Trwa ładowanie...

Dieta w nadciśnieniu

Dieta w nadciśnieniu
Dieta w nadciśnieniu

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia. Stale lub czasowo podwyższone ciśnienie krwi sprzyja powstaniu innych schorzeń, przede wszystkim groźnym dla życia chorobom nerek, układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu. Nadciśnienie szczególnie ciężko przechodzą osoby otyłe lub z nadwagą. Powinny one zastosować dietę, która nie tylko zmniejszy ciśnienie krwi, ale i wpłynie pozytywnie na ogólny stan zdrowia.

spis treści

1. Jakie produkty szkodzą przy nadciśnieniu?

Produktem, który ma bardzo szkodliwy wpływ na ciśnienie krwi, jest sól. W Polsce to powszechna i lubiana przyprawa. Występuje w dużej ilości w większości pokarmów, które spożywamy. Jej dziennie zapotrzebowanie to zaledwie 1,5 gramów, maksymalne – 5 gramów. Tymczasem każdego dnia spożywamy aż 13 razy więcej białej przyprawy! To stanowczo zbyt wiele, by nasz organizm nie odczuł nadmiaru soli. Przyprawa spożywana w dużej ilości może być źródłem uszkodzeń naczyń mózgowych, a także prowadzić do udaru mózgu. Choć odstawienie soli nie u wszystkich nadciśnieniowców powoduje spadek ciśnienia krwi, ograniczenie spożycia przyprawy z pewnością nie zaszkodzi.

Na liście produktów niezalecanych przy nadciśnieniu tętniczym – obok soli w czystej postaci – znajdują się wszystkie pokarmy o dużej zawartości tej przyprawy, przede wszystkim gotowe potrawy (np. zupki w proszku czy konserwy). Negatywny wpływ ma alkohol, którego każda ilość podnosi ciśnienie krwi. Nawet sporadycznie wypita lampka wina może zaszkodzić, szczególnie przy zażywaniu leków na nadciśnienie. Nadciśnieniowcy palący papierosy powinni zrezygnować z nałogu – choć nie udowodniono, że rzucenie palenia łagodzi objawy nadciśnienia tętniczego, niepalenie papierosów zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
Dieta NFZ – co to jest i jak działa. Jakie są warunki otrzymania diety NFZ?
Dieta NFZ – co to jest i jak działa. Jakie są warunki otrzymania diety NFZ?

Diety NFZ to portal, który zachęca Polaków do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych oraz rozwijania

przeczytaj artykuł

Co powinno znajdować się w menu osoby chorującej na nadciśnienie? Przede wszystkim te produkty, które obniżają ciśnienie krwi. Zaliczają się do nich owoce i warzywa, w szczególności seler, oliwa, czosnek, ryby, które dostarczają kwasów omega-3 (np. łosoś, sardynki, śledź, makrela), a także produkty bogate w magnez, potas i wapń. Jeśli wyeliminowanie soli kuchennej z menu jest trudne, warto zainwestować w mniej szkodliwą sól sodowo-potasową. Amerykańscy naukowcy opracowali także schemat diety, która opiera się na spożyciu dużej ilości owoców i warzyw, a ograniczeniu potraw, które zawierają dużo tłuszczu. Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) nie tylko redukuje wysokość ciśnienia krwi, ale obniża także stężenie szkodliwego cholesterolu. Pomocna może być także dieta niskowęglowodanowa. Dowiedziono bowiem, że dieta ta nie tylko była skuteczna w utracie wagi, ale także dodatkowo wpływała na obniżenie ciśnienia u osób chorujących na nadciśnienie.

Pierwszy krok, który powinni postawić nadciśnieniowcy w swojej diecie, to próba zrzucenia nadwagi. Często otyłość lub nadwyżka kilogramów są jedną z przyczyn nadciśnienia. Spadek masy ciała może w leczeniu nadciśnienia tętniczego zastąpić leki farmakologiczne.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze