Przepisy w diecie na cellulitis

Jeśli chcesz już teraz redukować cellulit na pośladkach i udach, to potrzebujesz diety skomponowanej ze spalaczy tłuszczu. Zapoznaj się z planem poniższej diety. Zalecamy ci efektywną kurację antycellulitową. Polega ona na spożywaniu codziennie 5 lekkich posiłków, które będą stymulować metabolizm, ale go nie przeciążać. Przekonasz się, że cellulit będzie stopniowo zanikał. Poniżej podajemy przepisy na dietetyczne śniadania, obiady i kolacje, pomysły na przekąski (co dzień dwie). Wyjaśniamy też, dlaczego w kolejnych dniach należy jeść określone produkty.

spis treści

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

1. Dieta na cellulitis

Zdrowa dieta antycellulitowa to dieta lekkostrawna, zawierająca antyoksydanty, które blokują szkodliwe działanie wolnych rodników. Antyoksydanty możemy znaleźć w:

  • olejach roślinnych,
  • zbożach, owocach,
  • warzywach,
  • ziołach,
  • przyprawach,
  • herbacie,
  • innych produktach pochodzenia roślinnego.

Badania naukowe wykazały, że spożywanie warzyw i owoców zawierających duże ilości antyoksydantów redukuje cellulit.

2. Przepisy w diecie na cellulit

Dieta na cellulit oznacza przystępny, nieskomplikowany jadłospis, który powinien być obfity w dania bogate w warzywa i owoce, mięso i pożywne ryby oraz inne produkty łatwo przyswajalne przez organizm.

  1. dzień - należy jeść dużo warzyw - na kanapkach na śniadanie, w sałatce na kolację, a także jako zdrowe przekąski.
  1. dzień - zaleca się dodawnanie jogurtu do wszystkich potraw. Także na drugie śniadanie oraz podwieczorek mały kubek (150 ml) jogurtu naturalnego light.
  1. dzień - chude mięso (źródło białka i zdrowych kwasów tłuszczowych) i oliwa jako dodatek; na przekąskę - kilka oliwek.
  1. dzień - posiłki z ziemniaków; jako przekąska - 2 pomidory.
  1. dzień - dania z ryb; na przekąskę - 2 kiwi,
  1. dzień - na obiad i kolację dania z ryżem, a między posiłkami - chrupki ryżowe.
  1. dzień - jak pierwszego dnia - warzywa.

Codziennie należy pić 2 l wody niegazowanej, sok z grejpfrutów i ziołowe herbatki.

Dieta przeciw cellulitowi
Dieta przeciw cellulitowi [11 zdjęć]

Czy wiesz, że rodzaj codziennego menu może wpływać na powstawanie cellulitu?

zobacz galerię

2.1. Jadłospis w 1 dzień

Śniadanie: kanapka z rzodkiewką (320 kcal, 3 g tł., 55 g węgl., 18 g białka)

  • pełnoziarnista bulka,
  • 5 dag odtłuszczonego serka,
  • łyżka odtłuszczonego jogurtu,
  • pomidor,
  • cebula i koperek, sól, pieprz,
  • 100 ml soku warzywnego.

Przekrój bulkę na pół. Jogurt wymieszaj z serkiem i rozsmaruj na bułce. Jedną połówkę udekoruj pomidorem i posiekaną cebulą, drugą posyp koperkiem. Oprósz solą i pieprzem. Wypij sok warzywny ze szczyptą pieprzu.

Obiad: słodka zapiekanka (ok. 300 kcal, 7g tł., 27 g węgl. 35 g białka)

  • 1 jajko,
  • 20 dag odtłuszczonego twarogu,
  • 1 łyżka miodu,
  • łyżka płatków owsianych,
  • 3 łyżki odtłuszczonego mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 20 dag truskawek.

Rozbij jajko, oddziel żółtko od białka. Wymieszaj żółtko, twaróg, miód, płatki owsiane i mleko. Połącz z białkiem ubitym (najlepiej mikserem) ze szczyptą soli i cukrem. Przełóż ciasto do formy na zapiekanki. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. (na poziomie 2). Zjedz na zimno lub na ciepło z truskawkami.

2.2. Jadłospis w 2 dzień

Śniadanie: sałatka fitness (310 kcal, 10 g tł., 37 g węgl., 21 biał.)

