Przejdź na WP

Daktyle – wartości odżywcze, zastosowanie, przeciwwskazania, odmiany

Daktyle są to owoce daktylowca. Obecność wielu składników odżywczych sprawia, że w krajach arabskich określane są mianem "chleba życia".

Zobacz film: "Słodkie a zdrowe. Idealne, gdy brakuje ci magnezu i potasu"

spis treści

1. Daktyle – wartości odżywcze

Daktyle zawierają około 281 kalorii w 100 g. Są źródłem błonnika, witamin, związków mineralnych, przeciwutleniaczy i salicylanów, działających jak aspiryna. Niestety, każda odmiana daktyli ma inną zawartość wartości odżywczych.

Niektóre odmiany mają nawet inne witaminy. Np. najpopularniejsza odmiana daktyli Deglet Noor ma w swoim składzie odrobinę witaminy C i A, a odmiana Medjool nie ma w swoim składzie witaminy C, ale ma za to całkiem sporo witaminy A i witaminy B6. Ta odmiana zawiera również więcej wapnia i magnezu w porównaniu do odmiany Deglet Noor oraz mniej kwasu foliowego.

2. Daktyle – zastosowanie

Daktyle mają wiele zastosowań prozdrowotnych. Daktyle zapobiegają gromadzeniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych i zapobiegają miażdżycy. Mają zatem pozytywny wpływ na obniżenie ryzyka chorób układu krwionośnego, jak na przykład zawału serca lub udaru mózgu.

Daktyle mają różna zawartości składników odżywczych w zależności od odmiany
Daktyle mają różna zawartości składników odżywczych w zależności od odmiany (Shutterstock)

Daktyle mają również właściwości przeciwzapalne i zapobiagają tworzeniu się zakrzepów. Takie działania daktyli zawdzięczamy zawartości salicylanów, które w działaniu przypominają aspirynę, ale są łagodniejsze dla żołądka.

Daktyle zawierają również potas, który wpływa na utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi i zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego.

Daktyle są również bogatym źródłem błonnika. Poprawiają zatem perystaltykę jelit i pomagają w zaparciach. Najlepiej jeść owoce suszone, ponieważ zawierają więcej błonnika.

Daktyle w diecie pomagają zobojętniać kwasy żołądkowe, dlatego są zalecane osobom chorym na nadkwasotę. Suszone daktyle są również zalecane osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. Dzieje się tak, dlatego, że owoce te posiadają w swoim składzie tryptofan, którego przemiany są źródłem serotoniny, a serotonina łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego.

Przepisy na zdrowe desery bez cukru
Przepisy na zdrowe desery bez cukru [7 zdjęć]

Uważa się, że cukier to biała śmierć. I rzeczywiście, ma dużo kalorii i pozbawiony jest składników odżywczych....

zobacz galerię

Daktyle nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cukru we krwi i nie prowadzą do powstania cukrzycy. Niestety, choć daktyle obniżają poziom glukozy we krwi, mają wysoki indeks glikemiczny i osoby z cukrzycą muszą z nich zrezygnować.

Daktyle mają również wiele zastosowań w kuchni. Z daktyli produkuje się mąkę, miód palmowy, różne przetwory, dodaje do wypieków lub musli. Są częstym składnikiem curry. Daktyle mogą być serwowane z serami lub wędlinami. Z powodzeniem można nimi zastąpić słodycze w diecie odchudzającej.

3. Daktyle – przeciwskazania

Nie tylko osoby z cukrzycą powinny zrezygnować z daktyli. Niektóre problemy żołądkowe również wykluczają daktyle. Owoców tych powinny unikać osoby chore na nieżyt żołądka, kolkę żołądkową i wzdęcia. Daktyle ze swojej diety powinny również wyeliminować osoby mające napady migreny. Jest to spowodowane obecnością w daktylach tyraminy, która może wywołać ból głowy.

ZOBACZ TAKŻE:

4. Daktyle – odmiany

Istnieją trzy główne grupy odmian daktyli: twarde zawierające dużo skrobi, półtwarde i miękkie, z których wyciska się sok tzw. miód daktylowy.

W grupie daktyli twardych znajdziemy Thoory, zwane "daktylowym chlebem". Do daktyli półtwardych należą np. odmiany Dayri, Zahdi oraz najpopularniejsza i jednocześnie najlepsza odmiana Deglet Noor.

W grupie miękkich daktyli znajduje się odmiana Medjool. Te daktyle są wyjątkowo duże, mają delikatną, cienką skórkę i soczysty miąższ.

5. Daktyle - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 147 g (1 szklanka, pokrojone)
Wartość energetyczna 282 kcal 415 kcal
Białko 2,45 g 3,60 g
Węglowodany 75,0 g 110 g
Cukier 63,4 g 93,1 g
Błonnik 8,00 g 11,76 g
Tłuszcz 0,39 g 0,57 g
Tłuszcze nasycone 0,03 g 0,05 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,04 g 0,05 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,02 g 0,03 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0,40 mg 0,59 mg
Daktyle – wartości odżywcze, zastosowanie, przeciwwskazania, odmiany
Daktyle – wartości odżywcze, zastosowanie, przeciwwskazania, odmiany (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy