Dieta cholesterolowa - zalecenia, zapobiegnięcie miażdżycy

Dieta cholesterolowa jest zalecana dla osób mających wysoki poziom cholesterolu we krwi. Celem diety cholesterolowej jest obniżenie poziomu cholesterolu oraz zapobiegnięcie rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W diecie tej ogranicza się spożywanie produktów zawierających duże ilości cholesterolu, natomiast zwiększa się ilość flawonoidów i witamin antyoksydacyjnych.

1. Dieta cholesterolowa - charakterystyka cholesterolu

Cholesterol to steroid wytwarzany w wątrobie. W organizmie pełni istotną rolę, gdyż buduje błony komórkowe i osłonki mielinowe włókien nerwowych, jako sterol uczestniczy w syntezie hormonów płciowych (estrogeny, testosteron, progesteron) oraz kortyzolu, a także witaminy D. Po spożyciu produktu, a następnie wchłonięciu cząsteczki tłuszczu są transportowane do różnych tkanek i komórek w połączeniu z białkami jako tzw. lipoproteiny. W surowicy krwi cholesterol występuje pod postacią lipoprotein LDL i HDL. Lipoproteina LDL to tzw. zły cholesterol, transportuje ona tłuszcz z wątroby do wszystkich komórek. W przypadku, gdy w organizmie znajduje się więcej cholesterolu niż potrzebują komórki, zaczyna osadzać się w ściankach naczyń tętniczych. Nadmiar lipoprotein krążących we krwi zwiększa jej lepkość i ułatwia powstawanie zakrzepów oraz udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego. Lipoproteina HDL to tzw. „dobry cholesterol”. Stanowi 20-30% całkowitej ilości cholesterolu w surowicy i przenosi lipidy z tkanek obwodowych z powrotem do wątroby. Lipoproteiny HDL chronią przed rozwojem miażdżycy. Do głównych źródeł pokarmowego cholesterolu należą żółtka jaj, a na dalszym miejscu wędliny podrobowe (pasztetowa i salceson), pasztet i wątróbka.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Dieta cholesterolowa - zawartość cholesterolu w produktach spożywczych

Zawartość cholesterolu pokarmowego w diecie cholesterolowej powinna być mniejsza niż 200 mg/dzień, a w diecie profilaktycznej mniejsza niż 300 mg/dzień.

Tabela. Zawartość cholesterolu w produktach spożywczych

Produkt Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg] Produkt Zawartość cholesterolu w 100 g produktu
Smalec 92 Mleko 2% 8
Indyk surowy 81 Ser tylżycki 74
Kurczak surowy 110 Ser twarogowy chudy 2
Masło śmietankowe 220 Wątroba wieprzowa 290
Mięso wieprzowe surowe 72 Żółtko jaja 1790
Szynka 33 Salami 79
Karp 70 Makrela 75

3. Dieta cholesterolowa - dieta w miażdżycy

Dieta w hipercholesterolemii powinna charakteryzować się dużą zawartością produktów bogatych w błonnik takich jak owoce, warzywa, kasze, otręby, płatki owsiane. Błonnik pokarmowy w jelitach wiąże cholesterol zawarty w pokarmach i tym samym zapobiega jego wchłanianiu. Dieta dla osób z wysokim cholesterolem powinna dostarczać wszystkich składników odżywczych, witamin i minerałów, aby zapobiec ich niedoborom w organizmie. W diecie cholesterolowej zwraca się szczególną uwagę na to, by znajdowały się w niej substancje i witaminy o działaniu antyoksydacyjnym, a mianowicie witaminy A, C, E oraz flawonoidy. Duże ilości tych związków znajdują się w owocach i warzywach, a także w zielonej herbacie, którą w diecie cholesterolowej należy pić dwa razy dziennie. W diecie cholesterolowej należy zwiększyć spożycie ryb oraz oleistych roślin (orzechy, ziarna słonecznika, sezam), a także olejów (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy). Stanowią bowiem źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed rozwojem chorób układu krążenia, wspomagają pracę serca i zwiększają we krwi cholesterol HDL, a obniżają LDL. Podobnie jak w innych dietach, w diecie cholesterolowej należy spożywać posiłki w regularnych odstępach czasu (co 3-4 godziny). Odpowiednia dieta w hipercholesterolemii zapobiega miażdżycy oraz zawałowi serca i udarom mózgu.

Następny artykuł: Dieta wegetariańska a nadciśnienie

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!