Dieta po 40

Dieta po 40 jest to dieta skierowana do pań z nadwagą lub otyłością w okresie menopauzy. Mogą ją też stosować mężczyźni mało i średnio aktywni – nie muszą zmieniać proporcji posiłku. Jeśli jednak mężczyzna jest bardziej aktywny, powinien podwoić porcję podwieczorku. Dieta dostarcza dziennie 1200 kcal i trwa 7 dni. Dieta nie jest polecana dzieciom, młodzieży ani kobietom w ciąży lub karmiącym piersią. Proponowany system żywieniowy zawiera duże ilości fitoestrogenów, antyoksydantów, wapnia.

Polecane wideo:

1. Zasady diety po 40

Ta dieta dla kobiety dostarcza dziennie 1200 kcal i trwa 7 dni. Jej rezultaty są widoczne po dłuższym okresie jej stosowania. Nie powinno się jednak prowadzić tego sposobu żywienia dłużej niż 2-3 miesiące. Należy skontaktować się z dietetykiem, jeśli ktoś chce ją powtarzać częściej lub przez dłuższy czas. W ciągu tygodnia dieta odchudzająca pozwala schudnąć o 0,5-0,75 kg. Zaleca się, aby podczas stosowania tej diety pić 8-10 szklanek płynów niesłodzonych, najlepiej wody mineralnej. Ta skuteczna dieta odchudzająca jest szczególnie korzystna dla kobiet w wieku okołomenopauzalnym, które próbują zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Jest ona zalecana dla kobiet w tym wieku, gdyż zawiera roślinne hormony – fitoestrogeny, które pomagają poradzić sobie z trudnym okresem menopauzy.

2. Jadłospis diety po 40

Dzień 1:

  • Śniadanie: Maślanka z muesli i borówkami: szklanka maślanki (250 g), 4 łyżki muesli z suszonymi owocami (40 g), filiżanka borówek amerykańskich (140 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapki z pieczonym kurczakiem: 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g), 3 plasterki pieczonego kurczaka (50 g), ½ małego ogórka (50 g), 1/3 małej papryki (50 g), liście sałaty.
  • Obiad: Zapiekanka sojowa z warzywami: 1/4 szklanki suchych nasion soi (50 g – masa przed ugotowaniem), jajko ugotowane na twardo, 3 plasterki szynki drobiowej (60 g), łyżka przecieru pomidorowego (20 g), kilka łyżek bulionu, 1–2 ząbki czosnku, pół łyżeczki oliwy z oliwek, zielenina, ulubione przyprawy, 2 małe pomidory (200 g). Soję ugotuj do miękkości i odcedź. Jajko posiekaj w kostkę, a szynkę pokrój w kwadraty. Przygotowane składniki wymieszaj ze sobą, dodaj bulion, przecier, oliwę, czosnek, zieleninę, a następnie dopraw. Przygotowaną masę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przykrytą w temp. ok. 160 st. C mniej więcej przez 15 minut. Podawaj z kawałkami pomidorów.
  • Podwieczorek: Duża gruszka (180 g), małe jabłko (100 g).
  • Kolacja: Jogurt z warzywami: szklanka chudego jogurtu naturalnego (250 g), półmisek chrupiących warzyw: 2 średnie marchewki (200 g),pół średniej papryki (100 g), łodyga selera naciowego (50 g).

Dzień 2:

  • Śniadanie: Ryż na mleku z duszonymi jabłkami i rodzynkami, 1,5 szklanki mleka 0,5-proc. (330 g), 1/3 opakowania ryżu brązowego (35 g – masa przed ugotowaniem), jabłko (100 g), łyżka rodzynek (15 g), cynamon. Ryż ugotuj na mleku. Jabłko zetrzyj na tarce, podduś w małej ilości wody i dopraw cynamonem. Następnie dodaj je do ugotowanego ryżu. Podawaj posypane rodzynkami.
  • Drugie śniadanie: Kanapka z twarogiem i rzodkiewkami: kromka chleba razowego z soją (30 g), 1/4 kostki chudego twarogu (50 g), 5 dużych rzodkiewek (100 g), liście sałaty.
  • Obiad: Łosoś pieczony: 100 g filetu z łososia, sok z cytryny, ulubione przyprawy. Sałatka ze szpinakiem i pomidorami: pęczek świeżego szpinaku (150 g – można użyć tyle samo szpinaku mrożonego), 2 małe pomidory (200 g), łyżeczka oliwy z oliwek, przyprawy, zielenina, sok z cytryny, 1/3 opakowania kaszy gryczanej (35 g – masa przed ugotowaniem). Łososia skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp go przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180–200 st. C przez ok. 20 minut. Szpinak porwij na małe kawałki, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, oliwę, zieleninę i dopraw, jak lubisz. Danie podawaj z ugotowaną kaszą.
  • Podwieczorek: Duża pomarańcza (300 g bez skórki).
  • Kolacja: Sałatka z dwóch rodzajów fasolki i kaparów: ugotowana zielona fasolka szparagowa (150 g), pół puszki czerwonej lub białej fasolki (110 g), pół małej papryki czerwonej (75 g), 2 ogórki konserwowe (100 g), łyżeczka oliwy z oliwek, kilka kaparów, pieprz, zielenina.

Dzień 3:

  • Śniadanie: Sojowy poranek z muesli i brzoskwiniami: szklanka napoju sojowego naturalnego z wapniem (250 g), 4 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami (40 g), duża brzoskwinia (180 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z szynką: 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g), 2 plasterki szynki drobiowej (40 g), mały ogórek (100 g), liście sałaty.
  • Obiad: Zupa krem z pomidorów i soczewicy: 70 g suchych nasion soczewicy, 1/3 puszki pomidorów (130 g), 2 małe ziemniaki (140 g bez skórki), cebulka (50 g), łyżeczka oliwy z oliwek, 300 ml bulionu, 1–2 ząbki czosnku, zielenina, ulubione przyprawy. Cebulkę posiekaj drobno i obsmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Do gorącego bulionu wrzuć soczewicę, kawałki ziemniaków, cebulki i gotuj do miękkości. Dodaj pomidory, czosnek, zieleninę.
  • Podwieczorek: Mały banan (100 g – masa bez skórki), 2 suszone śliwki (12 g).
  • Kolacja: Eskalopki cielęce z warzywami: 100 g chudej cielęciny, kilka łyżek bulionu, zielenina, ulubione przyprawy, duży brokuł (250 g), pół średniej papryki (100 g).

Dzień 4:

  • Śniadanie: Kasza manna na mleku z malinami: 1,5 szklanki chudego mleka 0,5-proc. (330 g), 3 płaskie łyżki kaszy manny (45 g – masa suchej), szklanka malin (160 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z pastą serową: pół małej grahamki (25 g), pasta serowa: łyżka startego sera żółtego (20 g), łyżeczka serka naturalnego 3 proc. tł. (15 g), zielenina, ulubione przyprawy, 1/3 małej papryki (50 g), liście sałaty.
  • Obiad: Gulasz cielęcy: 100 g chudej cielęciny, przyprawy, pół średniej papryki (100 g), mały pomidor (100 g), mała cebula (50 g), 1/3 szklanki soku pomidorowego (80 g), łyżeczka oliwy z oliwek, zielenina. Surówka z kapusty pekińskiej: 2–3 liście kapusty pekińskiej, duży pomidor (200 g), 1/3 pora (30 g), pół małej papryki (50 g), przyprawy, pół małego jogurtu naturalnego (75 g), 1/3 opakowania kaszy jaglanej (35 g – masa suchej), czosnek, zielenina. Cielęcinę pokrój na paseczki i obsmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Warzywa podziel na małe kawałki, dodaj do mięsa i podduś. Dodaj sok, oliwę, zieleninę i dopraw, jak lubisz. Kapustę poszatkuj, dodaj kawałki pozostałych warzyw, jogurt, zieleninę i dopraw. Danie podawaj z ugotowaną kaszą.
  • Podwieczorek: Kawałek mango (180 g – bez odpadków).
  • Kolacja: Sałatka z kiełkami sojowymi i jajkiem: kilka liści sałaty lodowej, jajko na twardo, 3 plasterki szynki drobiowej (60 g), pół średniej papryki (100 g), mały ogórek (100 g), pół małego jogurtu naturalnego (75 g), czosnek, zielenina, przyprawy.

Dzień 5:

  • Śniadanie: Twarożek z truskawkami: opakowanie lekkiego serka ziarnistego (150 g), szklanka truskawek (200 g), 6–8 sztuk migdałów (7 g), 2 łyżki zarodków pszennych (12 g), 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z pasztetem i ogórkiem kwaszonym: cienka kromka chleba razowego z soją (30 g), plasterek chudego pasztetu drobiowego (20 g), 2 średnie ogórki kwaszone (100 g), liście sałaty.
  • Obiad: Zsiadłe mleko z ziemniakami i koperkiem: szklanka chudego zsiadłego mleka (250 g), 2 małe ziemniaki (140 g po obraniu), koperek. Jajka sadzone z fasolką: 2 jajka, 1,5 pęczka fasolki szparagowej (220 g), duży pomidor (200 g).
  • Podwieczorek: 2 średnie jabłka (300 g).
  • Kolacja: Panga pieczona z ziołami: 100 g fileta z pangi lub innej chudej ryby, sok z cytryny, zielenina, przyprawy. Sałatka z trzech rodzajów warzyw: mała róża kalafiora i brokułu (po 100 g), pomidor (20 g), plaster sera feta light (25 g), sok z cytryny, zielenina, przyprawy. Rybę skrop sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut. Następnie posyp ją przyprawami, zawiń w folię i piecz w temp. ok. 180–200 st. C mniej więcej przez 25 minut. Kalafior i brokuł ugotuj na parze lub w małej ilości wody na półtwardo. Warzywa wymieszaj z kawałkami pomidora, pokruszoną fetą i dopraw tak, jak lubisz.

Dzień 6:

  • Śniadanie: Muesli z jogurtem: szklanka chudego jogurtu naturalnego (250 g), 4 łyżki musli (40 g), 2 orzechy włoskie (8 g), mandarynka (90 g).
  • Drugie śniadanie: Jajko z pieczywem i rzodkiewkami: 2 kromki pieczywa chrupkiego (20 g), jajko ugotowane na miękko, 5 dużych rzodkiewek (100 g), kilkanaście sztuk kiełków sojowych.
  • Obiad: Makaron z tuńczykiem i kaparami: 16–18 sztuk makaronu świderki lub penne (35 g – masa suchego), puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g), 1/3 opakowania serka 3 proc. tł. (50 g), kilka sztuk kaparów, zielenina, sok z cytryny, przyprawy. Surówka z selera i marchewki: szklanka startego selera korzeniowego (160 g), średnia marchewka (100 g), 1/3 małego jogurtu naturalnego (50 g), zielenina, przyprawy, sok z cytryny.
  • Podwieczorek: 2 duże kiwi (240 g).
  • Kolacja: Sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado: 3 liście kapusty pekińskiej, 100 g piersi kurczaka, 1/5 szklanki pokrojonego awokado (40 g), 1/2 małej papryki (75 g), mały ogórek (100 g), 1/2 opakowania jogurtu naturalnego (75 g), sok z cytryny, zielenina, ulubione przyprawy. Kurczaka posyp przyprawami, zgrilluj na złoty kolor i pokrój w kostkę. Kapustę drobno posiekaj. Warzywa podziel na mniejsze cząstki. Składniki wymieszaj, dodaj jogurt, zieleninę i dopraw.

Dzień 7

  • Śniadanie: Owsianka z jeżynami: 1,5 szklanki chudego mleka 0,5  proc. tł. (330 g), 4 łyżki płatków owsianych (40 g), filiżanka jeżyn (150 g).
  • Drugie śniadanie: Kanapka z twarożkiem i kiełkami soi: cienka kromka chleba pełnoziarnistego (30 g), plasterek chudego twarogu (30 g), pół średniej papryki (100 g), kilka sztuk kiełków soi.
  • Obiad: Papryka faszerowana ryżem i warzywami: duża papryka (250 g), 2 łyżki ryżu brązowego (30 g – masa suchego), mała cebula (50 g), kilka łyżek bulionu, oliwa z oliwek – 1 łyżeczka, 2 łyżki startego parmezanu (25 g), zielenina, ulubione przyprawy, fasolka szparagowa (220 g).
  • Podwieczorek: 6 śliwek węgierek (250 g).
  • Kolacja: Zrazy wołowe: 100 g chudej wołowiny, pół małego kwaszonego ogórka (25 g), paseczek papryki czerwonej (15 g), 1/3 małej cebuli (15 g), łyżeczka musztardy (10 g), kilka łyżek bulionu, zielenina, ulubione przyprawy, liść laurowy. Surówka z kwaszonej kapusty i marchewki: szklanka kapusty kwaszonej (250 g), 2 małe marchewki (100 g), sok z cytryny, zielenina, ulubione przyprawy. Wołowinę rozbij na cienki plaster, posyp przyprawami i posmaruj musztardą. Na końcu plastra ułóż paseczki papryki, ogórka, kawałki cebuli i zwiń ściśle. Przygotowany zraz duś do miękkości w bulionie z dodatkiem przypraw. Kapustę wymieszaj ze startą marchewką, dodaj sok z cytryny, zieleninę i dopraw.

Dieta po 40 roku życia może bardzo pomóc kobietom, które w okresie meopauzy przytyły i nie mogą sobie poradzić z nadmiarową wagą. Obniżona waga pozytywnie wpłynie na zdrowie, pod warunkiem, że ta dieta dla kobiet będzie stosowana zgodnie z zaleceniami i rozsądnie.

Polecane wideo:

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety odchudzające
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Sok z brzozy

~Annaska85 • ostatni post 1 tydzień temu

1
Artykuły Diety odchudzające
Diety odchudzające

9 popularnych diet, których powinnaś unikać

9 popularnych diet, których powinnaś unikać

Diety: fakty i mity Istnieje mnóstwo diet, które brane są pod uwagę przez osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jednak zanim zacznie się stosować (...) którąkolwiek z nich, należy zadać sobie pytanie, które diety są...

Diety odchudzające

Smaczne przekąski dla najmłodszych

Smaczne przekąski dla najmłodszych

Aby podjadanie nie skończyło się nadwagą lub otyłością, warto zadbać, by puste kalorie zastąpić wartościowymi produktami.

Diety odchudzające

Dieta 20/20

Dieta 20/20

Działanie diety 20/20 Była jedną z najczęściej wyszukiwanych diet w wyszukiwarce Google w 2015 roku. Na czym polega jej fenomen i czy rzeczywiście (...) wprowadzać do diety nowe produkty: pierś z kurczaka, tuńczyka,...

Diety odchudzające

Dieta na płaski brzuch

wspomagające proces trawienia. Oprócz specjalnej diety należy stosować ćwiczenia na płaski brzuch, by wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej

Diety odchudzające

Dieta kobiety aktywnej

Dieta odchudzająca dla kobiety aktywnej powinna dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodany (...) . Kolacja: ryż brązowy z pieczonym jabłkiem polany jogurtem naturalnym.Dieta...

Diety odchudzające

Zdrowe przekąski

zawierać witaminy oraz składniki odżywcze i być częścią zdrowej diety. Jedzenie spożywane między posiłkami ma nie tylko zaspokajać głód (...) . Jabłka Warto je spożywać, ponieważ są świetnym źródłem błonnika. Polecane...

Diety odchudzające

Dieta antyestrogenowa

kuracja odchudzająca zakłada, że podczas diety mogą być spożywane następujące produkty: warzywa z rodziny kapustnych - np. brukselka, kalafior (...) Wpływ cukrzycy na libido zyskała sobie popularność już w Stanach Zjednoczonych,...

Diety odchudzające

Dieta Strażników Wagi

wyjściowej w 3 miesiące. Podstawą tej diety odchudzającej jest podział produktów na trzy grupy: zieloną, żółtą i czerwoną. Każdy produkt ma przypisaną (...) Dieta Strażników Wagi (Strażnicy Wagi), określana także jako...

Diety odchudzające

Dania z mrożonki

Lata nie się zatrzymać, ale dzięki temu, że mamy mrożoną żywność możemy cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Mrożone warzywa i owoce są powszechnie dostępne i można je znaleźć obecnie w każdym sklepie spożywczym. Wartość odżywcza mrożonych warzyw...

Diety odchudzające

Jak efektywnie schudnąć?

Diety odchudzające to od kilku lat gorący temat. Zwykle wiążą się one jednak z dużymi wyrzeczeniami i monotonnym jadłospisem. Niestety, mimo wysiłku, po zakończeniu kuracji odchudzającej większość...