Trwa ładowanie...

Dieta jogurtowa - założenia, wady i zalety, jadłospis

Dieta jogurtowa - założenia, wady i zalety, jadłospis
Dieta jogurtowa - założenia, wady i zalety, jadłospis (123RF)

Pyszny jogurt z truskawką nie polega, wbrew pozorom, na spożywaniu samych jogurtów przez cały dzień. Ta dieta odchudzająca zakłada jedzenie jogurtu z każdym posiłkiem. Nie więcej niż trzy jogurty dziennie powinny zapewnić systematyczne spalanie tłuszczu i stopniową utratę wagi. Stosowana przez dwa tygodnie, dieta jogurtowa pozwala na utratę nawet 6 kilogramów. Jest to świetny sposób na odchudzanie, w szczególności dla osób, które lubią jogurty. Taka zdrowa dieta jogurtowa kształtuje sylwetkę, a przy tym nie pozbawia organizmu najważniejszych składników odżywczych.

spis treści

1. Założenia diety jogurtowej

W ramach diety jogurtowej należy spożywać każdego dnia 4 kubeczki jogurtu lub kefiru. Dodatkowo warto jeść inne produkty, które komponują się z źródłem żywej kultury bakterii jogurtowych, a te są bazą bezpiecznego odchudzania. Oprócz jogurtów można spożywać pieczywo, warzywa i owoce.

Dieta jogurtowa zawiera pełnowartościowe, łatwo strawne białko, niezbędne do budowy komórek, wytwarzania enzymów i hormonów. Ponadto dostarcza witaminy A, B1, B12 i niacynę, które regulują procesy przemiany materii, wzmacniają układ nerwowy, podwyższają odporność organizmu. Dieta jogurtowa jest bogata w wapń, substancje mineralne konieczne do budowy kości i zębów u dzieci. Może być dietą dla nastolatka, jogurty, kefiry i inne napoje fermentowane są to bowiem produkty niskokaloryczne.

Czytaj więcej

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Dieta odchudzająca

Niewątpliwą zaletą diety jogurtowej jest to, że dostarcza ona organizmowi wszystkich potrzebnych mu do prawidłowego funkcjonowania składników. Poza tym taka dieta odchudzająca pozwala się najeść i nie odczuwać głodu. W trakcie diety można przyjmować różne typy jogurtów – te bez zawartości tłuszczu i o normalnej zawartości tłuszczu. W diecie obecne są także inne produkty, np. warzywa, owoce, produkty zbożowe. Już po kilku pierwszych dniach diety można odczuć jej dobroczynne działanie na organizm – osoba może czuć się lżejsza i mieć dobre samopoczucie. Dieta jogurtowa działa także na organizm oczyszczająco.

3. Jadłospis

Stosowanie diety jogurtowej nie stanowi dużego wyzwania dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami, menu tej diety jest bowiem urozmaicone.

Dzień 1.

  • 
Śniadanie: jogurt owocowy z 3 łyżkami płatków kukurydzianych, duża mandarynka.
  • 
Drugie śniadanie: jogurt naturalny, kromka chlebka chrupkiego z margaryną z plasterkiem polędwicy drobiowej, pomidor.
  • 
Obiad: kasza gryczana, 100 g filetu rybnego ugotowanego (najlepiej na parze) z jarzynami (marchewka, pietruszka, cebula, połówka selera), szklanka surówki z białej kapusty z sokiem cytrynowym, jogurt naturalny.
  • 
Podwieczorek: jogurt owocowy.
  • 
Kolacja: kromka chleba z margaryną, 2 plasterki białego, chudego sera, jogurt naturalny.

Dzień 2.

  • 
Śniadanie: jogurt owocowy z 3 łyżkami muesli, jabłko.

  • Drugie śniadanie: jogurt zmiksowany z połową szklanki soku pomidorowego i łyżką natki, kanapka z bułki, plasterka białego, chudego sera i dwóch liści sałaty.

