Dieta obniżająca cholesterol

Dieta na cholesterol nie tylko pomaga obniżyć wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, których nadmiar powoduje zawał serca oraz udar mózgu. Dieta obniżająca poziom cholesterolu we krwi powinna być bogata w błonnik oraz warzywa i owoce. Są one bowiem źródłem witamin antyoksydacyjnych (A, C, E) oraz flawonoidów, które usuwają wolne rodniki. Nadmiar wolnych rodników zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy.

1. Co to jest miażdżyca?

Miażdżyca to ogólnoustrojowa choroba tętnic, spowodowana zmianami w wewnętrznej warstwie naczyń krwionośnych. Następuje stopniowy rozwój blaszki miażdżycowej, która powoduje zmniejszenie elastyczności oraz światła tętnic, upośledzając przepływ krwi naczynia i prowadząc do niedokrwienia tkanek i narządów. Rozwój zmian miażdżycowych w naczyniach jest spowodowany najczęściej zbyt wysokim spożyciem produktów spożywczych bogatych w cholesterol, do których należą: smalec, wieprzowina, gęś, kaczka, wątróbka, serca, nerki, pasztety, kaszanka, parówki, salcesony.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Miażdżyca naczyń powoduje szereg powikłań, do których należą:

Aby zapobiec powikłaniom, należy stosować odpowiednią dietę o obniżonej zawartości tłuszczów nasyconych oraz wysokiej zawartości flawonoidów.

2. Dieta obniżająca cholesterol

Dieta mająca na celu obniżenie poziomu cholesterolu we krwi bardzo przypomina dietę śródziemnomorską, która jest bogata w ryby oraz warzywa i owoce. Osoby mające wysoki poziom cholesterolu we krwi powinny zrezygnować lub ograniczyć spożycie produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe (palmitynowy, stearynowy, masłowy), takich jak:

  • mięso, zwłaszcza wieprzowe, wołowe, kaczka, gęś, podroby (wątróbka, serca, nerki),
  • przetwory mięsne (parówki, kaszanka, pasztety, salceson, salami),
  • sery żółte,
  • tłuste białe sery,
  • żółtka jaj,
  • masło, margaryny.

Ponadto należy zrezygnować ze spożywania produktów bogatych w izomery tłuszczowe nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powstają w wyniku produkcji margaryn czy długotrwałego smażenia. Izomery trans występują również w chipsach i batonach.

Przy wysokim stężeniu cholesterolu we krwi, należy zwiększyć spożycie ryb morskich, gdyż są bogatym źródłem kwasów omega-3, które obniżają poziom cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając cholesterol HDL. Kwasy omega-3 regulują również pracę serca i przeciwdziałają występowaniu skrzepów krwi w naczyniach. Zamiast masła i margaryn do smarowania pieczywa, zaleca się nasączanie oliwą z oliwek, która jest bogata w witaminę E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

W diecie na cholesterol powinny znaleźć się owoce i warzywa, zwłaszcza te bogate w flawonoidy: brokuły, natka pietruszki, czosnek, seler oraz grejpfrut, pomarańcze, czerwone winogrona. Jako przekąska świetne są orzechy włoskie. W badaniach klinicznych wykazano, że spożywanie 5 orzechów włoskich dziennie redukuje poziom cholesterolu oraz poprawia pracę układu nerwowego (zapamiętywanie, koncentrację uwagi).

Ponadto należy codziennie pić zieloną herbatę, która jest bogatym źródłem polifenoli, wykazujących działanie przeciwcholesterolowe, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.

Następny artykuł: Sposoby na obniżenie cholesterolu

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!