Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko chorób

Chcesz żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem? Wprowadź do swojej diety błonnik. Nowe badania sugerują, że właśnie dzięki temu składnikowi odżywczemu możemy poprawić jakość zdrowia.

Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawą. Aby w późnym wieku uniknąć miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy i innych chorób, trzeba jeść pełnowartościowe posiłki i unikać nadmiaru cukru, soli, tłuszczów trans.

Jak ograniczyć węglowodany w diecie?

Teraz naukowcy odkryli, że osoby, które w całym swoim życiu spożywały błonnik (obecny w pełnoziarnistym pieczywie, warzywach i owocach), w dużym stopniu uniknęły tych chorób. Takie wnioski płyną z badań, które trwały aż 10 lat.

Eksperci przebadali dane 1600 osób powyżej 50. roku życia pod kątem zachorowań na choroby przewlekłe i ogólnoustrojowe. Badali zależności pomiędzy spożywaniem węglowodanów a stanem zdrowia w późnej starości.

Pod uwagę brane były takie czynniki jak: spożycie węglowodanów, błonnika, cukru oraz indeks glikemiczny i zawartość kaloryczna. Okazało się, że to właśnie błonnik jest składnikiem, który odpowiada za „pomyślne starzenie się”, czyli brak niepełnosprawności spowodowanej otyłością i chorobami serca.

Okazało się, że u osób, które spożywały dania z wysoką zawartością tego składnika nie występowały zaburzenia funkcji poznawczych, układu oddechowego, choroby przewlekłe. Nie doświadczały one także chorób wieńcowych czy udarów mózgu, a nawet były mniej podatne na depresję. Rzadziej też cierpiały na nowotwory.

Oprócz tego, naukowcy sugerują, że wysokie spożycie błonnika pozytywnie wpłynęło na długość życia aż u 80 proc. badanych. Te osoby rzadziej cierpią na nadciśnienie, cukrzycę, demencję starczą czy niepełnosprawność ruchową.

Jak zaznacza kierownik prac, dr Bamini Gopinath z Instytutu Westmead w Australii, to pierwsze długoterminowe badania tego typu, a ich wynik jest na tyle istotny, że należy prowadzić dalsze prace w tym kierunku. Jeśli potwierdzą one dobroczynny wpływ błonnika na zdrowia, będzie można pokusić się o wystosowanie odpowiednich zaleceń dietetycznych dla ludzi na całym świecie.

Badania opublikowano w "The Journals of Gerontology".

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu
Profilaktyka zawału serca

Jedzenie, które wspomaga pracę serca

Jedzenie, które wspomaga pracę serca

krwi, a serce może we właściwy sposób pompować krew. Dodatkowo obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych obniża ryzyko wystąpienia chorób układu (...) przeciwzapalne, co oczywiście wpływa na stan układu krążenia. Figi...

Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Dieta niezwykle bogata w błonnik

, posiadające wiele składników odżywczych. Dieta bogata w produkty wysokobłonnikowe i pełnoziarniste pomaga zmniejszyć ryzyko raka i cukrzycy. Jedz warzywa Jedz (...) jest to składnik, który zmniejsza...

Składniki odżywcze

Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu

w prewencji wielu chorób cywilizacyjnych (miażdżyca, nowotwory, otyłość). W układzie pokarmowym człowieka błonnik przechodzi w postaci niezmienionej (...) ziarna zbóż, kiełki, orzechy, nasiona, warzywa strączkowe, kapusta,...

Herbata

Pij zieloną herbatę na zdrowie

Pij zieloną herbatę na zdrowie

? Zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych Zawarte w zielonej herbacie polifenole wzmacniają układ sercowo-naczyniowy i przyczyniają się do obniżenia (...) poziomu cholesterolu, zmniejszenia ryzyka...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości roślin strączkowych

Właściwości roślin strączkowych

, bo są one jednym z najważniejszych źródeł pożywienia pochodzenia roślinnego. Bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały stanowią doskonały element zdrowej diety (...) i zmniejszają ryzyko wystąpienia...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Superżywność dla cukrzyków

Superżywność dla cukrzyków

śródziemnomorskiej bogatej w oliwę z oliwek pozwala zredukować ryzyko cukrzycy typu 2 o ok. 50% w porównaniu do diety ubogiej w tłuszcz - tłumaczą (...) chorób serca. Szpinak Należy on do grupy zielonych...

Ciąża i dziecko

Owoce i warzywa, które zmniejszą ciśnienie krwi

Owoce i warzywa, które zmniejszą ciśnienie krwi

ciśnienia krwi. Dieta bogata w to warzywo polepsza pracę układu nerwowego oraz dba o prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Chroni (...) jest, że warzywo to usprawnia przepływ krwi w organizmie oraz zmniejsza...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

i beta-karotenu. Specjaliści podają, że poprawia funkcje układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko nowotworów oraz chorób serca. Przy użyciu (...) Buraki Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki...

Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

zaburzenia snu. Soja zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi Naukowcy z National University w Singapurze, Cancer Research w Wielkiej Brytanii i National (...) Cancer Institute w Stanach Zjednoczonych potwierdzili,...