Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta w nadciśnieniu

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia. Stale lub czasowo podwyższone ciśnienie krwi sprzyja powstaniu innych schorzeń, przede wszystkim groźnym dla życia chorobom nerek, układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu. Nadciśnienie szczególnie ciężko przechodzą osoby otyłe lub z nadwagą. Powinny one zastosować dietę, która nie tylko zmniejszy ciśnienie krwi, ale i wpłynie pozytywnie na ogólny stan zdrowia.

1. Jakie produkty szkodzą przy nadciśnieniu?

Produktem, który ma bardzo szkodliwy wpływ na ciśnienie krwi, jest sól. W Polsce to powszechna i lubiana przyprawa. Występuje w dużej ilości w większości pokarmów, które spożywamy. Jej dziennie zapotrzebowanie to zaledwie 1,5 gramów, maksymalne – 5 gramów. Tymczasem każdego dnia spożywamy aż 13 razy więcej białej przyprawy! To stanowczo zbyt wiele, by nasz organizm nie odczuł nadmiaru soli. Przyprawa spożywana w dużej ilości może być źródłem uszkodzeń naczyń mózgowych, a także prowadzić do udaru mózgu. Choć odstawienie soli nie u wszystkich nadciśnieniowców powoduje spadek ciśnienia krwi, ograniczenie spożycia przyprawy z pewnością nie zaszkodzi.

Na liście produktów niezalecanych przy nadciśnieniu tętniczym – obok soli w czystej postaci – znajdują się wszystkie pokarmy o dużej zawartości tej przyprawy, przede wszystkim gotowe potrawy (np. zupki w proszku czy konserwy). Negatywny wpływ ma alkohol, którego każda ilość podnosi ciśnienie krwi. Nawet sporadycznie wypita lampka wina może zaszkodzić, szczególnie przy zażywaniu leków na nadciśnienie. Nadciśnieniowcy palący papierosy powinni zrezygnować z nałogu – choć nie udowodniono, że rzucenie palenia łagodzi objawy nadciśnienia tętniczego, niepalenie papierosów zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Co powinno znajdować się w menu osoby chorującej na nadciśnienie? Przede wszystkim te produkty, które obniżają ciśnienie krwi. Zaliczają się do nich owoce i warzywa, w szczególności seler, oliwa, czosnek, ryby, które dostarczają kwasów omega-3 (np. łosoś, sardynki, śledź, makrela), a także produkty bogate w magnez, potas i wapń. Jeśli wyeliminowanie soli kuchennej z menu jest trudne, warto zainwestować w mniej szkodliwą sól sodowo-potasową. Amerykańscy naukowcy opracowali także schemat diety, która opiera się na spożyciu dużej ilości owoców i warzyw, a ograniczeniu potraw, które zawierają dużo tłuszczu. Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) nie tylko redukuje wysokość ciśnienia krwi, ale obniża także stężenie szkodliwego cholesterolu. Pomocna może być także dieta niskowęglowodanowa. Dowiedziono bowiem, że dieta ta nie tylko była skuteczna w utracie wagi, ale także dodatkowo wpływała na obniżenie ciśnienia u osób chorujących na nadciśnienie.

Pierwszy krok, który powinni postawić nadciśnieniowcy w swojej diecie, to próba zrzucenia nadwagi. Często otyłość lub nadwyżka kilogramów są jedną z przyczyn nadciśnienia. Spadek masy ciała może w leczeniu nadciśnienia tętniczego zastąpić leki farmakologiczne.

Magdalena Sieńko, Marta Bednarska,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

PotazeK - polski potas - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły PotazeK - polski potas
PotazeK - polski potas

Co szkodzi sercu?

Każdy, kto ma problemy z układem krążenia, pewnie nieraz słyszał od swojego kardiologa, że konieczne jest wyeliminowanie lub ograniczenie spożycia różnych produktów, aby zachować zdrowie. Zarówno nadmiar, jak i niedobór niektórych składników w diecie...

PotazeK - polski potas

Niedobór potasu

Niedobór potasu

Niedobór potasu, czyli inaczej hipokaliemia, oznacza, że poziom potasu w organizmie spadł poniżej 3,5 mmoli/litr krwi. Taki długotrwały stan może doprowadzić do chorób serca, a nawet paraliżu. Hipokaliemia może być spowodowana stosowaniem leków, które...

PotazeK - polski potas

Dieta w nadciśnieniu tętniczym

Dieta w nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na tę dolegliwość wielu ludzi XXI wieku. Kiedy problemy z nadciśnieniem tętniczym nie są duże lub chcesz mu skutecznie zapobiegać, dieta na nadciśnienie staje się najlepszym lekarstwem. Kiedy można mówić o...

PotazeK - polski potas

Leki kardiologiczne

Leki kardiologiczne to po prostu leki, które są stosowane w chorobach kardiologicznych, czyli serca. Choroby kardiologiczne najczęściej dotykają osoby w podeszłym wieku. Dolegliwości sercowe są często spowodowane przez miażdżycę, cukrzycę, czynniki...

PotazeK - polski potas

Nadmiar potasu

Nadmiar potasu

Potas jest jednym z najważniejszych pierwiastków w organizmie człowieka. Jest on głównym pierwiastkiem płynu wewnątrzkomórkowego. Potas reguluje pracę układu nerwowego oraz jest odpowiedzialny za napięcie mięśni. Ponadto wpływa na metabolizm...

PotazeK - polski potas

Potas w jedzeniu

Potas w jedzeniu

Potas jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jego najważniejszą funkcją jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Jeśli odczuwasz nieregularne bicie serca, puchną...

PotazeK - polski potas

Potas w organizmie

Potas jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni istotną rolę w skurczu mięśni, w przewodnictwie nerwowym. Ponadto warunkuje właściwe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Niedobór potasu jest jedną z przyczyn...

PotazeK - polski potas

Rola soli mineralnych

Rola soli mineralnych

Nazwą „sole mineralne" określa się przede wszystkim pierwiastki spotykane w naturze - w organizmach żywych i w pożywieniu. Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, ponieważ spełniają funkcję budulcową i regulatorową. Stanowią około 4%...

PotazeK - polski potas

Rola potasu w organizmie

Puchnące ręce lub nogi, nieustające bóle głowy lub problemy ze snem - czy zauważasz u siebie podobne objawy? Ciągłe podenerwowanie i nieregularne bicie serca - to może być znakiem, że w twojej diecie brakuje potasu. Potas jest jednym z elektrolitów...

PotazeK - polski potas

Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnieniem nazywamy podwyższone ciśnienie krwi w układzie naczyń, jeżeli wysokość ciśnienia wynosi powyżej 140 mmHg w przypadku ciśnienia skurczowego i/lub powyżej 90 mmHg w przypadku ciśnienia rozkurczowego. Częstość zachorowania na nadciśnienie...