Dieta Atkinsa, którą stosują gwiazdy, może być niebezpieczna dla zdrowia

Naukowcy kolejny raz potwierdzają, że mięso jest niebezpieczne dla zdrowia. Okazuje się, że kobiety w średnim wieku, które stosują dietę Atkinsa, mają wyższe ryzyko niewydolności serca.

1. Diety oparte na owocach są znacznie zdrowsze

Diety na bazie mięsa, np. stosowana przez wiele gwiazd, takich jak Jennifer Aniston i Gwyneth Paltrow, dieta Atkinsa, znacząco podwyższają ryzyko chorób układu krążenia u kobiet po 50 roku życia. Natomiast jadłospis bogaty w białka roślinne redukuje to zagrożenie.

Ponadto poprzednie badania wykazały, że żywienie oparte w dużej mierze na mięsie zwiększa ryzyko zaparć, czyli kluczowego czynnika w powstawaniu raka jelita grubego.

Czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób serca
Czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób serca (Shutterstock)

W ramach badania amerykańscy naukowcy przez 5 lat przyglądali się 100 000 kobiet pomiędzy 50 a 79 rokiem życia. U 1 711 rozwinęła się niewydolność serca. Uczestniczki dostarczały szczegółowych informacji na temat swojej codziennej diety i okazało się, że te, które spożywały czerwone mięso, miały większe problemy z sercem.

Wyniki potwierdziły się także po uwzględnieniu takich czynników, jak wiek, rasa, pochodzenie etniczne, poziom wykształcenia, występowanie wysokiego ciśnienia krwi, cukrzycy czy choroby wieńcowej.

Przeczytaj koniecznie

Naukowcy przypominają, że inne badania także wskazywały na związek między zwiększoną ilością białka spożywanego wraz z mięsem i ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u kobiet.

2. Drób zamiast wołowiny

"Większa ilość białka w diecie jest związana ze znacznie podniesionym ryzykiem niewydolności serca. Jednocześnie spożycie białka roślinnego wydaje się mieć działanie ochronne, chociaż konieczne są dodatkowe badania w celu potwierdzenia tego potencjalnego związku" - mówi główny autor badania, dr Mohamed Firas Barbour z Uniwersytetu w Rhode Island.

Zobacz także

"Chociaż nasze odkrycia powinny być interpretowane z ostrożnością, wszystko wskazuje na to, że dieta bogata w białko zwiększa ryzyko problemów z sercem. Okazuje się także, że niewydolności serca u kobiet po menopauzie można zapobiegać w prosty sposób, a mianowicie poprzez modyfikację diety” - dodaje badacz.

Aby zachować zdrowe serce, eksperci zalecają diety oparte na owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych. Jeżeli chodzi o mięso, zdaniem specjalistów lepiej jest zamienić to czerwone na drób bez skóry, który jest znacznie zdrowszy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.