Czym zastąpić cukier? Zdrowymi, naturalnymi zamiennikami

Cukier nie krzepi, a uzależnia i negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Zwiększa ryzyko próchnicy, cukrzycy typu 2, chorób serca i nadwagi. Badania pokazują jednak, że nie potrafimy zrezygnować z cukru. Dziennie spożywamy przeciętnie 10 łyżeczek.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Według Światowej Organizacji Zdrowia ok. 55 proc. energii powinno pochodzić z węglowodanów, a z cukrów prostych jedynie 10 proc. Aby być zdrowym warto zrezygnować z cukru i sięgnąć po zdrowsze zamienniki.

1. Zalety stewii

Stewia występuje w tabletkach, kryształkach, w postaci świeżych albo sproszkowanych liści. Stewia to dobry wybór i alternatywa dla cukru i sztucznych słodzików. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej. Świeże liście stewii dodaje się np. do sałatek. Suszonymi można słodzić napoje. Jest słodsza od cukru nawet 300 razy. Dlatego wystarczy użyć jej odrobinę.

Zalety stewii? Nie jest kaloryczna. Badania dowiodły, że stewia nie powoduje próchnicy, ani nie podnosi poziomu cukru.

Przeczytaj koniecznie

Jest zatem bezpieczna nie tylko dla cukrzyków, ale dla osób chorych na fenyloketonurię. Najbardziej polecane są brązowe lub zielone proszki ze stewii. Są mało przetworzone.

2. Erytrytol dobry dla diabetyków

Powody, dla których warto rzucić cukier
Powody, dla których warto rzucić cukier [8 zdjęć]

Cukier zawsze postrzegany jest jako deser i nagroda. Jednakże coraz bardziej wkracza do naszej diety...

zobacz galerię

Erytrytol to produkt mniej znany, ale bardzo zdrowy. Pozyskuje się go w procesie naturalnej fermentacji. Pod wpływem drożdży Yarrowia lipolytica glukoza zostaje zamieniona właśnie w erytrytol.

Substancja ta nie wpływa na poziom insuliny we krwi. Ma bardzo niski indeks glikemiczny. Erytrol jest mniej słodki niż sacharoza. Mogą go więc stosować cukrzycy. Nie jest także kaloryczny, 100 g to zaledwie 20 kcal.

Naturalnie występuje w melonach, gruszkach, winogronach, grzybach, w winie, a także w kukurydzy.

Erytrytol nie powoduje próchnicy ani biegunek. Jest szybko wydalany z organizmu wraz z moczem. Kupimy go w sklepach ze zdrową żywnością bądź w internecie. Za pół kilograma zapłacimy ok. 16 zł.

3. Zdrowa tagatoza

Tagatoza pozyskiwana jest z laktozy. Odkryta została pod koniec lat 60-tych ubiegłego wieku, więc stosunkowo niedawno. W smaku podobna jest do cukru, ale ma od niego kilkakrotnie mniej kalorii. Występuje w postaci kostek i tabletek.

Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Nie podnosi więc poziomu cukru we krwi. Polecana jest diabetykom i wszystkim tym, którzy stosują dietę odchudzającą. Słodzić można nią ciasta i napoje. Znane jest także jej zdrowotne działanie. Tagatoza reguluje prawidłową pracę jelit, redukuje bakterie chorobotwórcze. Nie powoduje biegunek.

4. Cukier z kory brzozy

Ksylitol to cukier wytwarzany z kory brzozy. Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia. Znaleźć go można w gumach do żucia, cukierkach i pastach do zębów.

Ma o 40 proc. mniej kalorii niż sacharoza. W smaku jest podobny do cukru. Można go wykorzystywać do słodzenia kawy i herbaty, dodawać do wypieków i przetworów owocowych.

Badania naukowe donoszą, że dzięki niemu w organizmie łatwiej przyswajany jest wapń, który poprawia mineralizację kości. Ksylitol polecają dentyści ponieważ chroni zęby przed próchnicą, a dziąsła przed stanami zapalnymi.

Ma jednak wady. W większych ilościach może wywoływać np. biegunki. Do diety należy wprowadzać go stopniowo. Kilogram kosztuje ok. 25 zł.

5. Melasa

Ciemnobrązowy syrop, to produkt uboczny przy produkcji cukru. Na rynku występuje melasa trzcinowa i buraczana. Substancja ta jest źródłem minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, molibdenu, miedzi, selenu, manganu i potasu, a także witamin z grupy B. Dobrze więc wpływa na pracę układu nerwowego i odpornościowego.

Obniża także cholesterol. Melasa jest dość kaloryczna, 100 g melasy dostarcza 290 kcal, a jej indeks glikemiczny wynosi 70. Dlatego nie jest polecana dla diabetyków ani osób, które dbają o linię. Zaleca się spożywać łyżkę melasy dziennie. W większych ilościach może wywołać biegunki.

6. Miód

100 g miodu to 324 kcal. Jest więc, podobnie jak cukier, kaloryczny. Zawiera glukozę i fruktozę.

Czym zastąpić cukier? Zdrowymi, naturalnymi zamiennikami
Czym zastąpić cukier? Zdrowymi, naturalnymi zamiennikami (123RF)

Ale miód to naturalny antybiotyk. Ceniony jest za właściwości lecznicze. Działa bakteriobójczo i grzybobójczo, zawiera witaminy z grupy B, białka, pyłki kwiatowe oraz kwasy organiczne. Warto jednak pamiętać, że w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza traci zdrowotne właściwości.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy