Dieta odchudzająca a cukrzyca (WIDEO)
Otyłość to główny czynnik rozwoju cukrzycy typu 2
Czynnikiem ryzyka cukrzycy typu 2 jest otyłość brzuszna. Dzieje się tak dlatego, że wzrost wskaźnika masy ciała (BMI – body mass index) oraz powiększanie się obwodu talii i bioder (WHR – waist-hip ratio) powodują większe szanse na pojawienie się tej choroby. Efektem takiego zjawiska jest zwiększenie trzewnej tkanki tłuszczowej (w jamie brzusznej), przez co dochodzi do nadprodukcji wolnych kwasów tłuszczowych, co potęguje oksydację tłuszczów w mięśniach i wątrobie, a to z kolei hamuje metabolizm glukozy. Tak narasta insulinooporność. W wyniku takich procesów dochodzi bowiem do kompensacyjnego wydzielania insuliny przez komórki B. Jej zwiększona produkcja z kolei w przypadku osób otyłych doprowadza do wyczerpania rezerw komórek B i załamania metabolizmu glukozy. Dzieje się tak zwłaszcza w razie predyspozycji genetycznych. Jak stosować dietę odchudzającą, jeśli cierpi się na cukrzycę? Jakich efektów można się po niej spodziewać? Na te pytania odpowiada prof. dr hab. Waldemar Karnafel, diabetolog.