Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta w chorobie nowotworowej odgrywa istotną rolę w leczeniu pacjentów onkologicznych. Właściwa dieta wzmacnia układ immunologiczny organizmu, dzięki czemu chroni go przed szkodliwymi ubocznymi skutkami terapii stosowanej w leczeniu nowotworów. Badania naukowe dowodzą, że dieta w chorobach nowotworowych przeciwdziała rozwojowi nowotworów od momentu ich powstania, zapobiega ich wzrostowi oraz chroni przed przerzutami. Zawarte w pokarmach przeciwutleniacze, w tym witaminy, mogą blokować dostęp czynników rakotwórczych, a nawet brać udział w naprawie uszkodzonych komórek. Jak zatem powinna wyglądać dieta w chorobie nowotworowej?

Polecane wideo:

1. Znaczenie diety w leczeniu raka

Badacze od lat szukają sposobu na skuteczną profilaktykę nowotworową. Choć wciąż pojawiają się nowe koncepcje, niewiele z nich bierze udział w całym procesie sprawdzania ich skuteczności. Światowy Fundusz Badań nad Rakiem w raporcie opublikowanym pod koniec 2003 roku dowodzi też, że 40 proc. zachorowań na raka można zapobiec poprzez zdrowe odżywianie się i pozbycie się nadwagi. Nutraceutyki okazały się naturalnym lekarstwem wspomagającym walkę z nowotworem. Na liście pokarmów, które mają tak korzystne działanie w niszczeniu komórek rakowych znalazły się przede wszystkim owoce, warzywa, zioła i przyprawy: brokuły, kapusta, soja, borówki, maliny, zielona herbata, szafran indyjski, czosnek, a także gorzka czekolada. Dieta nowotworowa wspomagająca leczenie została potwierdzona badaniami naukowymi, ponadto u osób zdrowych zapobiega wystąpieniu choroby nowotworowej.

2. Zasady diety antyrakowej

Dieta osób chorych powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz odpowiedniej ilości energii. Chorzy poddani terapii przeciwnowotworowej często nie odczuwają apetytu, miewają mdłości i wymioty, dlatego nie chcą jeść. Sytuacja ta prowadzi do osłabienia organizmu i niedożywienia, czego konsekwencją jest brak sił do walki z chorobą nowotworową. Przede wszytkim dieta osób chorych powinna być łatwostrawna, bogatobiałkowa oraz zawierająca roślinne substancje o działaniu przeciwnowotworowym. Liczne badania naukowe wykazały, że dieta zawierająca tłuszcze nasycone (pochodzenia zwierzęcego) sprzyja powstawaniu raka układu pokarmowego, zwłaszcza jelita grubego. Dlatego należy ograniczyć spożywanie pełnotłustych przetworów mlecznych, tłustego mięsa oraz dań gotowych. Zbyt duże ilości mięsa w diecie mogą przyspieszyć rozwój raka jelita grubego i prostaty. Warto wiedzieć, że częste spożywanie mięsa, zwłaszcza grillowanego, smażonego i pieczonego, zwiększa w organizmie stężenie substancji rakotwórczych.

Leczenie nowotworu za pomocą diety polega w głównej mierze na dostarczaniu organizmowi składników pochodzenia roślinnego, które wykazują zdolność do zatrzymywania rozwoju komórek nowotworowych, a tym samym zapobiegają przerzutom. Osoby chore powinny spożywać produkty bogate w witaminy o działaniu antyoksydacyjnym, do których zaliczamy witaminy A, E i C. Witaminy A i C występują w warzywach i owocach, szczególnie koloru pomarańczowego, czerwonego, zielonego. Z kolei witamina E występuje w orzechach, nasionach słonecznika, oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym oraz lnianym.

