Dieta odkwaszająca - ph organizmu, wpływ diety na zdrowie

spis treści
rozwiń

Skuteczna dieta zakłada, że skoro pH organizmu ludzkiego jest lekko zasadowe, to pokarmy, które spożywamy również powinny być zasadowe. Źle zrównoważona dieta, w której przeważa żywność kwasowa (białko zwierzęce, cukier, kofeina i żywność przetworzona) może zakłócić równowagę w organizmie i usunąć z niego minerały alkaliczne, takie jak sód, potas, magnez i wapń. Jakie są główne założenia diety odkwaszającej?

1. Dieta odkwaszająca - wpływ pH na funkcjonowanie organizmu

Poziom pH w organizmie ma wpływ na każdą komórkę naszego ciała, a nadmierna kwasowość może mieć poważne skutki dla zdrowia. Stałe kwasowe pH może doprowadzić do powstania nieprzyjaznego środowiska w organizmie, które będzie wpływało negatywnie na funkcjonowanie komórek: od bicia serca po funkcjonowanie neuronów w mózgu.

To musisz wiedzieć

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Niewłaściwe pH w organizmie może doprowadzić do wielu poważnych dolegliwości i chorób: choroby nowotworowe, choroby serca, otyłość, alergie, zmęczenie, przedwczesne starzenie się, jak również problemy z systemem nerwowym, układem sercowo-naczyniowym i mięśniami.

2. Dieta odkwaszająca - jak wpływa na zdrowie?

Większość pokarmów, które spożywamy wpływa na poziom pH w organizmie. Część z nich zakwasza organizm, inne to produkty alkaliczne lub inaczej produkty alkalizujące organizm. Żywność zakwaszająca to przede wszystkim żywność bogata w białko zwierzęce (mięso, ryby, jaja) i większość roślin strączkowych (fasolka i groch, oprócz soczewicy, która jest alkaliczna). Cukier, kawa, alkohol i większość zbóż również ma działanie zakwaszające.

Dieta alkaliczna
Dieta alkaliczna

Dieta proteinowa dr. Dukana jest kuracją lubianą przede wszystkim z powodu swobody w ilości i częstotliwości...

zobacz galerię

Dieta odkwaszająca, inaczej dieta zasadowa, opiera się głównie na warzywach, owocach, orzechach, ziarnach i przyprawach. Stosując dietę alkaliczną należy jeść przede wszystkim świeże warzywa, sałatki, orzechy i oleje roślinne, jak najwięcej surowych produktów oraz pić 2-3 litry wody dziennie. Żywność alkaliczna powinna stanowić 75-80% codziennej diety, natomiast produkty kwasowe nie powinny przekraczać 20-25%.

Współczesny sposób odżywiania, bogaty w mięso i tłuszcze zwierzęce, cukier, kofeinę i alkohol powoduje groźne dla zdrowia zakwaszenie organizmu. Dieta odkwaszająca ma na celu przywrócenie prawidłowego, zasadowego pH w organizmie. Odpowiednia równowaga kwasowo-zasadowa organizmu jest gwarancją zdrowia i dobrego samopoczucia.

Następny artykuł: Dieta zasadowa

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!