Dieta dr. Perricone'a

Dieta dr. Perricone'a opiera się na produktach pro- i prebiotycznych. Według jej twórcy otyłość i nadwaga są efektem stanu zapalnego w organizmie, wywołanego złym żywieniem. Ta dieta odchudzajaca zakłada, że wcale nie trzeba liczyć kalorii, lecz jeść odpowiednie produkty żywnościowe. Dr Perricone zaleca produkty probiotyczne, warzywa, owoce, morskie ryby, orzechy i ziarna. Sprawdźmy, jak wygląda ta dieta i jakie są jej zalecenia.

1. Produkty probiotyczne i antyoksydanty

Jak dowodzą badania, dieta bogata w probiotyki i antyoksydanty odmładza i odchudza. Oprócz tego poprawia kondycję skóry i wygląd, lepiej odżywia, dodaje energii i zwiększa odporność na stres. Z tego powodu w codziennym menu powinny się znaleźć produkty probiotyczne: serki, jogurty, maślanki, kefiry. W diecie dr. Perricone'a ważne są również produkty prebiotyczne, które pomagają kulturom bakterii dobrze rozwijać się w organizmie. Do produktów prebiotycznych zalicza się m.in. szparagi, marchew, płatki owsiane, karczochy, cebulę, banany, groszek cukrowy, por, fasolkę szparagową czy kalarepkę.

Zobacz film: "Czy dieta cud istnieje?"

Czytaj więcej

Dieta dr. Perricone'a to dieta probiotyczna, ale musi być bogata również w następujące antyoksydanty: witaminę A (występującą jako beta-karoten), witaminę C oraz witaminę E. Antyoksydanty wpływają korzystnie na skórę poprzez neutralizację szkodliwych wolnych rodników. Witamina C chroni przed pojawieniem się zmarszczek, stwarzając warunki do procesu wytwarzania kolagenu oraz elastyny. Substancje te są odpowiedzialne za nadanie skórze sprężystości. Duże ilości witaminy C znajdują się w owocach dzikiej róży, truskawkach, czarnej porzeczce, papryce, cytrusach i owocach leśnych.

2. Produkty dozwolone w diecie dr. Perricone'a

Oprócz produktów probiotycznych i bogatych w antyoksydanty, dieta dr. Perricone'a powinna zawierać także pokarmy zawierające dużo żółtych barwników, takich jak luteina oraz zeaksantyna. Barwniki te korzystnie wpływają na sprężystość skóry, sprawiając, że poziom jej nawodnienia rośnie. Ponadto regenerują skórę po kontakcie z promieniami UV. Luteina i zeaksantyna znajdują się w dużych ilościach w szczawiu, sałacie, kukurydzy, szpinaku oraz jajkach. Stosując dietę odchudzającą dr. Perricone'a, pamiętaj o zwiększeniu podaży kwasów tłuszczowych, które są konieczne do właściwego nawilżenia skóry, funkcjonowania mózgu i układu immunologicznego. Nie mniej ważny od witaminy C jest kwas linolenowy, jeden z kwasów omega-3. Dobre kwasy tłuszczowe znajdziesz w orzechach, pestkach i olejach tłoczonych na zimno. Pomagają pozbyć się stanów zapalnych skóry i odchudzają, zmniejszając apetyt.

3. Dieta Perricone'a

Oto ogólne zasady diety dr. Perricone'a:

  • Zacznij każdy dzień od szklanki ciepłej wody z dodatkiem soku z limonki lub cytryny. Możesz dodać również świeże zioła (miętę lub melisę). Orzeźwiający napój pomaga usunąć toksyny i aktywizuje do pracy układ nerwowy oraz pokarmowy.
  • Zadbaj o to, by w każdym posiłku znajdowały się antyoksydanty z owoców i warzyw, prebiotyki oraz probiotyki. Zjadaj w ciągu dnia 2-3 porcje pro- lub prebiotycznych produktów, 5 porcji warzyw i owoców, 1-2 porcje ryb morskich, orzechów i ziaren.
  • Pamiętaj, że 8 szklanek wody każdego dnia to minimum. Niedobór wody w organizmie błyskawicznie odbija się na wyglądzie skóry, która traci sprężystość i jest wysuszona.
  • Spożywaj kwasy omega-3, by zapobiegać utracie wody z naskórka.
  • W miarę możliwości wyeliminuj z diety dania i napoje zawierające cukier. Słodkie kryształki przyspieszają proces starzenia się skóry i mogą prowadzić do stanów zapalnych uszkadzających kolagen.
  • Ogranicz spożycie kawy. W większych ilościach pobudza wytwarzanie insuliny oraz kortyzolu. Substancje te są odpowiedzialne za niepożądany wzrost wagi.

Przykładowe menu w diecie dr. Perricone'a.

  • Śniadanie: jajecznica z dwóch jajek, kanapka z kromki chleba pełnoziarnistego, sałaty i wędzonego łososia posypanego ziołami, woda mineralna.
  • Drugie śniadanie: jogurt naturalny z łyżeczką orzechów laskowych, jabłko.
  • Obiad: pół sałaty, kilka truskawek i pomidorów koktajlowych, świeży ogórek, ser feta oraz zioła. Do sałatki dodaj sos z oliwy z oliwek i łyżki octu balsamicznego. Na deser dwa owsiane ciastka oraz kefir do picia.
  • Kolacja: duża papryka czerwona z nadzieniem z kuskusu, szpinaku, cebuli, połówki cukinii i z dodatkiem kilku kropli oliwy z oliwek. Piecz paprykę przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Danie podaj z groszkiem cukrowym.

Dieta Perricone'a to prosta dieta odchudzająca, która zakłada urozmaicony sposób odżywiania.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!