Warzywa i owoce wolne od pestycydów

Są na świecie takie warzywa i owoce, które nawet jeśli nie pochodzą  z upraw ekologicznych, są niemal wolne od chemii. A wszystko za sprawą ich szczególnych właściwości, dzięki którym nie chłoną pestycydów.

Co pewien czas listę takich warzyw i owoców (tzw. czystą piętnastkę) publikuje amerykańska organizacja pożytku publicznego o nazwie Environmental Working Group (EWG). Ranking tworzony jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie regulacje prawne dotyczące dopuszczalnych norm stosowania środków ochrony roślin są trochę bardziej liberalne niż w Europie, jednak możemy założyć, że analogiczne badania na naszym kontynencie dałyby zbliżone rezultaty. Kumulowanie środków ochrony roślin uzależnione jest bowiem od pewnych cech warzyw i owoców związanych z ich budową.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Oto najnowsza lista. - tzw. czysta piętnastka owoców i warzyw:

  • szparagi;
  • awokado;
  • mango;
  • cebula;
  • kapusta;
  • melon;
  • kalafior;
  • bakłażan;
  • grejpfrut;
  • kiwi;
  • papaja;
  • ananas;
  • kukurydza;
  • bataty;
  • zielony groszek.

Uwaga jednak na opublikowane zestawienie warzyw i owoców, ponieważ:

  • metoda tworzenia listy przez EWG nie jest do końca zrozumiała – np. brana pod uwagę jest średnia pozostałość pestycydów a nie toksyczność poszczególnych z nich, a należy zrozumieć, że nie wszystkie pestycydy są niebezpieczne dla ludzi. Dane na podstawie, których została stworzona lista pochodzą sprzed 2-3 lat i zostały zebrane na innym kontynencie;
  • mniej niż 0,5% warzyw i owoców przekracza dopuszczalne normy pestycydów;
  • podobny raport odnośnie pestycydów przygotowuje EFSA European Food Safety Authority, który dotyczy warzyw i owoców w Europie;
  • na podstawie raportu EWG można zrozumieć, że należy jeść tylko produkty organiczne, a przecież w rolnictwie ekologicznym również używa się pestycydów;
  • błędne zrozumienie listy może skutkować zaprzestaniem jedzenia niektórych warzyw i owoców, a jednak ich niespożywanie jest groźniejsze niż narażenie na niewielkie ilości pestycydów.

Co jednak z pozostałymi warzywami i owocami, których najczęściej używamy w naszej kuchni? Pamiętajmy też, że już samo mycie, obieranie czy gotowanie warzyw i owoców stanowi skuteczne metody zmniejszania pozostałości pestycydów. Jeśli nie mamy dostępu do sklepów ani targowisk z żywnością organiczną, możemy posłużyć się sprawdzoną metodą pasjonatów zdrowego żywienia, dzięki której pozbędziemy się pestycydów i innych substancji chemicznych z warzyw i owoców.

Wersja droższa polega na kupieniu w sklepie ze zdrową żywnością specjalnego płynu służącego do tego celu – za półlitrową butelkę musimy zapłacić 25-30 zł.

Można też podobny efekt uzyskać domowymi sposobami. Najpierw owoce i warzywa myjemy dokładnie w ciepłej wodzie, a następnie zanurzamy na 2-3 minuty w roztworze o odczynie kwaśnym - na 1 litr wody dodajemy  ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, ale może być też zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego (warto kupować  go w dużych opakowaniach – za 1 kg zapłacimy wówczas  8-10 zł).

Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej umieszczamy je w roztworze o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty – tym razem na 1 litr wody dodajemy  czubatą łyżkę sody oczyszczonej.  I na sam koniec spłukujemy warzywa lub owoce zwykłą ciepłą wodą.

Anna Oksow, ponad rok temu

Żywność ekologiczna

Komentarze (21)
~asua
~asua ponad rok temu

ja połowa kuracji i 7kg mniej. Dość prosto idzie. Myślałam że bedzie gorzej a slimcea faktycznie tak zmienia metabolizm o blokuje łaknienie że waga spada i motywuje nawet do dodatkowych ćwiczeń aby zwiększyć efekt.

Odpowiedz
~pms
~pms ponad rok temu

@~sdfsg: kapusta, cebula, bataty są w każdym sklepie. Pozostałe są w każdej biedronce, więc zacznij je jeść na co dzień, można odmówić sobie innego jedzenia, ale na warzywach i owocach nie należy oszczędzać!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Szukanie ekologicznej żywności Produkty ekologiczne są dostępne w większości sklepów - wystarczy dobrze się rozejrzeć.

Żywność ekologiczna

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO)

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO) Odtwórz wideo

Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej....

Żywność ekologiczna

Oznaczenia na ekologicznych jajkach (WIDEO)

Oznaczenia na ekologicznych jajkach (WIDEO) Odtwórz wideo

dla konsumentów? O których jajkach można powiedzieć, że są ekologiczne? Na te pytania szczegółowo odpowiada dietetyk Marta Michalak-Tomasik (...) . W ich przypadku kury mają dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu. Karmi się je...

Żywność ekologiczna

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO)

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO) Odtwórz wideo

Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony roślin i pestycydów. Rolnictwa (...) ekologiczne wytwarzają pokarmy w czysty i bezpieczny sposób,...

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna na odporność Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.

Żywność ekologiczna

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Żywność organiczna Czym jest żywność organiczna? To żywność wytworzona bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, zwykle droższa od tej, którą (...) pod bieżącą wodą, nawet te zakupione w sklepie ze...

Żywność ekologiczna

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Figi Figowiec to najstarsze drzewo uprawne. Rośnie przede wszystkim w Azji oraz w basenie Morza Śródziemnego. Owoce tego drzewa ceni się przede wszystkim ze względu na ich szczególny smak, ale i cenne dla organizmu wartości odżywcze. (http://fitness.wp.pl/19238,figi-dietetyczna-przekaska...