Daktyle – wartości odżywcze, zastosowanie, przeciwwskazania, odmiany

Daktyle są to owoce daktylowca. Obecność wielu składników odżywczych sprawia, że w krajach arabskich określane są mianem "chleba życia".

spis treści

Zobacz film: "Daktyle"

1. Daktyle – wartości odżywcze

Daktyle zawierają około 281 kalorii w 100 g. Daktyle są źródłem błonnika, witamin, związków mineralnych, przeciwutleniaczy i salicylanów, działających jak aspiryna. Niestety, każda odmiana daktyli ma inną zawartość wartości odżywczych.

Niektóre odmiany mają nawet inne witaminy. Np. najpopularniejsza odmiana daktyli Deglet Noor ma w swoim składzie odrobinę witaminy C i A, a odmiana Medjool nie ma w swoim składzie witaminy C, ale ma za to całkiem sporo witaminy A i witaminy B6. Ta odmiana daktyli zawiera również więcej wapnia i magnezu w porównaniu do odmiany Deglet Noor oraz mniej kwasu foliowego.

2. Daktyle – zastosowanie

Daktyle mają wiele zastosowań prozdrowotnych. Daktyle zapobiegają gromadzeniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych i zapobiegają miażdżycy. Mają zatem pozytywny wpływ na obniżenie ryzyka chorób układu krwionośnego, jak na przykład zawał serca lub udar mózgu.

Daktyle mają różna zawartości składników odżywczych w zależności od odmiany
Daktyle mają różna zawartości składników odżywczych w zależności od odmiany (Shutterstock)

Daktyle mają również właściwości przeciwzapalne i zapobiagają tworzeniu się zakrzepów. Takie działania daktyli zawdzięczamy zawartości salicylanów, które w działaniu przypominają aspiryne, ale są łagodniejsze dla żołądka.

Daktyle zawierają również potas, który wpływa na utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi i zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego.

Daktyle są również bogatym źródłem błonnika. Daktyle poprawiają zatem perystaltykę jelit i pomagają w zaparciach. Daktyle pomagają na zaparcia w każdej postaci. Najlepiej jednak jeść suszone daktyle, ponieważ zawierają więcej błonnika.

Daktyle w diecie pomagają zobojętniać kwasy żołądkowe, dlatego są zalecane osobom chorym na nadkwasotę. Suszone daktyle są również zalecane dla osób chorych na zespół jelita drażliwego. Osoby te powinny ująć daktyle w swojej diecie, ze względu na tryptofan, którego przemiany są źródłem serotoniny, a serotonina łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego.

Przepisy na zdrowe desery bez cukru
Przepisy na zdrowe desery bez cukru [7 zdjęć]

Uważa się, że cukier to biała śmierć. I rzeczywiście, ma dużo kalorii i pozbawiony jest składników odżywczych....

zobacz galerię

Daktyle nie przyczyniają się do wzrostu poziomu cukru we krwi i nie prowadzą do powstania cukrzycy. Niestety, choć daktyle obniżają poziom glukozy we krwi, mają wysoki indeks glikemiczny i osoby z cukrzycą muszą z nich zrezygnować.

Daktyle mają również wiele zastosowań w kuchni. Z daktyli produkuje się mąkę, miód palmowy, różne przetwory, dodaje do wypieków lub musli. Są częstym składnikiem curry. Daktyle mogą być serwowane z serami lub wędlinami. Z powodzeniem można nimi zastąpić słodycze w diecie odchudzającej.

3. Daktyle – przeciwskazania

Nie tylko osoby z cukrzycą powinny zrezygnować z daktyli. Niektóre problemy żołądkowe również wykluczają daktyle. Daktyli powinny unikać osoby chore na nieżyt żołądka, kolkę żołądkową i wzdęcia. Daktyle ze swojej diety powinny również wyeliminować osoby mające napady migreny. Jest to spowodowane obecnością w daktylach tyraminy, która może wywołać ból głowy.

ZOBACZ TAKŻE:

4. Daktyle – odmiany

Istnieją trzy główne grupy odmian daktyli: twarde zawierające dużo skrobi, półtwarde i miękkie, z których wyciska się sok tzw. miód daktylowy.

W grupie daktyli twardych znajdziemy Thoory, zwane "daktylowym chlebem". Do daktyli półtwardych należą np. odmiany Dayri, Zahdi oraz najpopularniejsza i jednocześnie najlepsza odmiana Deglet Noor.

W grupie miękkich daktyli znajduje się odmiana Medjool. Te daktyle są wyjątkowo duże, mają delikatną, cienką skórkę i soczysty miąższ.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy