Dieta na jesienną pluchę

Kiedy nadchodzi jesień, zmienia się zarówno krajobraz, jak i nasze samopoczucie. Często możemy czuć się rozdrażnieni, przemęczeni, możemy odczuwać senność, chandrę, która nie pozwala cieszyć się nam jesienną aurą. Często zimniejsze dni sprzyjają wzrostowi naszego apetytu. To oczywiście prowadzi do tycia. Musimy więc pamiętać o tym, że nie wszystkie owoce i warzywa żegnamy wraz z końcem lata.

spis treści

1. Zdrowe produkty na jesień

Zdrowe produkty spożywcze
Zdrowe produkty spożywcze

Prawidłowe odżywianie się od zawsze odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym wpływa na...

zobacz galerię

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Jeszcze przez długi czas możemy kupować świeże

brokuły , kapustę, marchew, buraki, a także śliwki i jabłka . Te produkty powinny być podstawą naszej diety. Dostarczą nam cennego błonnika , który będzie działał jak miotełka na nasze jelita. Poza tym produkty węglowodanowe , najlepiej te pochodzące z grubego przemiału, czyli ciemny ryż, makaron i pełnoziarniste pieczywo, będą podnosić poziom serotoniny we krwi, a więc hormonu szczęścia. Serotonina ma wpływ na nasz układ nerwowy, np.: działa przeciwdepresyjnie, daje zdrowy sen i pogodny nastrój, przyczyniając się tym samym do ogólnego wzmocnienia systemu odpornościowego organizmu.

W okresie jesiennym nie powinno w naszej diecie zabraknąć warzyw i owoców. Zawierają dużo składników odżywczych oraz witaminę C, która zwiększa odporność. Największe bogactwo witaminy C można znaleźć w owocach dzikiej róży, cytrynach, grejpfrutach, pomarańczach, natce pietruszki, w kapuście, papryce i pomidorach.

2. Zdrowa dieta na jesień

Aby nasza jesienna dieta była pełnowartościowa, nie może zabraknąć w niej produktów obfitujących w kwasy nienasycone omega-3, omega-6 i omega-9. **

** Kwasy omega-3 odpowiedzialne są w naszym organizmie... w zasadzie za wszystko. Są one składnikiem błony komórkowej, a więc wpływają na całokształt funkcjonowania organizmu. Podnoszą odporność organizmu na bakterie i wirusy, podczas choroby wzmacniają funkcje obronne organizmu, natomiast po przebytej chorobie wspomagają procesy regeneracyjne.

Najlepszym ich źródłem są tłuste ryby morskie, tj.: tuńczyk, makrela, łosoś, sardynki, dorsz, śledź, kawior i owoce morza. Dobrych tłuszczów dostarczają nam również: oliwa z oliwek, olej lniany i awokado.

Najlepszym początkiem chłodnego dnia jest śniadanie, nie zapominajmy więc o nim przed wyjściem z domu! Dostarczy nam ono energii na kilka następnych godzin. W jego skład powinny wejść produkty pełnoziarniste, miód lub dżem, nabiał. Do tradycyjnego musli dobrze jest dodać garść orzechów lub kilka migdałów. Przed wyjściem z domu koniecznie należy wypić coś ciepłego.

I pamiętajmy o najważniejszym: jesień może kojarzyć nam się jako smutna pora roku, musimy więc dbać o to, aby na naszym talerzu nie było szaro i nudno, w naszym jesiennym jadłospisie powinny rządzić kolory.

Następny artykuł: Dieta śródziemnomorska zwalcza depresję

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy