Dieta a ryzyko raka jelita grubego

Rak jelita grubego stanowi trzeci co do częstości występowania nowotwór u mężczyzn oraz drugi w kolejności u kobiet. Na jego rozwój ma wpływ wiele czynników – niewłaściwa dieta, brak ruchu, wiek oraz predyspozycje genetyczne. Kwestia diety stanowi ważny element w rozwoju raka jelita grubego.

Według badań, odżywianie się tłustymi, wysokokalorycznymi pokarmami stanowi ewidentny czynnik ryzyka rozwoju raka jelita grubego. Nie bez znaczenia pozostaje także rodzaj mięsa, które spożywamy. Zbyt duże ilości czerwonego mięsa również nie wpływają korzystnie jeśli chodzi o obniżenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego.

Polecane wideo:

Badania wykazały, że dieta bogata w błonnik, owoce, warzywa i ziarna zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Wcześniejsze badania sugerowały, że to co jemy ma bardzo duży wpływ na zmiany w florze bakteryjnej jelit.

Najnowsze badania potwierdzają wcześniejsze przypuszczenia – według eksperymentów prowadzonych przez naukowców z Cancer Institute of Harvard oraz Public Health w Bostnie, osoby, które korzystają z diety bogatej w błonnik mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego - wszystko za sprawą bakterii F. nucleatum.

Według badaczy, bakteria ta ma wpływ na rozwój nowotworu. Wnioski zostały ustalone na podstawie badania w którym dokonano analizy ponad 130 tysięcy osób – u ponad tysiąca z nich zdiagnozowano raka jelita grubego.

Badacze postanowili poddać dokładnej analizie próbki z tkanki nowotworowej na obecność bakterii F. nucleatum. Analizie poddano również dietę osób u których wystąpił nowotowór jelita grubego, na podstawie odpowiednich kwestionariuszy.

Wyniki jedynie potwierdzają wcześniejsze przypuszczenia - osoby, które odżywiały się dietą bogatą w warzywa, owoce czy też rośliny strączkowe miały znacznie mniejsze ryzyko rozwoju raka jelita grubego, związanego z występowaniem bakterii F. nucleatum.

Rak jelita grubego i odbytnicy (prezentacja edukacyjna)

Czym jest rak jelita grubego i odbytnicy? Rak ten jest trzecim najczęściej spotykanym u kobiet i mężczyzn nowotworem. Jest również drugim pod względem...

Co ciekawe u osób, u których wystąpił rak jelita grubego, ale próbki nie zawierały specyficznej bakterii, stosowana dieta nie wiązała się z zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego.

Jak podkreślają badacze, eksperymenty jedynie potwierdziły, że pożywienie może mieć wpływ na rozwój specyficznych bakterii oddziałujących na dany typ nowotworu.

Uczeni nie spoczywają jednak na laurach i zaznaczają, że potrzebne są kolejne badania, które potwierdzą ich przypuszczenia, a także konieczne jest wykonanie kolejnych eksperymentów określających, jaki jest związek między dietą, bakteriami, a rozwojem raka jelita grubego.

8 najbardziej wartościowych pokarmów na świecie

Ryba rybie nie jest równa. Bez wątpienia najbardziej wartościową rybą można okrzyknąć łososia. Zawiera on w składzie duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych,...

Jedno jest pewne – właściwa dieta może mieć duże znaczenie w prewencji nowotworów, ale jej wpływ na cały organizm również może być bardzo duży. Nie warto zatem spożywać pokarmów wysoko przetworzonych z dużą ilością konserwantów i sztucznych dodatków.

Warto postawić na zdrową żywność, z pewnego źródła, która zapewni nam zdrowie, właściwą kondycję, odporność na infekcje, a „efektem ubocznym” zdrowej diety będzie prawidłowa masa ciała.

Mateusz Nawrocki

O autorze

Lek. Mateusz Nawrocki

Ukończył kierunek lekarski Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Priorytetowo traktuje holistyczne podejście do wszystkich tematów związanych z medycyną.

Lek. Mateusz Nawrocki, 2 miesiące temu

Źródła zewnętrzne

  • medicalnewstoday.com

Zdrowie

Komentarze

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy - zdrowie
Rak jelita grubego - dane epidemiologiczne, czynniki ryzyka, objawy, diagnostyka, leczenie, zalecenia żywieniowe

Czynniki zwiększające ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

przed 40. rokiem życia, ryzyko raka jelita grubego, podobnie jak polipów, znacznie wzrasta po 50. roku życia. Między 40. a 70. rokiem życia (...) prawdopodobieństwo...

Żywienie

Rak jelita grubego atakuje coraz młodszych

Rak jelita grubego atakuje coraz młodszych

pełnoziarnistych produktów oraz odpowiedniej ilości warzyw i owoców - znacząco obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Pamiętajmy, że im szybsza diagnoza (...) Co siódmy...