Dieta chronometryczna - na czym polega?

28-dniowy cykl Księżyca jest jednym z naturalnych rytmów biologicznych. Wykorzystując ten fakt, można przeprowadzić kurację odchudzającą.

Dieta w tym okresie ma ułatwić organizmowi przyswojenie składników odżywczych zgodnie z jego naturalnym rytmem.

1. Zasady diety księżycowej

Przez pierwsze dwa tygodnie limit kalorii wynosi 1000, a w ciągu pozostałych dwóch – 1200. Należy wykluczyć jednak sól i słodycze.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Dieta księżycowa pozwala na zrzucenie 2-3 kilogramów w ciągu miesiąca. Opiera się na trzech głównych posiłkach i podwieczorku. Przy zwiększonej aktywności fizycznej można zjadać również drugie śniadanie. Nie należy omijać żadnego z posiłków, a to z prostej przyczyny – jeśli np. nie zje się śniadania, na obiad organizm może otrzymać zwiększone ilości tłuszczu. Poza tym to, co można zjeść rano, niekoniecznie jest zalecane po południu czy wieczorem.

Założeniem diety księżycowej jest przyjmowanie produktów najbardziej kalorycznych do południa.

Po godzinie 14.00 należy zwracać uwagę na to, co znajdzie się na talerzu. Zaleca się, aby obiad został zjedzony przed godziną 14.00. Do tej godziny organizm powinien również otrzymać 70 proc. swojego dziennego zapotrzebowania energetycznego. To, co zostanie skonsumowane 2-3 godziny przed snem, odłoży się na biodrach.

Dietę należy rozpocząć w pełnię - to jedna z najważniejszych zasad, bo podobno kiedy księżyc "chudnie" my pozbywamy się własnych kilogramów razem z nim. Dla uzyskania najlepszych efektów, dietę poprzedza czterodniowy okres przygotowawczy.

2. Co jeść o danej porze

  • 07:00-10:00 – pieczywo, wędliny, tłuste mięso,
  • 07:00-12:00 – kaloryczne owoce, suszone owoce (np. awokado, banany, figi, rodzynki, winogrona), orzechy, migdały, pestki dyni, pestki słonecznika,
  • 07:00-16:00 – zboża i produkty zbożowe (np. kasze, makaron, płatki, ryż),
  • 07:00-17:00 – większość owoców (np. ananasy, arbuzy, grapefruity, gruszki, jabłka, kiwi, melony, morele, pomarańcze, truskawki),
  • 09:00-22:00 – chude mięso, jaja, produkty mleczne, ryby,
  • 12:30-15:00 – buraki, brukselka, brokuły, suche rośliny strączkowe,
  • 12:30-22:00 – pozostałe warzywa.

3. Etap I - przygotowanie

Etap I ma przygotować organizm do planowanej diety i wprowadza się go cztery dni przed pełnią księżyca.

W tej fazie każdego dnia do południa spożywa się same owoce. Może być ich dowolna ilość. Po południu je się normalne posiłki.

3.1. Owocowy jadłospis obejmuje:

  • I dnia – świeży ananas,
  • II dnia – arbuz,
  • III dnia – truskawki i śliwki suszone,
  • IV dnia – winogrona.

4. Dieta księżycowa – etap II

Etap II diety jest to etap odchudzania, rozpoczyna się w dniu pełni i trwa przez kolejne 2 tygodnie. Założenie jest takie, że organizm, pozostający pod wpływem malejącego księżyca, łatwiej traci kilogramy.

Zalecane są 3 posiłki w ciągu dnia, nie powinny przekraczać 1000 kcal. Nie należy jeść słodyczy, tłustych serów i wędlin. Pomiędzy posiłkami można spożyć do 200 g owoców i warzyw. Zaleca się picie 2 litrów wody mineralnej dziennie.

4.1. Dzień 1.

  • Śniadanie: kromka pełnoziarnistego chleba cienko posmarowana masłem, 50 g chudego twarożku z ogórkiem lub owocami (kiwi, truskawki).
  • Obiad: 200 g chudej ryby pieczonej w folii lub 150 g polędwicy wołowej usmażonej na łyżeczce oliwy z oliwek, szklanka gotowanych warzyw sezonowych.
  • Kolacja: sałatka z szynką (1/2 szklanki ugotowanego ryżu, 50 g chudej szynki, pomidor, papryka, mała cebula) przyprawiona sosem winegret.

4.2. Dzień 2.

  • Śniadanie: 3 łyżki płatków kukurydzianych i 3 łyżki płatków owsianych, kubek odtłuszczonego jogurtu lub szklanka chudego mleka.
  • Obiad: duży pieczony ziemniak polany sosem serowym (150 g twarożku homogenizowanego wymieszanego z pęczkiem posiekanych rzodkiewek i 2 łyżkami szczypiorku).
  • Kolacja: sałatka z tuńczykiem (140 g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, pomidor, 2 liście kapusty pekińskiej).

4.3. Dzień 3.

  • Śniadanie: kromka ciemnego chleba z małą ilością masła, 2 łyżki serka wiejskiego chudego ze szczypiorkiem bądź z owocami.
  • Obiad: 2 średnie ziemniaki ze 100 g pieczonej ryby oraz 100 g brokułów.
  • Kolacja: sałatka z tuńczykiem (150 g tuńczyka z puszki + 2 łyżki kukurydzy + pomidor + 2 liście kapusty pekińskiej + 50 g gotowanego ryżu).

5. Dieta księżycowa – etap III

Etap III trwa dwa tygodnie, od nowiu do pełni. W tym okresie Księżyca przybywa i rośnie apetyt. Dieta księżycowa pozwala wtedy na spożycie 1200 kcal dziennie.

5.1. Dzień 1.

  • Śniadanie: kromka pełnoziarnistego chleba posmarowana cienko masłem, jajecznica z 2 jajek usmażona na parze ze szczypiorkiem.
  • Obiad: spaghetti po bolońsku, sałata z sosem winegret.
  • Kolacja: purée z brukselki, 100 g wędzonego łososia, kromka chrupkiego pieczywa.

5.2. Dzień 2.

  • Śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych wymieszanych z kubkiem chudego jogurtu, banan.
  • Obiad: pierś indyka z rusztu (150 g), sałatka ziemniaczana (ziemniak ugotowany w łupinie, pomidor, papryka, mała cebula, 2 łyżki chudego jogurtu, 2 łyżki siekanego szczypiorku).
  • Kolacja: omlet z szynką i groszkiem (30 g chudej szynki, 3 łyżki groszku zagrzać na patelni z łyżeczką oliwy, zalać roztrzepanym jajkiem), chudy jogurt.

5.3. Dzień 3.

  • Śniadanie: kromka chleba ciemnego z małą ilością masła oraz jajecznica z 2 jaj ze szczypiorkiem.
  • Obiad: lasagne 150 g oraz zielona sałata.
  • Kolacja: 150 g kalafiora z bułką tartą i odrobiną masła.

6. Przepisy diety chronometrycznej

6.1. Składniki do ryby pieczonej:

  • 1 ryba morska (po oczyszczeniu – 60 dag),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka szałwii z bazylią,
  • kostka cebulowa,
  • kostka selerowa,
  • 1 łyżka oleju lub oliwy,
  • 4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki.

6.2. Przygotowanie

Rybę umyć, oczyścić, opłukać, odkroić głowę wraz ze skrzelami i płetwy. Nadkrawając u nasady głowy, ściągnąć skórę w kierunku ogona.

Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę. Uzyskaną miazgą natrzeć rybę równomiernie na powierzchni i wewnątrz jamy brzusznej. Następnie natrzeć rozkruszonymi ziołami, oprószyć kostką cebulową i selerową.

Powierzchnię ryby posmarować równomiernie olejem lub oliwą, owinąć szczelnie folią aluminiową, ułożyć na brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec. Upieczoną rybę wyłożyć w folii na półmisek.

Odchylić folię na boki wzdłuż ryby. Powierzchnię ryby posypać posiekaną nacią pietruszki.

6.3. Składniki do ryby pieczonej w folii:

  • 4 filety z morskiej ryby,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pokrojone pomidory,
  • po pęczku natki i szczypiorku,
  • mały seler,
  • 2 czerwone papryki,
  • sok z cytryny.

6.4. Przygotowanie

Rybę oprószyć pieprzem i natrzeć kostką selerową. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i zmiksować z czosnkiem, selerem, sokiem z cytryny i pieprzem.

Dodać paprykę. 4 kawałki folii aluminiowej posmarować olejem, ułożyć na nich rybę, polać zmiksowanym sosem. Folię zawinąć. Piec ok. 12 min.

6.5. Składniki do gotowanej brukselki:

  • brukselka,
  • masło,
  • bułka tarta,
  • przyprawa warzywna.

6.6. Przygotowanie

Brukselkę oczyścić, umyć, wrzucić na wodę i zagotować. Masło roztopić na patelni, wrzucić bułkę tartą, wymieszać i zrumienić. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć brukselkę na półmisek, posypać odrobiną vegety, polać skwierczącą bułeczką.

6.7. Składniki na sałatkę z wędzonym tuńczykiem:

  • wędzony tuńczyk (około 30 dag),
  • 4 jajka,
  • 2 pomidory,
  • kilka liści sałaty lodowej,
  • pieprz różowy w zalewie,
  • majonez light.

6.8. Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo. Sałatę umyć, porozrywać na mniejsze kawałki, położyć na talerz. Pomidora umyć, pokroić w ósemki.

Jajka obrać, pokroić w ćwiartki. Tuńczyka porozrywać na mniejsze kawałki. Na liście sałaty układać: jajka, pomidory i wędzonego tuńczyka. Dodać odrobinę majonezu i ziarna pieprzu.

6.9. Składniki na gotowaną fasolkę z pieczoną bułką:

  • fasola,
  • bułka tarta,
  • masło,
  • przyprawa warzywna.

6.10. Przygotowanie

Fasolę oczyścić, poobcinać końcówki, umyć, wrzucić do garnka z wodą. Po ugotowaniu odcedzić. Masło przetopić na patelni, dodać tartą bułkę i zrumienić. Fasolkę położyć na talerz, posypać odrobiną vegety, oblać zrumienioną bułką.

6.11. Składniki na pierś z indyka z grilla w miodzie i pomidorach:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 5 dag masła,
  • 1 drobno posiekana cebula,
  • 1 puszka pomidorów w zalewie,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • pieprz.

6.12. Przygotowanie

W rondlu zagotować pomidory wraz z zalewą, dodać sos sojowy, cebulę, masło, miód i przyprawy. Gotować, ciągle mieszając przez ok. 8 min. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. W tak przygotowanym sosie maczać mięso. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec po 15 min z każdej strony, Podczas grillowania cały czas polewać sosem.

6.13. Składniki na gotowaną marchewkę:

  • 4 marchewki,
  • 1 mandarynka,
  • 1 łyżka masła,
  • cukier i pieprz.

6.14. Przygotowanie

Marchewki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę vegety, cukru i pieprzu. Gotować do miękkości, a następnie dołożyć łyżkę masła i sok z jednej mandarynki. Całość dokładnie wymieszać i podgotować.

7. Zalety

Zaletami diety księżycowej są: różnorodność oraz dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. To bardzo dobra kuracja odchudzająca dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, a jednocześnie zachować zdrowie i dobre samopoczucie.

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!