Demencja. Ten napój trzykrotnie zwiększa ryzyko zachorowania
Demencja to choroba, która dotknęła ok. pół miliona Polaków, a do 2050 r. ta liczba może wzrosnąć nawet czterokrotnie. Starzenie organizmu to tylko jeden czynnik, na który wpływu nie mamy. Na inne – jak np. na to, co pijemy – jak najbardziej.
1. Demencja – czynniki ryzyka
Pogorszenie sprawności umysłowej, w tym problemy z koncentracją, zapamiętywaniem, logicznym myśleniem. Do tego zmiany w osobowości i coraz większe trudności w radzeniu sobie z codziennymi czynnościami. To może być demencja.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wyróżniła aż 12 czynników ryzyka, które mają wpływ na to schorzenie neurologiczne, prowadzące do zmian w mózgu.
- brak lub niski poziom aktywności fizycznej,
- niska aktywność intelektualna,
- nadciśnienie tętnicze,
- cukrzyca,
- wysoki poziom cholesterolu,
- nadmierne spożywanie alkoholu,
- palenie tytoniu,
- zła dieta,
- izolacja społeczna,
- nadmierny przyrost masy ciała prowadzący do otyłości,
- utrata słuchu,
- depresja.
Część z tych czynników jest modyfikowalna, co znaczy, że ryzyko demencji można zmniejszyć. Wśród nich istotne miejsce zajmuje dieta.
2. Napoje dietetyczne a ryzyko demencji
Badania dowiodły, że duży udział cukru w diecie może przyczyniać się w sposób znaczny do wystąpienia zmian otępiennych. Nie dziwi więc, że wśród wytycznych WHO dotyczących ograniczenia zachorowań na demencję znajduje się rekomendacja dotycząca zdrowej diety obfitującej w warzywa i owoce oraz niwelującej udział cukrów i tłuszczu.
Może więc dobrym kierunkiem byłyby napoje dietetyczne jako alternatywa dla tych, którzy nie mogą się obyć bez słodkich bąbelków na co dzień? Okazuje się, że ten wybór jest równie zły.
Opublikowane w czasopiśmie "Stroke" wyniki badania pokazują, że napoje dietetyczne mogą przyczyniać się do rozwoju demencji. Badacze przez 10 lat prowadzili obserwacje 1484 osób po 65. roku życia. Ci, którzy codziennie sięgali po napoje dietetycznie, mieli aż trzykrotnie wyższe ryzyko demencji niż osoby, które piły je rzadziej niż raz w tygodniu. To jednak nie wszystko – podobne ryzyko związane jest także z wystąpieniem udaru niedokrwiennego mózgu u amatorów dietetycznych napojów.
Dr Matthew Pase, neurolog z Boston University School of Medicine i główny autor badania, wskazał dwa słabe punkty jego pracy: mała próba badawcza i brak dowiedzionego związku przyczynowo-skutkowego. Wiemy tylko tyle, że grupa osób, które lubią napoje dietetyczne to grupa osób, u których ryzyko demencji i udaru jest znacznie wyższe. Ta korelacja wymaga dalszych badań, ale pewne jest jedno: napoje, które eliminują cukier na rzecz niskokalorycznych zamienników, nie są tak zdrowe, jak dotychczas wszyscy przypuszczali.
Szczególnie, że już wcześniejsze badania z 2017 roku pokazywały niepokojącą zależność pomiędzy piciem słodkich, gazowanych napojów (niezależnie od tego, czy były słodzone cukrem, czy też nie) a zmniejszeniem objętości mózgu. Opublikowane na łamach "Alzheimer's & Dementia" doniesienia wskazywały, że już dwie porcje napoju dziennie są szkodliwe dla tego organu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.