Dieta cholesterolowa - zalecenia, zapobiegnięcie miażdżycy

Dieta cholesterolowa jest zalecana dla osób mających wysoki poziom cholesterolu we krwi. Celem diety cholesterolowej jest obniżenie poziomu cholesterolu oraz zapobiegnięcie rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W diecie tej ogranicza się spożywanie produktów zawierających duże ilości cholesterolu, natomiast zwiększa się ilość flawonoidów i witamin antyoksydacyjnych.

Dieta cholesterolowa - charakterystyka cholesterolu

Cholesterol to steroid wytwarzany w wątrobie. W organizmie pełni istotną rolę, gdyż buduje błony komórkowe i osłonki mielinowe włókien nerwowych, jako sterol uczestniczy w syntezie hormonów płciowych (estrogeny, testosteron, progesteron) oraz kortyzolu, a także witaminy D. Po spożyciu produktu, a następnie wchłonięciu cząsteczki tłuszczu są transportowane do różnych tkanek i komórek w połączeniu z białkami jako tzw. lipoproteiny. W surowicy krwi cholesterol występuje pod postacią lipoprotein LDL i HDL. Lipoproteina LDL to tzw. zły cholesterol, transportuje ona tłuszcz z wątroby do wszystkich komórek. W przypadku, gdy w organizmie znajduje się więcej cholesterolu niż potrzebują komórki, zaczyna osadzać się w ściankach naczyń tętniczych. Nadmiar lipoprotein krążących we krwi zwiększa jej lepkość i ułatwia powstawanie zakrzepów oraz udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego. Lipoproteina HDL to tzw. „dobry cholesterol”. Stanowi 20-30% całkowitej ilości cholesterolu w surowicy i przenosi lipidy z tkanek obwodowych z powrotem do wątroby. Lipoproteiny HDL chronią przed rozwojem miażdżycy. Do głównych źródeł pokarmowego cholesterolu należą żółtka jaj, a na dalszym miejscu wędliny podrobowe (pasztetowa i salceson), pasztet i wątróbka.

Żywność light pod lupą dietetyka

Dieta cholesterolowa - zawartość cholesterolu w produktach spożywczych

Zawartość cholesterolu pokarmowego w diecie cholesterolowej powinna być mniejsza niż 200 mg/dzień, a w diecie profilaktycznej mniejsza niż 300 mg/dzień.

Tabela. Zawartość cholesterolu w produktach spożywczych

Produkt Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg] Produkt Zawartość cholesterolu w 100 g produktu
Smalec 92 Mleko 2% 8
Indyk surowy 81 Ser tylżycki 74
Kurczak surowy 110 Ser twarogowy chudy 2
Masło śmietankowe 220 Wątroba wieprzowa 290
Mięso wieprzowe surowe 72 Żółtko jaja 1790
Szynka 33 Salami 79
Karp 70 Makrela 75

Dieta cholesterolowa - dieta w miażdżycy

Dieta w hipercholesterolemii powinna charakteryzować się dużą zawartością produktów bogatych w błonnik takich jak owoce, warzywa, kasze, otręby, płatki owsiane. Błonnik pokarmowy w jelitach wiąże cholesterol zawarty w pokarmach i tym samym zapobiega jego wchłanianiu. Dieta dla osób z wysokim cholesterolem powinna dostarczać wszystkich składników odżywczych, witamin i minerałów, aby zapobiec ich niedoborom w organizmie. W diecie cholesterolowej zwraca się szczególną uwagę na to, by znajdowały się w niej substancje i witaminy o działaniu antyoksydacyjnym, a mianowicie witaminy A, C, E oraz flawonoidy. Duże ilości tych związków znajdują się w owocach i warzywach, a także w zielonej herbacie, którą w diecie cholesterolowej należy pić dwa razy dziennie. W diecie cholesterolowej należy zwiększyć spożycie ryb oraz oleistych roślin (orzechy, ziarna słonecznika, sezam), a także olejów (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy). Stanowią bowiem źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed rozwojem chorób układu krążenia, wspomagają pracę serca i zwiększają we krwi cholesterol HDL, a obniżają LDL. Podobnie jak w innych dietach, w diecie cholesterolowej należy spożywać posiłki w regularnych odstępach czasu (co 3-4 godziny). Odpowiednia dieta w hipercholesterolemii zapobiega miażdżycy oraz zawałowi serca i udarom mózgu.

Komentarze (1)
~Lena
~Lena ponad rok temu

Celem diety cholesterolowej jest obniżenie poziomu cholesterolu oraz zapobiegnięcie rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W diecie tej ogranicza się spożywanie produktów zawierających duże ilości cholesterolu, natomiast zwiększa się ilość ty produktów które zmniejszają cholesterol, taką gotową dietę można sobie nawet zamówić na oryginalnych przepisach.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta kardio
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta kardio
Dieta kardio

Potrawy z wodorostów

Potrawy z wodorostów

Badania nad wodorostami sugerują, że naturalne produkty żywnościowe mogą mieć medyczne i odżywcze właściwości, przez co są cenniejsze niż leki syntetyczne.

Dieta kardio

Jagody

Jagody

Badania dowiodły, że antocyjaniny, bioaktywne związki spotykane w borówkach, mogą chronić przed nadciśnieniem.

Dieta kardio

Menu w diecie kardio

Menu w diecie kardio

Dzięki skrupulatnemu przestrzeganiu zasad diety kardio dotlenisz organizm i odciążysz serce.

Dieta kardio

Jagody na nadciśnienie!

Jagody na nadciśnienie!

Nadciśnienie jest jedną z najczęstszych chorób sercowo-naczyniowych. Może doprowadzić do wylewu krwi do mózgu oraz chorób serca. Do niefarmakologicznych elementów leczenia zalicza się normalizację masy ciała, regularne ćwiczenia, zaprzestanie palenia...

Dieta kardio

Owoce i warzywa idealne dla osób z nadciśnieniem

Owoce i warzywa idealne dla osób z nadciśnieniem

Owoce jagodowe Jagody, maliny czy truskawki to pyszne owoce jagodowe i bogate źródło potasu oraz antocyjanów - związków należących do grupy flawonoidów, które obniżają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Papaja Owoc ten stanowi źródło cennego...

Dieta kardio

Dieta Eskimosów a choroby serca (WIDEO)

Dieta Eskimosów a choroby serca (WIDEO) Odtwórz wideo

Dieta Eskimosów charakteryzuje się przede wszystkim bardzo dużą zawartością ryb. Wraz z rybami, w diecie pojawia się także bardzo duża ilość kwasów (...) lipidów i cholesterolu. Jak wygląda dieta eskimoska? Jest ona...

Dieta kardio

Dieta dobra dla serca

Dieta dobra dla serca

Ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, dlatego powinny być podstawą posiłków w diecie obniżającej poziom cholesterolu.

Dieta kardio

Źródło kwasów omega-3

Źródło kwasów omega-3

Ryby i owoce morza są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Najwięcej dobroczynnych kwasów zawierają łosoś, sardynki i wszystkie skorupiaki.

Dieta kardio

Jedz wodorosty na nadciśnienie!

Wyniki nowych badań naukowych mogą ucieszyć wegan, którzy nie spożywają mięsa, a także wegetarian, którzy unikają produktów pochodzenia zwierzęcego. Otóż odkryto, że wodorosty i inne makroalgi mogą zastąpić nabiał jako główne źródło bioaktywnych peptydów...