Dieta dla zdrowego mózgu

Naukowcy już od dłuższego czasu wiedzą, że dieta śródziemnomorska może zapobiegać oznakom zaburzeń procesów poznawczych. Jednak w nowych badaniach, opublikowanych w czasopiśmie „Neurologia”, zamiast na objawach klinicznych naukowcy skupili się na wpływie diety na sam mózg.

Yian Gu, adiunkt na wydziale neuropsychologii Uniwersytetu Kolumbijskiego, wraz z zespołem badawczym chciał odkryć, co stoi za dobroczynnym wpływem diety śródziemnomorskiej na funkcje poznawcze.

W tym celu przeanalizowali 674 kwestionariusze dotyczące żywienia wypełnione przez osoby dorosłe bez demencji, które w wieku 65 lat lub więcej brały udział w badaniach dotyczących starzenia się.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Każda osoba została oceniona pod względem spożywania składników diety śródziemnomorskiej: warzyw, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych, ryb, owoców/orzechów, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ograniczenia ilości czerwonego mięsa, nabiału i alkoholu w diecie. Uczestnicy dostawali punkt za zjadanie w większej ilości niż przeciętnie każdego ze zdrowych produktów lub w mniejszej ilości każdego z tych niezdrowych.

Po wykonaniu rezonansu magnetycznego mózgów naukowcy odkryli, że 304 osoby, które zdobyły od 5 do 9 punktów, miały większą objętość narządu niż 370 uczestników z punktami w zakresie od 0 do 4.

Zwolennicy diety śródziemnomorskiej wyróżniali się średnio o 13,11 mm większą całkowitą objętością mózgu, o 5 mm większą objętością istoty szarej (w której mieszczą się wszystkie synapsy) i o 6,41 mm większą objętością istoty białej (odpowiedzialnej za łączenie różnych obszarów istoty szarej).

Głównym czynnikiem kurczenia się mózgu jest starzenie się. Spożywanie choćby 80-120 gramów ryby na tydzień i zmniejszenie ilości zjadanego czerwonego mięsa do 100 gramów (lub mniej) dziennie spowalnia negatywne procesy o równowartość 3-4 lat.

– Kiedy istota szara i biała kurczą się, gorzej przetwarzamy informacje, stajemy się bardziej zapominalscy, pamięć zaczyna nam szwankować. W ten sposób wzrasta ryzyko choroby Alzheimera – tłumaczy Michael Ozner, autor książki o diecie śródziemnomorskiej „The Complete Mediterranean Diet”.

Gu wyjaśnia, że wciąż nie wiadomo, w jaki sposób dokładnie dieta może wpływać na spowolnienie kurczenia się mózgu, jednak jest to prawdopodobnie wypadkowa przeciwzapalnych i przeciwutleniających właściwości szerokiej gamy składników odżywczych, których dostarczamy organizmowi, jedząc zdrową żywność.

Jednak brak naukowego wyjaśnienia tego zjawiska nie zmienia faktu, że lista dowodów na korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na pracę mózgu stale rośnie, co może być wystarczającym powodem, aby przekonać się do tego sposobu żywienia.

Następny artykuł: Dieta na mózg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy