Jadłospis na diecie ryżowej

Dieta ryżowa powstała w 1934 roku, a jej twórcą jest Walter Kempner. Odkrył on, że nadciśnienie lub cukrzyca występują rzadziej u osób, które jedzą dużo ryżu. Stworzył więc dietę opartą na ryżu, owocach, sokach z dodatkiem suplementów, witamin i żelaza. Dieta ryżowa powinna trwać 2-4 tygodnie i może przyczynić się do utraty nawet 10 kilogramów w ciągu miesiąca. Jest ona restrykcyjna, dostarcza organizmowi tylko 1000 kcal dziennie. Daje jednak uczucie sytości.

Zasady diety ryżowej

Osoby, które stosują dietę ryżową przez 2-3 tygodnie mogą ją powtórzyć po 3 miesiącach. Jeśli chce się to zrobić wcześniej, należy porozmawiać z lekarzem. W trakcie jej trwania należy pić 2 litry płynów dziennie. Dieta ryżowa opiera się na ryżu, owocach i warzywach. Ryż jest składnikiem, który zawiera dużo potasu, a mało sodu. Przyśpiesza trawienie, ponieważ zapewnia organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Ziarenka ryżu są niskokaloryczne, dlatego można się nimi najeść do syta. Tego typu sposób na odchudzanie dostarcza bardzo dużą ilość witamin, błonnika i magnezu, który jest odpowiedzialny za odpowiedni poziom cukru we krwi.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Przykładowy jadłospis

  1. Dzień pierwszy
  • Śniadanie: 2 kromki chleba i 150 g gotowanej fasoli.
  • Drugie śniadanie: 2 jajka kurze na twardo, kromka razowego chleba, herbata.
  • Obiad: gotowany ryż, grillowana pierś kurczaka, surówka ze szparagów i truskawek (można je zastąpić innymi owocami – jabłkiem, pomarańczą lub brzoskwinią).
  • Podwieczorek: mus dyniowo-ryżowy.
  • Kolacja: 4 wafle ryżowe z masełkiem, 2 listki sałaty, serek wiejski ze świeżym szczypiorkiem, posiekaną natką pietruszki, tymiankiem i rzeżuchą, wszystko skropić sokiem z cytryny.
  1. Dzień drugi
  • Śniadanie: szklanka świeżo wyciśniętego soku pomidorowego, pudding owocowy z suszoną śliwką i łyżką rodzynek.
  • Drugie śniadanie: pół szklanki ryżu dmuchanego zalanego jedną szklanką mleka, łyżka konfitur z żurawiny.
  • Obiad: warzywa z ryżem na wołowinie.
  • Podwieczorek: 2 wafle ryżowe z konfiturą żurawinową, sok.
  • Kolacja: grillowane dzwonko łososia, 3 duże łyżki gotowanego ryżu (białego i brązowego), kilka strąków gotowanej fasolki szparagowej.
  1. Dzień trzeci
  • Śniadanie: 3 kromki chleba ryżowego, liść zielonej sałaty, 2 plastry pomidora, 1 rzodkiewka.
  • Drugie śniadanie: kromka chleba pełnoziarnistego z żółtym serem i sałatą, kiwi.
  • Obiad: kotleciki ryżowe z zieloną sałatą i pomidorem.
  • Podwieczorek: pudding morelowy.
  • Kolacja: zapiekanka ryżowa z cebulką, czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i ziołami prowansalskimi.
  1. Dzień czwarty
  • Śniadanie: szklanka soku pomarańczowego i sałatka z pomarańczy, jabłka, ananasa, czerwonej papryki, banana i ryżu.
  • Drugie śniadanie: 1 szklanka mleka, 1 jogurt naturalny lub 100 g twarogu, 1 owoc średniej wielkości.
  • Obiad: 3 szklanki niegotowanych warzyw lub 1,5 szklanki warzyw gotowanych i ryż na sypko.
  • Podwieczorek: koktajl owocowy.
  • Kolacja: ryż z jogurtem naturalnym i serem żółtym.
  1. Dzień piąty
  • Śniadanie: ryż z bananem.
  • Drugie śniadanie: 2 wafle ryżowe, 4 łyżki twarożku wiejskiego, 4 rzodkiewki.
  • Obiad: ryż z groszkiem, 2 liście zielonej sałaty, szklanka soku pomarańczowego.
  • Podwieczorek: 2 ryżowe racuszki, sok grejpfrutowy.
  • Kolacja: sałatka z kurczakiem, ryżem i sosem winegret.
  1. Dzień szósty
  • Śniadanie: 3-4 wafle ryżowe cienko posmarowane masłem i miodem naturalnym, jabłko.
  • Drugie śniadanie: 2 kromki pieczywa ciemnego z plasterkiem chudej wędliny i sałatą, jabłko.
  • Obiad: gotowany ryż z kawałkiem piersi z kurczaka, do popicia sok warzywny.
  • Podwieczorek: sałatka warzywna (groszek, fasola, kukurydza, odrobina jogurtu, zioła).
  • Kolacja: ryż zapiekany z jabłkami i odrobiną cynamonu.
  1. Dzień siódmy
  • Śniadanie: 3 wafle ryżowe cienko posmarowane topionym serkiem, jajecznica z 2 jajek ze szczypiorkiem usmażona na łyżce margaryny, kiwi.
  • Drugie śniadanie: 1 kromka ciemnego chleba z miodem, sok z dyni.
  • Obiad: knedle z ryżu ze śliwką.
  • Podwieczorek: 2 szyszki z ryżu.
  • Kolacja: risotto z pieczarkami, cebulą i czosnkiem.

Przepisy w diecie ryżowej

  • Kurczak w sosie z ryżem

Składniki: torebka ryżu (na osobę), jedna podwójna pierś z kurczaka, sos miodowo-musztardowy, przyprawy.

Przygotowanie: pierś z kurczaka pociąć na małe kawałeczki, przyprawić. Wrzucić na patelnię, podsmażać na tłuszczu, co pewien czas mieszając. Zagotować osoloną wodę, wrzucić po 1 torebce ryżu na osobę. Po zagotowaniu ryż w torebkach przepłukać zimną wodą i wysypać na papierowy ręcznik, odsączyć, wyłożyć na talerze. Do upieczonych kawałków piersi z kurczaka dodać sos i mieszać do zagotowania. Sos z mięsem wylać na ryż.

  • Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki: szklanka ryżu, 60 dag jabłek, mleko, masło, cynamon, sól, cukier.

Przygotowanie: ryż ugotować w wodzie i mleku, dodać szczyptę soli i masło. Obrać jabłka ze skórki i zetrzeć na tarce. Potem dodać cukru i cynamonu. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C. Naczynie wysmarować masłem, na dnie rozłożyć połowę ryżu i włożyć łyżkę masła. Całość przykryć jabłkami. Potem położyć drugą warstwę z ryżu, masła i jabłek. Wstawić do piekarnika na 30-40 minut.

  • Ryż z groszkiem i serem

Składniki: 350 g ryżu, 3 łyżki masła, 200 g cebuli, 1 l bulionu, 250 g zielonego groszku, 60 g startego sera, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Przygotowanie: posiekać cebulę i przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać ryż. Całość wymieszać i smażyć, aż ryż stanie się szklisty, po czym wrzucić groszek i podlać odrobiną bulionu. Trzymać na ogniu aż ryż wchłonie cały płyn i wlać kolejne porcje do wchłonięcia całego bulionu. Po tym czasie dodać jeszcze ser i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przykryć na 3 minuty, po czym zdjąć pokrywkę i posypać posiekaną natką pietruszki.

  • Knedle z ryżu ze śliwką

Składniki: 1 kg węgierek, 200 g ryżu, 700 ml mleka, 3 jajka, 1 jajko, bułka tarta, cukier, sól.

Przygotowanie: ryż zalać mlekiem i ugotować na miękko, wówczas dodać sól oraz cukier. W międzyczasie z 3 białek z dodatkiem soli ubić sztywną pianę. Następnie ryż przestudzić i dodać do niego żółtka. Całość dokładnie wymieszać, dodać pianę i delikatnie połączyć. Śliwki maczać w cieście, tworząc okrągłe knedle, które należy maczać w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

  • Pilaw z ryżu na zielono

Składniki: 3 łyżki masła, 2 szklanki posiekanej cebuli, 2 szklanki ryżu, 1/2 szklanki posiekanego estragonu, szczypiorku, pietruszki, koperku i trybuli, 4 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, 1 liść laurowy.

Przygotowanie: na rozgrzane masło wrzucić posiekaną cebulę i smażyć ją około 5 minut. Po tym czasie dodać ryż i trzymać na ogniu do momentu aż się zarumieni. W międzyczasie bulion zmiksować z ziołami, solą oraz pieprzem, po czym dodać wszystko do ryżu. Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Wrzucić jeszcze liść laurowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut, aż ryż wchłonie cały płyn.

  • Risotto z wieprzowiną

Składniki: ryż 80 dag, mięso wieprzowe 80 dag, cebula 25 dag, tłuszcz 15 dag, bułka tarta 2,5 dag, koncentrat pomidorowy 12,5 dag, sól, pieprz.

Przygotowanie: ryż należy ugotować na półsypko, mięso pokroić w kostkę, poddusić wraz z cebulką i wymieszać z ryżem, następnie przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem, zalać wszystko koncentratem pomidorowym, zapiec i pokroić na porcje.

  • Ryżowe kotleciki

Składniki: 25 dag ryżu, 3 jajka, pęczek dymki, sól, 15 dag żółtego sera, 1 papryczka chilli, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 kg pomidorów, 4 łyżki masła, olej.

Przygotowanie: dymkę, szczypior i chilli posiekać, pomidory pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce. Na 2 łyżkach masła zeszklić połowę cebuli. Wsypać ryż, smażyć chwilę, po czym zalać 1/2 l wody, posolić i ugotować. Przestudzić, dodać bułkę tartą, jajka, sól, chilli i połowę sera. Wyrobić na masę, uformować z niej kotleciki i usmażyć na oleju. Na pozostałym maśle zeszklić resztę dymki, dodać pomidory i dusić 5 minut. Dodać szczypior i przełożyć pomidory do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich kotleciki, posypać resztą sera i zapiekać do zrumienienia.

  • Kotlety z mięsa i ryżu

Składniki: 30 dag mięsa bez kości, 1/2 szklanki ryżu, 1 jajo, 3 cebule, 3 łyżki posiekanej naci pietruszki, sól, pieprz, tarta bułka, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: ryż ugotować na półsypko. Oczyszczone, umyte mięso zemleć w maszynce, dodać do ryżu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać do masy mięsno-ryżowej, wymieszać z nacią pietruszki i jajem, posolić, przyprawić pieprzem. Z przygotowanej masy formować owalne kotlety, obtaczać je w tartej bułce, smażyć na tłuszczu. Po usmażeniu wstawić na 10 minut do piekarnika. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym i surówką lub sałatką z warzyw.

  • Sałatka ryżowo-paprykowa

Składniki: woreczek ryżu, dwa filety z kurczaka, plasterek szynki (gruby), papryka czerwona, papryka żółta, puszka kukurydzy, 2 pory, 1-2 łyżki przyprawy curry, sól, pieprz, olej do smażenia, kilka łyżek majonezu.

Przygotowanie: kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Obtoczyć w curry i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ryż ugotować, wystudzić. Papryki pokroić w kostkę, por drobno posiekać. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez. Dokładnie wymieszać.

  • Ryż po chińsku

Składniki: 25 dag ryżu, 4 dymki, 25 dag wołowiny, 1 białko, 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżki sosu sojowego, 5 łyżek oleju słonecznikowego, 2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, kawałek korzenia imbiru lub imbir w proszku, kapary, sól, pieprz.

Przygotowanie: opłukany ryż zagotować w półtorej szklanki osolonej wody. Zawinąć w koc. Odstawić na 4 godziny. Mięso pokroić w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir i czosnek obrać i posiekać. Z cukru, połowy sosu sojowego i cherry lub wina oraz mąki ziemniaczanej i białka sporządzić marynatę. Marynować w niej mięso 15 minut. Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Wrzucić czosnek i cebulę, dodać mięso z marynatą i imbir. Smażyć na ostrym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać resztę alkoholu i sosu sojowego. Połączyć z ryżem, dodać sól i pieprz, posypać pokrojoną w paski kapustą.

Dieta ryżowa to doskonała dieta odchudzająca. Ryż na odchudzanie to kwestia poruszana od lat. Nie bez kozery Chińczycy jedzą ryż. Są zdrowi, szczupli i pełni wigoru. Jeśli pragniesz zdrowo i bezpiecznie schudnąć, sięgaj po ryż jak najczęściej.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety
Produkty żywnościowe

Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe?

Dlaczego należy uważać na wafle ryżowe?

na diecie bezglutenowej i odchudzającej. Jednak mimo tej renomy, istnieje szereg negatywnych stron związanych z ich spożywaniem. Wafle ryżowe zwykle (...) Wafle ryżowe - co w nich znajdziemy? Dla...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

7 powodów, dla których warto spożywać komosę ryżową

7 powodów, dla których warto spożywać komosę ryżową

Komosa ryżowa Zawiera szereg składników odżywczych W naturze komosa to rodzaj jednorocznej rośliny, występującej w Ameryce Południowej. Znajduje (...) tej substancji. Jest bogata w przeciwutleniacze Zawarte w komosie ryżowej...

Odchudzanie dla każdego

Schudnij w cztery tygodnie z abcZdrowie.pl - tydzień trzeci

Schudnij w cztery tygodnie z abcZdrowie.pl - tydzień trzeci

nie tylko pozbędziesz się dodatkowych kilogramów, ale także ujędrnisz ciało. Jadłospis diety 1200 kcal został stworzony z myślą o 25-letniej kobiecie (...) jadłospis praktyczny, biorąc pod uwagę cenę produktów oraz...

Diety dla alergików

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej

lub komosy ryżowej. Zajadaj ryż i ziemniaki Na diecie bezglutenowej śmiało możesz jeść ryż i ziemniaki. Można je łączyć prawie ze wszystkim lub jeść same (...) , ale po jego zjedzeniu mogą nasilić się pewne objawy, takie...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta ryżowa - czym jest, jadłospis

ryżowa pozwala chudnąć około od 1 do 3 kilogramów tygodniowo. Przez tak stopniowe chudnięcie zazwyczaj po diecie ryżowej nie występuje efekt jo-jo (...) schudnąć? Wystarczy spożywać pokarmy zgodnie...

Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis

Drobne przyjemności (WIDEO)

Drobne przyjemności (WIDEO) Odtwórz wideo

są leki. Jednak nie można zapomnieć o diecie, która wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Podstawą diety cukrzycowej jest obliczanie

Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie

Ile białka potrzebuje nasz organizm? Obalamy mity

Ile białka potrzebuje nasz organizm? Obalamy mity

Czy białko jest nam potrzebne? Mówi się, że bez białka w diecie nasz organizm nie będzie w stanie prawidłowo funkcjonować. Bez niego mięśnie (...) również: Urlop do 1000 zł? To możliwe! Zobacz najkorzystniejsze oferty pobytu w Bułgarii Brak...

Desery

Proste przepisy na ciasteczka proteinowe

Proste przepisy na ciasteczka proteinowe

uspakajające, relaksujące i zmniejszają obrzęki. Składniki: 1 szklanki mąki, np. orkiszowej, ryżowej; 1 szklanka płatków owsianych; 2 ½ łyżki kakao (...) waniliowy do smaku i zapachu (ilość według uznania); 1/2 szklanki mąki kokosowej...