Dieta weekendowa

Dieta weekendowa jest to dobry pomysł na skuteczne odchudzanie dla osób, które w ciągu tygodnia w nawale obowiązków nie zwracają uwagi na to, co jedzą, gdzie i kiedy. Może w ciągu tych dwóch dni – a właściwie dwóch i pół, bo dieta odchudzająca rozpoczyna się w piątek po południu – znajdzie się trochę czasu na przygotowanie posiłków ze świeżych produktów i zadbanie o siebie. Zdrowa dieta weekendowa opiera się na produktach roślinnych, m.in. owocach i warzywach.

1. Zasady diety weekendowej

Oto kilka zasad zdrowej diety weekendowej:

  • Nie należy zmieniać wszystkiego radykalnie i od zaraz. Jeżeli nie można żyć bez słodyczy, nie trzeba ich sobie odmawiać z dnia na dzień, tylko konsekwentnie zmniejszać ich ilość.
  • Posiłki warto przygotowywać samemu, unikać produktów przetworzonych i gotowych od razu do spożycia (np. zupki chińskie).
  • Nie jeść w biegu, nie śpieszyć się – posiłek powinien być spokojnym „rytuałem” (najlepiej spożywać go na siedząco).
  • Nie należy łączyć jedzenia z innymi czynnościami – gdy ogląda się telewizję lub czyta przy posiłku, zjada się więcej!
  • Nie warto przeliczać każdego posiłku na kalorie. Lepiej narysować na kartce 2 ramki – w jednej umieścić to, co można jeść, a w drugiej czego unikać.
  • Jeść zawsze o tych samych porach (nawet przy nieregularnym czasie pracy – najważniejsza jest systematyczność, która ureguluje przemianę materii).
  • Nie jeść wieczorami, chyba że jest to romantyczna kolacja we dwoje, wesele, sylwester.
  • Należy zrobić porządki w szafce ze smakołykami, zlikwidować ją całkowicie lub zostawić dwie paczki ciasteczek na wypadek wizyty niespodziewanych gości.
  • Zawsze warto mieć przy sobie coś do jedzenia (najlepiej owoce i warzywa, np. jabłko, banan, brzoskwinia) – uniknie się wtedy napadów głodu i wymiatania lodówki – to podstawowa zasada w diecie cud.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Czytaj więcej

2. Jadłospis w diecie weekendowej

Piątek

  • Podwieczorek: koktajl. Zmiksować szklankę malin ze szklanką maślanki, przyprawić sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu cayenne.
  • Kolacja: pieczone ziemniaki z serem. Rozgnieść widelcem 4 łyżki chudego twarogu ze szczypiorkiem, dodać soli i pieprzu, umyte ziemniaki owinąć w folię aluminiową (każdy osobno), upiec, naciąć wierzch, nałożyć twaróg.
  • Przed snem: napój – szklanka maślanki z dodatkiem szczypty gałki muszkatołowej.

Sobota

  • Po przebudzeniu: napój – do szklanki wody mineralnej dodać 3 łyżki jabłkowego octu winnego.
  • Śniadanie: muesli. 3 łyżki muesli zmieszać z łyżką płatków owsianych i kukurydzianych, szklanką malin, pokrojonym plastrem ananasa, kiwi i kubkiem jogurtu.
  • Drugie śniadanie: koktajl. Zmiksować szklankę maślanki ze szklanką truskawek i sokiem z połówki cytryny.
  • Obiad: sznycel z sałatą. 15 dag cielęciny oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, usmażyć bez tłuszczu, zjeść z sałatą i z sosem winegret.
  • Podwieczorek: napój – zmiksować szklankę soku pomidorowego z posiekaną czerwoną cebulką i ząbkiem czosnku.
  • Kolacja: sałatka z łososia. 50 g wędzonego łososia zmieszać z połówką jajka ugotowanego na twardo i 2 łyżkami ryżu oraz świeżymi liśćmi kolendry.
  • Przed snem: sałatka. Pokroić pół grejpfruta, dodać sok z 1/2 cytryny i pieprz cayenne.

Niedziela

  • Po przebudzeniu: napój – 1 szklanka soku z warzyw (selera, marchwi, buraka) z natką pietruszki.
  • Śniadanie: Twarożek z cebulką. 10 dag chudego twarogu wymieszać z 2 łyżkami śmietanki 12 proc., posiekaną czerwoną cebulą, startym jabłkiem, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem, posypać bazylią, zjeść z 2 kromkami pełnoziarnistego chleba.
  • Drugie śniadanie: napój – 2 łyżki zielonej herbaty zalać 1,5 szklanki gorącej wody, po 4 min dodać 1/2 łyżeczki imbiru, sok z pomarańczy, cytryny i pieprz cayenne.
  • Obiad: ryba w sosie pomidorowym. Ugotować włoszczyznę, wyjąć warzywa, do wywaru włożyć filet z dorsza (20 dag). Ugotować, skropić sokiem z cytryny, podać z sosem pomidorowym, plasterkami cytryny i 2 kromkami chrupkiego pełnoziarnistego pieczywa.
  • Podwieczorek: ****koktajl ananasowy – zmiksować plaster ananasa, sok z 1/2 cytryny, 5 listków bazylii i 0,1 l wody mineralnej.
  • Kolacja: surówka. Zetrzeć na tarce 2 marchewki, 15 dag selera, dodać pokrojoną paprykę, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, skropić oliwą, posypać ziołami.
  • Przed snem: truskawki z serem. Pokroić 5 truskawek i 1/2 sera camembert, dodać bazylię, oprószyć pieprzem, polać sokiem z 1/2 pomarańczy.

Można pić: mineralną wodę niegazowaną, herbatkę ziołową lub owocową bez cukru, sok z warzyw połączony z wodą w proporcji 1:1.

Zdrowa dieta weekendowa pomaga oczyścić organizm z toksyn, dostarczając mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych i minerałów. Jednak nie jest to dieta dla osób z poważną nadwagą, gdyż takie osoby wymagają długotrwałego procesu odchudzania.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy