Dieta w górach (WIDEO)
Odżywianie w wysokich górach różni się od tradycyjnego
Pobyt w górach powoduje, że człowiek zaczyna funkcjonować zupełnie inaczej. Zmiana klimatu nie pozostaje bez wpływu dla zdrowia. Inaczej działa zatem metabolizm, więc należy przyjąć zupełnie inne zasady odżywiania. Jest to szczególnie ważne, jeśli ma się zamiar podjąć wyprawy wysokogórskie. Ze względu na znaczne przeciążenie organizmu dietę należy nieco zmienić.
W czasie wypoczynku w górach można zaobserwować znaczny spadek apetytu. Jest to spowodowane zarówno dużą wysokością, jak i wysiłkiem fizycznym. Codzienna dieta powinna jednak zaopatrywać organizm z niezbędne kalorie. Dużą rolę odgrywają przede wszystkim węglowodany.
Jadłospis najlepiej zawczasu skonsultować z dietetykiem lub osobą, która ma doświadczenie w wyprawach wysokogórskich. Takie działanie pozwoli uniknąć problemów związanych z nieodpowiednim odżywianiem czy zbyt małą ilością pożywienia w czasie wycieczki. Te czynniki są niezwykle istotne, bo dzięki nim można utrzymać wysoką kondycję fizyczną w trakcie wspinaczki.
Dziennikarka i podróżniczka Martyna Wojciechowska opowiada o tym, co najlepiej jeść w czasie górskich wycieczek.