  • 100 ml odtłuszczonego jogurtu,
  • kilka liści sałaty,
  • żółta papryka,
  • łodyga selera naciowego,
  • pęczek szczypiorku,
  • kilka rzodkiewek,
  • 2 pomidory i kromka chleba tostowego,
  • jajko,
  • natka, sól, pieprz.

Pokrój paprykę w paski, seler na kawałki, rzodkiewki w plasterki, pomidory na ćwiartki, zaś szczypior posiekaj. Warzywa wyłóż na liście sałaty. Chleb opiecz w tosterze, pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Udekoruj jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w plasterki. Z jogurtu i przypraw zrób sos. Polej nim sałatkę.

Obiad: ryba z jogurtem (ok. 370 kcal, 9 g tł.,38 g węgl., 30 g białka)

  • 15 dag ryby, np. soli, morszczuka,
  • 1 cebula,
  • łyżeczka oleju,
  • pół filiżanki bulionu warzywnego,
  • marchew,
  • seler,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 małe ziemniaki,
  • sok z cytryny, sól, pieprz.

Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na szklisto na oleju. Wlej bulion, podgotuj. Dodaj pokrojoną marchew i seler, gotuj ok. 10 min. Odlej część bulionu, przestudź, dodaj jogurt. Filet umyj, polej sokiem z cytryny, posól. Nałóż warzywa, zroluj, zepnij wykałaczką. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Polej sosem jogurtowym. Podaj z gotowanymi ziemniakami.

Kolacja: jogurt z owocami (ok. 330 kcal, 1 g tł., 65 g węgl., 7 g białka)

  • 750 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego,
  • 50 dag ryżu,
  • jabłko,
  • 10 dag winogron jasnych i ciemnych.

Ryż ugotuj bez soli i odstaw do ostygnięcia. Jabłko obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Wymieszaj ryż, jabłko i jogurt. Winogrona przekrój na połówki (wyjmij ziarenka) i wyłóż na deser. Do kolacji wypij szklankę wody mineralnej.

2.3. Jadłospis w 3 dzień

Śniadanie: kanapki z szynką (ok. 320 kcal, 7 g tł., 60 g węgl., 20 g białka)

  • bułka pełnoziarnista (ok. 5 dag) lub i 2 kromki pieczywa chrupkiego z sezamem,
  • po kawałku papryki żółtej i czerwonej,
  • 2 plasterki (ok. 5 dag) szynki z drobiu, 1 łyżka twarogu chudego, miód.

Na jedną połówkę rozkrojonej bułki (lub kromkę pieczywa) połóż paski papryki i plasterki szynki. Drugą połowę bułki posmaruj twarogiem wymieszanym z miodem.

Obiad: słodki kurczak (300 kcal, 6 g tł., 13 g węgl., 45 g białka)

  • 10 dag filetu z kurczaka,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 7 łyżeczka miodu,
  • 10 dag twarogu chudego,
  • 2 łyżki wody mineralnej,
  • 2 łyżki szczypiorku,
  • pomidory, sól, pieprz.

Filet pokrój w paseczki, usmaż na oliwie. Oprósz solą i pieprzem. Nałóż miód. Zrób sos z twarogu rozrobionego wodą mineralną i doprawionego solą, pieprzem i szczypiorem. Podaj do kurczaka i sałatki z pomidorów.

Kolacja: pasta do pieczywa (ok. 300 kcal, 8 g tł., 40 g węgl., 16 g białka)

  • pół ogórka,
  • kawałek papryki czerwonej i żółtej,
  • cebula,
  • pół ząbka czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 5 dag twarożku light
  • 50 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • 5 dag bagietki.

Ogórek, paprykę, cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Wymieszaj z siekanym szczypiorem, twarożkiem, jogurtem, sokiem z cytryny i oliwą. Nałóż pastę na pieczywo. Warzywa z naszej diety, pomidory, ogórki, rzodkiewki, papryka - zawierają sole mineralne, które pomagają pozbyć się wody. Jogurt dostarcza m.in. wit. E, korzystnie wpływającej na skórę. Poza tym odtruwa organizm i zapobiega kłopotom żołądkowym.

Dieta antycellulitowa pomoże wypracować zgrabną sylwetkę oraz dobrą jakość skóry bez problemu z odładającą się nieprawidłowo tkanką tłuszczową.

Następny artykuł: Polecane produkty

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy