Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dieta czekoladowa

Dieta czekoladowa
Dieta czekoladowa (123RF)

Jedną z niezwykłych propozycji dietetycznych jest dieta czekoladowa. Należy od razu zaznaczyć, że nie polega ona na spożywaniu dowolnej jej ilości, tylko na trzymaniu się ustalonego jadłospisu, w którym potrawy przygotowywane są właśnie z dodatkiem czekolady. Trzeba się pilnować i nie ulec pokusie dorzucenia do posiłku jeszcze jednego kawałka. Dieta odchudzająca na bazie czekolady dostarcza ok. 1000 kalorii dziennie. Czas jej trwania to 3 dni. Należy jednak pamiętać o piciu odpowiedniej ilości wody pomiędzy posiłkami i rezygnacji z innych słodyczy.

spis treści

1. Właściwości czekolady

Czekolada – oprócz kalorii – ma także wiele zalet:

  • pomaga zwalczać wolne rodniki, ponieważ zawiera flawonoidy,
  • wpływa kojąco na układ nerwowy ze względu na dużą ilość magnezu,
  • jest źródłem potasu, który potrzebny jest do prawidłowej pracy serca oraz utrzymywania odpowiedniej gospodarki wodnej organizmu,
  • zawiera witaminy z grupy B, A oraz składniki mineralne (wapń, selen, żelazo).
Zobacz film: "Czy dieta cud istnieje?"

Czytaj więcej

2. Jadłospis diety czekoladowej

  • Dzień 1

Śniadanie to muesli czekoladowe (ok. 240 kcal, 7 g tłuszczu, 9 g białka, 34 g węglowodanów): 3 kawałki gorzkiej czekolady, 1 łyżka rodzynek, kubeczek jogurtu (150 ml) o niewielkiej zawartości tłuszczu, 2 łyżki zwykłych płatków kukurydzianych. Czekoladę drobno pokroić. Dodać rodzynki oraz płatki kukurydziane. Wszystko połączyć z jogurtem. Jeść, gdy czekolada się rozpuści, a płatki będą miękkie.

Obiad to naleśniki z czekoladą: 1/2 szklanki mleka 1,5 proc. tłuszczu, 1 jajko, 1 łyżka kremu orzechowego, 1 łyżka mąki, 1/2 łyżeczki oleju. Jajko, mleko i mąkę wymieszać – ciasto powinno było lejące. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć dwa naleśniki. Przestudzić je trochę i rozprowadzić na nich krem orzechowy.

Kolacja to chrupkie pieczywo na słodko (ok. 250 kcal, 5 g tłuszczu, 4 g białka, 45 g węglowodanów): 1 banan, 2 kromki pieczywa chrupkiego, 1 łyżka gotowego kremu orzechowo-czekoladowego (lub 2 kostki gorzkiej czekolady). Krem rozsmarować na pieczywie i położyć na nim plasterki banana. Masło czekoladowo-bananowe można przygotować również samodzielnie. Startą na tarce czekoladę wystarczy wymieszać z rozgniecionym bananem.

  • Dzień 2

Śniadanie to czekoladowa babeczka (zawiera ok. 200 kcal, 7 g tłuszczu, 5 g białka, 22 g węglowodanów): 2 kostki gorzkiej czekolady, gotowana babeczka (lub inne ciastko o obniżonej kaloryczności, np. ze sklepu dla diabetyków), wisienka koktajlowa do dekoracji. Czekoladę rozpuścić w garnku. Jeszcze ciepłą masą polać babeczkę. Udekorować wisienką. Do tego – gorzka herbata.

Obiad to grysik kokosowy z czekoladą (ok. 440 kcal, 16 g tłuszczu, 60 g węglowodanów, 10 g białka): 2 łyżki grysiku (kaszki kukurydzianej), 3/4 szklanki mleka (ok. 150 ml) 1,5 proc., mały baton o smaku kokosowym, słodzik, sok z cytryny. Do gotującego się mleka dodawać małymi porcjami grysik, cały czas mieszając, by się nie przypalił. Batonik połamać i dorzucić do grysiku. Doprawić do smaku słodzikiem i sokiem z cytryny.

Kolacja to owoce z czekoladą (ok. 450 kcal, 17 g tłuszczu, 76 g węglowodanów, 10 g białka): 1/2 tabliczki (5 dag) gorzkiej czekolady, 1 plaster ananasa (może być z puszki), 1 kiwi, 1 banan, 1 małe jabłko, 2–3 orzechy włoskie. Czekoladę rozpuścić w garnku. Owoce obrać i pokroić na małe kawałki. Orzechy posiekać. Owoce ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny i polać czekoladą. Podawać od razu.

  • Dzień 3

Śniadanie to twarożek i kakao (ok. 180 kcal, 3 g tłuszczu, 23 g węglowodanów, 11 g białka): 2 kromki chleba chrupkiego, 3/4 szklanki mleka (ok. 200 ml) 1,5 proc., 2 łyżki chudego twarożku, słodzik, łyżeczka kakao. Kakao wymieszać z 1/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałe zagotować, dodać do niego rozcieńczone kakao i słodzik. Chleb posmarować twarożkiem, popijać gorącym kakao.

Obiad to jogurt kakaowy z brzoskwinią (ok. 280 kcal, 9 g tłuszczu, 39 g węglowodanów, 8 g białka): 150 ml jogurtu 1,5 proc., 1 brzoskwinia, 3 kostki gorzkiej czekolady, słodzik. Brzoskwinię obrać, pokroić i połączyć z jogurtem. Czekoladę zetrzeć na tarce. Część wsypać do jogurtu, wymieszać. Dodać słodzik. Przelać do wysokiej szklanki. Posypać napój resztą startej czekolady.

Sprawdź, dlaczego warto jeść gorzką czekoladę
Sprawdź, dlaczego warto jeść gorzką czekoladę [9 zdjęć]

Niewiele osób potrzebuje przekonujących argumentów, aby sięgnąć po czekoladę. Smak i poprawa samopoczucia

zobacz galerię

Kolacja to budyń czekoladowy z sosem waniliowym (ok. 160 kcal, 4 g tłuszczu, 21 g węglowodanów, 9 g białka): 1/2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru, szklanka mleka 1,5 proc., 1 łyżka sosu waniliowego (gotowego), łyżka jogurtu naturalnego light, 2 kostki czekolady mlecznej, słodzik. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Cukier zastąpić słodzikiem. Sos waniliowy dodać do jeszcze ciepłego budyniu. Gdy będzie letni, polać jogurtem i roztopioną czekoladą.

Zaletą diety czekoladowej jest bez wątpienia smak. Oprócz tego można uznać, że jest ona zdrowa, gdyż uzupełnia niedobory magnezu w organizmie. Dzięki antyoksydantom może być częścią profilaktyki przeciwrakowej.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze