Dieta makaronowa

Podstawowym składnikiem diety makaronowej jest oczywiście makaron. Produkt, który większość osób uznałaby za tuczący. Należy jednak pamiętać, że to nie makaron powoduje tycie, a dodatki, z którymi jest podawany. Różnorodne sosy mięsne bądź śmietanowe znacznie zwiększają kaloryczność posiłków. Dieta makaronowa umożliwia spadek wagi o ok. 2 kg w ciągu tygodnia – czy istnieją lepsze i smaczniejsze sposoby na odchudzanie? Chyba nie.

1. Makaron a odchudzanie

Makaron stanowi podstawowe źródło węglowodanów złożonych. Dają one uczucie sytości i poprawiają ogólne samopoczucie. Poza tym ten mączny produkt zawiera takie składniki odżywcze jak: skrobia, błonnik, żelazo, magnez i witaminy, a przy tym 100 g dostarcza tylko 120 kcal. Dlatego też wykorzystano go w diecie. Omawiana metoda odchudzania opiera się na jedzeniu przynajmniej dwóch posiłków dziennie z makaronu – na obiad i kolację. Śniadanie to przeważnie muesli z jogurtem albo pieczywo pełnoziarniste. Do makaronu powinno się dodawać dużo warzyw i ziół, oliwę z oliwek lub olej. Mięso należy zastąpić małymi porcjami ryb, drobiu i owoców morza. Aby nasza dieta przyniosła pożądane efekty, należy wykluczyć słodycze, ciężkie sosy, tłuszcze zwierzęce. Dieta dostarcza 1200 kalorii dziennie. Dietę najlepiej stosować przez 2 tygodnie.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Czytaj więcej

2. Jadłospis diety makaronowej

Jak schudnąć, jedząc makaron? Wystarczy każdego dnia wcielać w życie dania z podanego niżej jadłospisu.

Dzień 1


  • Śniadanie: dwie łyżeczki muesli zmieszane z jedną łyżeczką pestek dyni i 100 g naturalnego jogurtu.
  • 
Drugie śniadanie: kromka chrupkiego pieczywa posmarowana masłem, kawa lub herbata bez dodatku cukru.
  • 
Obiad: pieczona ryba podawana z jedną porcją makaronu.

  • Podwieczorek: owoc, np. banan.
  • 
Kolacja: kromka pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem 3 plasterków chudej szynki, do tego sałatka z pomidora.



Dzień 2


  • Śniadanie: bułeczka posmarowana miodem, do tego kawa lub herbata bez dodatku cukru.

  • Drugie śniadanie: jedna pomarańcza oraz dwa sucharki.

  • Obiad: rurki makaronowe polane białym sosem.

  • Podwieczorek: owoc (jabłko).
  • 
Kolacja: sałatka warzywna z dodatkiem pieczonego kurczaka oraz jedną łyżką jogurtu naturalnego.



Dzień 3


  • Śniadanie: kromka chleba pełnoziarnistego z masłem, jajko ugotowane na twardo, kawa bądź herbata owocowa.
  • 
Drugie śniadanie: mały jogurt naturalny.

  • Obiad: tagliatelle polane sosem szpinakowym.

  • Podwieczorek: owoc (jabłko)
.
  • Kolacja: dwie kromki pieczywa chrupkiego posmarowane masłem. Do tego można zjeść pomidora.



Dzień 4


  • Śniadanie: dwie kromki chleba dietetycznego typu graham, odrobina sera camembert, jeden średni pomidor, do tego szklanka soku z owoców.

  • Drugie śniadanie: ciasto drożdżowe z jabłkami.

  • Obiad: kotleciki z fileta z kurczaka, podawane z makaronem tagliatelle oraz sałatką warzywną.
  • Podwieczorek: owoc (kiwi)
.
  • Kolacja: dwie kromki razowego chleba, podawane z dwoma plasterkami szynki wołowej oraz z sałatką warzywną. 



Dzień 5


  • Śniadanie: bułka typu grahamka, chudy serek wiejski, pół czerwonej papryki.
  • 
Drugie śniadanie: pumpernikiel posmarowany masłem, podawany z ogórkiem zielonym.

  • Obiad: spaghetti leonardo.

  • Podwieczorek: owoc (gruszka).

  • Kolacja: sałatka z makaronu serwowana na ciepło.



Dzień 6

  • 
Śniadanie: jedna bułeczka kajzerka posmarowana odrobiną masła, podawana z 2 plasterami szynki drobiowej oraz połową pomidora.

  • Drugie śniadanie: trzy rzodkiewki oraz szklanka soku owocowego.

  • Obiad: spaghetti z dodatkiem czosnku i ziół.
  • 
Podwieczorek: sałatka makaronowa.

  • Kolacja: naleśniki z serem oraz szklanka soku.



Dzień 7


  • Śniadanie: kilka plasterków salami, podawane z posmarowanym masłem pieczywem pełnoziarnistym.

  • Drugie śniadanie: maliny.

  • Obiad: tofu spożywane z podsmażanymi warzywami i makaronem.

  • Podwieczorek: trzy biszkopty oraz sok z marchwi.

  • Kolacja: śledź z cebulą z dodatkiem odrobiny oliwy oraz kromka pełnoziarnistego chleba.

Przykładowy przepis na pyszne danie z makaronu – sałatkę makaronową. Do jej przygotowania będą potrzebne: czerwona i zielona papryka, makaron świderki, tuńczyk w sosie własnym, jogurt naturalny, sałata oraz przyprawy. Paprykę kroimy w ćwiartki, a następnie układamy ją na ruszcie. Pieczemy ją przez około 5 minut. Gdy papryka ostygnie, zdejmujemy z niej skórkę i siekamy w drobne plasterki. Gotujemy makaron. Gdy będzie już ugotowany i odcedzony, łączymy go z pozostałymi składnikami. 


Dieta makaronowa pozwala nam zatem smacznie gubić kilogramy. Dzięki niej skuteczne odchudzanie nie musi kojarzyć się z jedzeniem niesmacznych potraw. Ponieważ ta metoda odchudzania dostarcza nam wszelkich składników odżywczych, może być uznana za zdrową dietę.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!