Dieta w astmie

Owoce w diecie może ułatwić lub utrudnić leczenie i zapobieganie atakom. Za pomocą zdrowej diety, składającej się z produktów zmniejszających stan zapalny i rozszerzających oskrzela, można całkiem skutecznie wspomagać farmakologiczne leczenie astmy. Zdrowa dieta poprawia także odporność organizmu, co ma niewątpliwy wpływ na przebieg astmy i zapobieganie infekcjom dróg oddechowych. Dieta przy astmie powinna być przede wszystkim pełna witamin i minerałów oraz produktów łagodzących objawy astmy. Zaleca się unikanie żywności, która może zaostrzyć ataki astmy.

1. Zalecane produkty w astmie

Dieta w astmie
Dieta w astmie

Owoce powinny na dobre zagościć w naszych jadłospisach. Wybierając owoce sezonowe w rozsądnych ilościach,...

zobacz galerię

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Świeże warzywa i owoce to podstawa diety nie tylko astmatyka, ale każdego, kto chce zachować zdrowie i dobrą kondycję. Dla astmatyków szczególnie korzystne będą rośliny zawierające dużo witaminy C, takie jak papryka, porzeczka, jagody, pomarańcze. Pamiętajmy, że wybieramy

warzywa , na które nie pojawiła się reakcja uczuleniowa, co jest częste w przypadku owoców cytrusowych . Witamina C to silny antyoksydant, który niszczy wolne rodniki. Działanie wolnych rodników na organizm sprawia, że objawy astmy są silniejsze, a organizm mniej odporny na alergeny. Warzywem szczególnie zalecanym dla astmatyków jest cebula. Ma ona działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki zawartych w niej związkach siarkowych.

Nielubiany przez dzieci tran także wspomaga leczenie astmy dzięki właściwościom przeciwzapalnym. Tran wspomaga także regenerację błony śluzowej, która przy częstym stanie zapalnym nie jest w najlepszej kondycji. Zmniejsza się jej obrzęk, co ułatwia oddychanie.

Także ryby, a szczególnie bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-3 łosoś, makrela i tuńczyk, są dobre na astmę, co potwierdzają Eskimosi, którzy prawie wcale nie chorują na astmę, a w menu mają bardzo duże ilości ryb . Ryby zmniejszają stan zapalny w organizmie, oskrzelach i błonach śluzowych. Dieta przy astmie powinna więc w nie obfitować.

Przyprawy, takie jak musztarda, chili i czosnek rozszerzają oskrzela i ułatwiają oddychanie. Wystarczy już ich zapach. Kofeina ma podobne właściwości, rozszerzające oskrzela i ułatwiające oddychanie. Ale nie przesadzajmy z jej ilością – 2 filiżanki dziennie całkowicie wystarczą. Jednak, jeśli astmatyk ma jeszcze problemy z sercem, kawa jest dla niego niewskazana.

2. Produkty niezalecane w diecie dla astmatyka

Dieta dla astmatyka powinna całkowicie wykreślić:

Te produkty żywnościowe mogą zaostrzyć objawy astmy, a nawet wywołać atak astmatyczny. Duże ilości tłuszczy zwierzęcych również pogarszają kondycję astmatyka, wybierajmy więc chude mięsa i drób.

Niekorzystna w astmie są także wysoko przetworzone produkty, jakich jest obecnie bardzo dużo na półkach sklepowych. Im więcej sztucznych substancji zapachowych, koloryzujących i poprawiających smak czy konserwujących, tym większe ryzyko pogorszenia stanu chorego na astmę. Produkty takie jak zupki błyskawiczne, gotowe dania czy sosy w słoikach gotowe do podania obniżają odporność, gdyż nie dostarczają odpowiednich ilości substancji odżywczych, witamin i minerałów. Słaba odporność może oznaczać częstsze infekcje dróg oddechowych, które dodatkowo podrażniają oskrzela i płuca.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.