Dieta w walce z rakiem

Występowanie nowotworów u ludzi w blisko 80% jest uzależnione od czynników środowiskowych, do których zalicza się m.in. zwyczaje żywieniowe. Niewłaściwa dieta zwiększa możliwość wystąpienia nowotworu. Pokarmy mogą być źródłem licznych substancji rakotwórczych, jak również mieć działanie antynowotworowe. Pewne jest, że zdrowe odżywianie może zapobiec chorobie nowotworowej. Dlatego zastosuj się do poniższych wskazówek.

Jeśli spożywasz nadmierną ilość żywności, a szczególnie bogatej w tłuszcze, musisz wiedzieć, że zwiększasz ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.

Zobacz film: "Wiedza i świadomość pacjentów w dobie Internetu"

Jeśli zjadasz ogólnie zbyt dużo, sprzyjasz tworzeniu się wolnych rodników tlenowych, które uszkadzają materiał genetyczną. Uszkodzenia te mogą być przyczyną rozwoju procesu nowotworowego.

Tłuszcze a rak

Pamiętaj, że tłuszcze spożywane w ramach diety są czynnikiem ryzyka zachorowania na nowotwory: sutka, jelita grubego, trzonu macicy, gruczołu krokowego oraz żołądka i trzustki. Choroby tych narządów uznano za dietozależne. Nowotworowe działanie mają przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które w dużych ilościach są obecne w tłuszczach zwierzęcych – smalec, masło, tłuste mięsa.

Równie niebezpieczne są produkty utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (tłuszcze roślinne), które powstają w wyniku jełczenia tłuszczu oraz przegrzania go podczas smażenia. Pamiętaj, aby unikać smażenia! Jeśli już w ten sposób przyrządzasz dania, nie smaż na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Alkohol a rak

Zastanów się, czy nie spożywasz nadmiernej ilości alkoholu. Spożywany w dużych ilościach stanowi ryzyko choroby nowotworowej, a konkretnie raka wątroby, trzustki, języka, gardła, krtani. Alkohol uszkadza bowiem komórki błony śluzowej dróg oddechowych i pokarmowych, co ułatwia dotarcie czynników rakotwórczych do organizmu.

Azotany a rak

Rakotwórcze działanie wykazują również związki azotu – azotany, które możemy znaleźć w owocach i warzywach oraz peklowanych mięsach (wędliny). W żołądku azotyny mogą łączyć się z aminami i tworzyć rakotwórcze nitrozaminy, które inicjują chorobę nowotworową żołądka i przełyku. Tym przemianom sprzyja sól, a zapobiega witamina C.

Pamiętaj, aby wędliny nie królowały za często na Twoim stole. Jeśli już je zjadasz, wybieraj te mało słone i dodawaj warzywa, które są źródłem witaminy C. Musisz wiedzieć, że wędliny są również źródłem wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), które powstają w wyniku wędzenia tradycyjnego. Związki te można również znaleźć w produktach grillowanych na węglu drzewnym.

Aflatoksyny a rak

Wiedz, że do jednych z bardziej toksycznych składników należą aflatoksyny, które wytwarza grzyb Aspergillus flavus (popularna pleśń). Możesz je znaleźć w nieprawidłowo przechowywanych orzeszkach ziemnych, ziarnach zbóż i ziarnach kukurydzy.

Mała ilość błonnika w diecie a rak

Kolejnym czynnikiem żywieniowym, który może powodować chorobę nowotworową, jest mała ilość błonnika w diecie. Im mniejsza zawartość w pożywieniu produktów bogatych w błonnik, tym większe prawdopodobieństwo zapadnięcia na chorobę nowotworową jelita grubego. Jeśli zjadasz mało błonnika, to objętość wydalanej materii jest mała, przez co zwiększa się koncentracja substancji kancerogennych oraz wydłuża ich kontakt z błoną śluzową jelita. Pamiętaj, aby wybierać produkty pełnoziarniste bogate w błonnik.

Chorobie nowotworowej jelita grubego sprzyja również spożycie w dużych ilościach białka zwierzęcego, głównie czerwonego mięsa. Gdy pieczesz, smażysz i grillujesz mięsa, powstają rakotwórcze produkty, tj. wolne rodniki, które przyspieszają proces nowotworowy.

Podsumowując, dieta z niewielkim udziałem mięsa i tłuszczów zwierzęcych, bogata w produkty zbożowe, warzywa i owoce (dokładnie umyte), olej i oliwę z oliwek, może uchronić cię przed nowotworem. Wraz ze zmianą stylu życia, a przede wszystkich ze zwiększeniem czasu poświęconego na aktywność fizyczną oraz rzuceniem palenia, zwiększysz swoje szanse na długie i zdrowie życie.

mgr Małgorzata Piszewska, ponad rok temu

Bibliografia

  • Jassem J., Krzakowski M., Rak piersi. Praktyczny przewodnik dla lekarzy., Via Medica, Gdańsk 2009, ISBN 978-83-7555-161-7
  • Gajewska D. (red.), 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Urban & Partner, Wrocław 2010, ISBN 978-83-7609-228-7
  • Ball S., Toksykologia żywności bez tajemnic, Medyk, Warszawa 1998, ISBN 83-87340-55-3
  • Dal Pozzo E., Dilts J., Kiedy TO przydarzy się Tobie. Poradnik dla kobiet chorych na raka piersi, Świat Książki, Warszawa 2009, ISBN 978-83-247-1290-8

Profilaktyka raka piersi

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Profilaktyka raka piersi
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Profilaktyka raka piersi
Profilaktyka raka piersi

Profilaktyka raka sutka

Niestety do tej pory nie znaleziono sposobu, aby na 100% zapobiec rozwojowi raka piersi. Możesz jednak wiele zrobić, aby zmniejszyć ryzyko (...) jego rozwoju do minimum. Czynniki ryzyka raka piersi Przede...

Profilaktyka raka piersi

Lek antyestrogenowy w profilaktyce raka piersi

placebo. Naukowcy ocenili ryzyko rozwoju raka piersi w ciągu 10 lat od zakończenia leczenia przy pomocy leku antyestrogenowego. Pod uwagę wzięli (...) powikłań, wynikające ze stosowania leku występują u kobiet w wieku...

Profilaktyka raka piersi

Antyrakowe działanie granatu

Antyrakowe działanie granatu

Spożywanie owoców granatu może zmniejszyć ryzyko raka piersi, twierdzą naukowcy. Zespół badawczy z Ohio State University odkrył, iż substancje (...) się przed wykształceniem raka piersi,...

Profilaktyka raka piersi

Samobadanie piersi

. Następnie należy zbadać lewą pierś, kładąc pod głowę lewą rękę i dotykając piersi prawą dłonią. Jak badać piersi? Profilaktyka raka piersi polega (...) Samobadanie...

Profilaktyka raka piersi

Biustonosz, który wykrywa nowotwór piersi

Biustonosz, który wykrywa nowotwór piersi

Biustonosz wykrywający raka piersi opracował 18-letni Julian Rios Cantu. Bodźcem do jego stworzenia była choroba mamy Meksykanina, która była zmuszona (...) kobiet, profesjonalizacja samokontroli, szybkiego i skutecznego...