W owocach i warzywach również występują substancje fitoaktywne - flawonoidy. Są to związki zapobiegające powstawaniu nowotworów – hamują ich rozwój. Ponadto wykazują zdolność usuwania wolnych rodników, które uszkadzają DNA komórek, tym samym zapobiegają przemianom komórek w nowotworowe. Znajdują się w następujących produktach:

  • czosnek, cebula - są doskonałym źródłem o działaniu antyoksydacyjnym oraz przewciwzapalnym, ponadto wzmacniają układ immunologiczny;
  • brokuły i kalafior - są źródłem flawanoli, które zapobiegają nowotworom płuc i jelita grubego;
  • skórka owoców, a w szczególności winogron, zawiera resweratrol (który także znajduje się w czerwonym winie), który skutecznie powstrzymuje rozwój raka, a także chorób układu krążenia;
  • winogrona są źródłem kwasu elaginowego, który wykazuje działanie antynowotworowe;
  • cytrusy są bogate w związki antyrakowe - hesperydynę, naryngeninę.

W warzywach i owocach koloru pomarańczowego i czerwonego występują barwniki roślinne - karotenoidy, do których należy likopen. Substancja ta występuje głównie w pomidorach oraz czerwonych grejpfrutach. Ich spożywanie chroni przed rozwojem raka. Leczenie raka wspomagają melony, jagody i cytrusy. W jadłospisie chorych na raka, zwłaszcza po chemioterapii, powinny się znaleźć tylko produkty łatwostrawne, które organizm może szybko przyswoić. Niezmiernie ważne jest gotowanie w wodzie i na parze oraz pieczenie w folii aluminiowej. Smażenie potraw jest zakazane. Sosy i zupy lepiej zagęszczać mąką oraz mlekiem niż stosować tłuste śmietany lub zasmażki.

Komentarze (3)
~Antonina
~Antonina

Kilkanaście lat temu rozpoczęła się moja walka z nowotworem. Chcąc żyć, stosowałam się do wszystkich zaleceń, w tym do odpowiedniej diety. Obecnie kontroluję codzienną dietę i czuję się dobrze.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w chorobie nowotworowej
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Dieta w chorobie nowotworowej
Dieta w chorobie nowotworowej

Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

i problemy z przyjmowaniem pokarmów w chorobie nowotworowej Właściwa dieta może zmniejszyć objawy uboczne towarzyszące radioteriapii (...) towarzyszących chorobie jest tak zwana...

Dieta w chorobie nowotworowej

Leczenie żywieniowe nadzieją dla chorych na nowotwór

Leczenie żywieniowe nadzieją dla chorych na nowotwór

na dziesięciu może umrzeć właśnie z tego powodu, a nie przez samą chorobę nowotworową. Tymczasem skutki niedożywienia często można wyleczyć odpowiednio (...) na nowotwór może umrzeć wcale nie z powodu choroby podstawowej,...

Dieta w chorobie nowotworowej

Wpływ diety na walkę z chorobą nowotworową

nowotworowej. Sprawdza się także jako uzupełnienie diety chorego. Wartościowa i kaloryczna dieta ma korzystny wpływ na stan pacjenta onkologicznego, dlatego (...) . Pacjenci walczący z chorobą nowotworową...

Dieta w chorobie nowotworowej

Rola białka w żywieniu pacjentów onkologicznych

Rola białka w żywieniu pacjentów onkologicznych

. Dlaczego dostarczanie białka jest tak istotne w chorobie nowotworowej? Białka pełnią wiele ważnych funkcji: budulcową, regulującą i transportującą (...) , przekazują informacje pomiędzy narządami (a także...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta a rak jelita grubego

-7404-404-7, Chace D., Keane M. Dieta w chorobach nowotworowych, KDC, Warszawa 2002, ISBN 83-88729-85-3, Chace D., Keane M. Dieta w chorobach (...) antyoksydacyjne. Dieta...

Dieta w chorobie nowotworowej

Leczenie raka dietą

infekcji. W tym nowotworowych. Dieta antyrakowa - leczenie raka jest niezwykle trudne, więc lepiej zdrowo się odżywiać i mu zapobiegać. (...) Leczenie raka jest niezwykle ciężkie i nie zawsze jest możliwe...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dietoprofilaktyka i dietoterapia nowotworów

Choroby nowotworowe są najczęstszą, tuż po chorobach układu krążenia, przyczyną zgonów w Polsce. Według danych pochodzących z Krajowego Rejestru (...) Nowotworów, w 2010 roku z powodu chorób nowotworowych...

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby