli”.

”W drugiej kolejności zwróćmy uwagę na barwę, która nie powinna być zbyt żywa. Makaron z mąki kukurydzianej będzie miał bardziej wyrazisty kolor od makaronu jajecznego, z kolei ten będzie bardziej żółty od makaronu na bazie semoliny. Pomimo wszelkich różnic, kolor powinien mieć odcień pastelowy, jak przystało na artykuł wysuszony. Zbyt jaskrawa barwa może świadczyć o zawartości barwników w produkcie.

(Źródło: materiały prasowe)

Na końcu oceńmy powierzchnię makaronu. Nie mogą się na niej znajdować białe przebarwienia – to oznaka bardzo niskiej jakości. Zwróćmy też uwagę na jego fakturę, która powinna być zauważalna w większości przypadków, ale nie szorstka. Wyjątkiem jest tutaj makaron ryżowy, który charakteryzuje się niemal przezroczystymi i gładkimi nitkami makaronu.

3. Skład

Na wstępie wyjaśnijmy, że kształt makaronu nie ma wpływu na jego skład. Zróżnicowane formy są wyłącznie zasługą maszyn. Jakie dodatki w makaronie są dopuszczalne? Podstawą dla jego powstania jest mąka i woda, ewentualnie jaja. To wystarcza do zrobienia dobrego makaronu pszenicznego.

W przypadku mąk rzadziej spotykanych (np. kukurydzianej), korzystne jest wykorzystanie naturalnych dodatków ze skrobi i glukozy, w celu uzyskania najlepszej konsystencji i smaku produktu.

Nasz ekspert wyjawił też, jakich dodatków powinniśmy się wystrzegać. „Oczywiście takich, które nam szkodzą. Spotykamy osoby wrażliwe na różnego rodzaju barwniki, emulgatory i alergeny. W dobrym procesie produkcyjnym wszystkie te dodatki można wykluczyć, zastępując je niewielkimi ilościami naturalnych składników, jednocześnie utrzymując nawet dwuletni termin przydatności do spożycia.” W przypadku makaronów, podobnie jak innych produktów, naturalny skład świadczy o produkcie lepszym i zdrowszym.

4. Ile kosztuje jakość?

Ceny makaronów są bardzo zróżnicowane. Cena uzależniona jest głównie od mąki użytej w procesie produkcyjnym, a także dodatków jajecznych. Najtańsze w zestawieniu są makarony bezjajeczne z pszenicy miękkiej. Markowy makaron tego typu można nabyć już za 6,7zł/kg. Makarony z dodatkiem jaj to niemal dwukrotnie wyższy wydatek.

Atrakcyjnie z tego punktu widzenia wygląda oferta makaronów z pszenicy durum, które są nieznacznie droższe od bezjajecznych (o ok 1zł/kg), a wykonane w 100% z tego typu pszenicy oferują wysoką jakość i włoski smak w naszej kuchni.

Makarony w odmianie pełnoziarnistej to wydatek ok 9zł/kg, jeśli wybieramy produkt wysokiej jakości. Ceny produktów bezglutenowych są wyraźnie wyższe od ich popularnych odpowiedników z glutenem. Spowodowane jest to trudniejszym procesem produkcyjnym i ograniczoną dostępnością egzotycznych mąk.

Makarony kukurydziane można kupić już za 10zł/kg. Taki produkt zawiera jednak często wiele dodatków, a po ugotowaniu przybiera rozczarowujący charakter. Aby mieć pewność najlepszego smaku i zdrowego składu, należy przygotować się na wydatek rzędu 30zł/kg makaronu.

Wybór spośród wielu rodzajów makaronów nie musi być trudny. Wystarczy zwrócić uwagę czy kolor makaronu jest naturalny i odpowiada mące z której powstał, czy nie jest popękany oraz czy posiada delikatną fakturę. Pamiętajmy też o naturalnym składzie, który jest kluczowy dla naszego zdrowia. Nie obawiajmy się eksperymentować, gdyż dzisiaj sklepy oferują wiele rodzajów makaronów, których smak może nas zaskoczyć, a ich właściwości pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy