Czysty syrop klonowy chroni przed stanem zapalnym
Według nowego badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Rhode Island czysty syrop klonowy pomaga uchronić nasz organizm przed chronicznym stanem zapalnym, który może potencjalnie prowadzić do chorób mózgu, takich jak np. alzheimer.
Badania przeprowadzone pod kierownictwem dr Navindra Seeram z Uniwersytetu Rhode Island w Stanach Zjednoczonych ujawniły, że za korzystne działanie produktu odpowiada inulina, rodzaj niedawno odkrytego węglowodanu. Działa ona jak prebiotyk, pobudzając wzrost korzystnych dla jelit bakterii.
Inulina dołączyła tym samym do bogatej listy cennych składników syropu klonowego, obejmującej polifenole, liczne witaminy i minerały. Naukowcy twierdzą, że odkrycie powinno umożliwić klasyfikację syropu klonowego jako żywności funkcjonalnej.
W badaniu skoncentrowano się na korzystnym działaniu (prebiotycznym i probiotycznym) syropu klonowego, którego spożywanie miało na celu przywrócenie równowagi flory jelitowej. Równowagę tę można utracić z kilku powodów, w tym wskutek leczenia antybiotykami.
Jak podkreśla Seeram, zdrowe jelita pomagają pobudzać i wspierać system immunologiczny, co może uchronić organizm przed chronicznym stanem zapalnym.
Wykazano, że chroniczny stan zapalny może mieć potencjalny wpływ na choroby takie jak alzheimer, co pozwala powiązać stosowanie czystego syropu klonowego ze zdrowiem mózgu. Produkt najlepiej włączyć do diety, zastępując nim cukier.
Nie jest to pierwsze odkrycie wskazujące na przeciwzapalne właściwości syropu klonowego. W 2011 roku zidentyfikowano w nim unikalną cząsteczkę polifenoli, Quebecol, i jeden z jego analogów - izoquebecol. Okazało się, że znacznie zmniejszają one produkcję mediatorów stanu zapalnego.
Stan zapalny jest normalną częścią odpowiedzi immunologicznej, ułatwiającą leczenie obrażeń i zwalczanie infekcji. Jednakże, gdy wymyka się on spod kontroli lub przechodzi w formę chroniczną, może zaostrzać problemy zdrowotne.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Stosowanie syropu klonowego zamiast cukru - czy to dobry pomysł? - odpowiada mgr Sylwia Ogrodowczyk
- Czy będąc na diecie odchudzającej można spożywać syrop klonowy? - odpowiada mgr Natalia Ulewicz
- Stan zapalny organizmu - co powoduje? - odpowiada dr n. med. Piotr Sawicki
Syrop klonowy to tradycyjny kanadyjski produkt. Zbiera się go wczesną wiosną, jeszcze w czasie roztopów, gdy syrop ma najlepszy smak, za pomocą kraników umieszczonych w drzewach.
Syrop klonowy zawiera sporo cukru, ale dostarcza też składników mineralnych, takich jak mangan, cynk, wapń, sód, potas, żelazo i selen, oraz witamin z grupy B. Wykazuje także działanie przeciwutleniające, które można porównać do właściwości brokułów czy jabłek.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.