  • Obiad: 2 ugotowane ziemniaki, 100 g piersi kurczaka usmażonej na łyżce oliwy, 250 g gotowanego brokułu, jogurt naturalny.
  • 
Podwieczorek: jogurt owocowy.
  • 
Kolacja: kromka chleba graham z margaryną, plastrem chudej wędliny, pomidor, połowa papryki, 175 g jogurtu naturalnego.



Dzień 3
.

  • Śniadanie: jogurt naturalny z łyżką płatków owsianych, kiwi.

  • Drugie śniadanie: kromka chrupkiego pieczywa, twarożek z ziołami.

  • Obiad: ziemniak gotowany, warzywa duszone na łyżce oliwy (2 średnie marchewki, połowa średniego selera, połowa cebuli), 100 g gotowanej na parze ryby, jogurt naturalny.
  • 
Podwieczorek: 175 g jogurtu owocowego, połówka grejpfruta.

  • Kolacja: 150 g jogurtu naturalnego zmiksowanego ze szklanką soku pomidorowego, kromka chrupkiego pieczywa z łyżką ziarnistego twarożku.

Dzień 4.

  • Śniadanie: banan, 150 g owocowego jogurtu z 5 łyżkami muesli.
  • Drugie śniadanie: jogurt naturalny, kromka chlebka chrupkiego z margaryną i plasterkiem polędwicy drobiowej, pomidor.
  • Obiad: gotowane na parze warzywa (np. marchew, groszek, brokuły, kalafior), szklanka ugotowanego na sypko ryżu polanego naturalnym jogurtem naturalnym i posypanego natką pietruszki.
  • Podwieczorek: jogurt owocowy.
  • Kolacja: 100 g twarożku z chudego białego sera z dodatkiem 150 g owocowego jogurtu, sałatka: jajko na twardo, około 100 g gotowanych brokułów, pół papryki, pół małej czerwonej cebuli.

Dzień 5.

  • Śniadanie: pół grejpfruta, kromka chleba z dżemem lub marmoladą, 150 g jogurtu śliwkowego.
  • Drugie śniadanie: kromka chrupkiego pieczywa, twarożek z ziołami.
  • Obiad: 2 gotowane ziemniaki, niewielki kawałek piersi z indyka (smażona na łyżce oliwy), surówka z marchwi i jabłka, około 100 g fasolki szparagowej, 150 g naturalnego jogurtu.
  • Podwieczorek: jogurt owocowy.
  • Kolacja: pół pomarańczy, 3 kiwi, 50 g naturalnego jogurtu.

Dzień 6.

  • Śniadanie: 2 mandarynki, 150 g truskawkowego jogurtu, 2 łyżki pszennych otrębów.
  • Drugie śniadanie: kromka chrupkiego pieczywa, twarożek z ziołami.
  • Obiad: kotlet schabowy (bez panierki), pół szklanki makaronu ugotowanego al dente, duży pomidor pokrojony w plastry z dodatkiem sosu jogurtowego (cztery łyżki naturalnego jogurtu, sól, pieprz, pół łyżeczki bazylii), sałatka z połówki awokado z dodatkiem 50 g owocowego jogurtu 0% tłuszczu.
  • Podwieczorek: jogurt owocowy.
  • Kolacja: kromka chleba (graham) posmarowana cienko margaryną, połowa papryki, pomidor, 150 g jogurtu naturalnego.

Dzień 7.

  • Śniadanie: jabłko, 2 kanapki z szynką drobiową, 150 g naturalnego jogurtu.
  • Drugie śniadanie: jogurt zmiksowany z połową szklanki soku pomidorowego i łyżką natki, kanapka z bułki, plasterka białego, chudego sera i dwóch liści sałaty.
  • Obiad: 2 gotowane ziemniaki, niewielki kawałek piersi z kurczaka (smażona na łyżce oliwy), około 250 g gotowanego kalafiora, 150 g naturalnego jogurtu.
  • Podwieczorek: jogurt owocowy.
  • Kolacja: kromka chleba typu graham, 175 g jogurtu naturalnego z dodatkiem połowy papryki i natką pietruszki.

Dieta jogurtowa to skuteczna dieta, która przy wiernym trzymaniu się jej zaleceń przynosi pożądane efekty.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze