Przepis na ciasteczka - czy ciastka mogę być zdrowe, przepisy

Uwielbiasz słodycze, ale doskonale wiesz, że nie koniecznie dobrze służą twojemu organizmowi? Spokojnie, możesz jeść je często, ale przyrządzając je samemu i ze sprawdzonych i zdrowszych zamienników.

Zobacz film: "Dyniowe ciasteczka z żurawiną"

1. Przepis na ciasteczka - czy ciastka mogę być zdrowe?

Owszem, mogą być zdrowe, pod warunkiem, że przyrządzimy je sami i z wiadomego pochodzenia produktów. Zamiast zwykłej białej mąki, można dodać mąkę pełnoziarnistą albo ulubione nasiona i pestki: siemię lniane, migdały, sezam, nasiona chia, można dodać też płatki owsiane.

Zamiast cukru możemy wybrać miód albo słodzik typu ksylitol, a także daktyle albo śliwki. Idealnie smakuje dodanie do wypieków warzyw, chodzi tutaj o fasolę albo marchewkę. Awokado również będzie doskonałym zamiennikiem do słodkich deserów.

Ciastka owsiane to alternatywa dla słodkich ciastek z cukrem
Ciastka owsiane to alternatywa dla słodkich ciastek z cukrem (123RF)

Doskonałym i smacznym wyborem może okazać się też dodanie do ciastek kaszy jaglanej. Może i nie wyobrażasz sobie słodkości, z tego typu produktami, ale spróbuj, a regularnie będziesz robiła słodkości właśnie z tych niekonwencjonalnych zamienników.

2. Przepis na ciasteczka - przepisy

Ciasteczka owsiane z daktylami i bananami. Składniki:

  • 200 gramów płatków owsianych;

  • jedna łyżka siemienia lnianego;

  • 7 daktyli;

  • 2 duże banany.

Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blasze wykładamy papier do pieczenia. Banany rozgniatamy w misce razem z daktylami, mieszamy razem z płatkami i siemieniem lnianym. Formujemy ciastka z otrzymanej masy i kładziemy na papier do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.

Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane?
Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? [5 zdjęć]

Owies jest jednym z najpopularniejszych zbóż. Produkowana z niego kasza oraz płatki to smaczne i pełne...

zobacz galerię

Ciasteczka z czerwonej fasoli z masłem orzechowym. Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej, czerwonej fasoli;

  • 2 łyżki kakao;

  • łyżka siemienia lnianego;

  • 5 daktyli;

  • 4 łyżki masła orzechowego (100% orzechów).

Wykonanie: Fasolę, masło orzechowe i namoczone daktyle rozgnieść na jednolitą masę, dodać kakao i siemię lniane. Dokładnie wymieszać. Uformować dowolny kształt z masy i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na 30 minut.

Czekoladowe ciastka owsiane bez cukru. Składniki:

  • szklanka płatków owsianych górskich;

  • dwie łyżki amarantus;

  • pół szklanki daktyli;

  • łyżka mąki owsianej;

  • 2 łyżki kakao;

  • łyżka siemienia lnianego.

Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, do uzyskania jednolitej masy. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, uformować ciastka i wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godziny.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT"

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Ciasteczka z awokado. Składniki:

  • jedno dojrzałe awokado;

  • 2 łyżki kakao bez cukru;

  • pół szklani płatków owsianych;

  • czekolada gorzka bez cukru;

  • jedno jajko;

  • 50 gramów cukru trzcinowego.

Wykonanie: Awokado, płatki owsiane i jajko blendujemy ze sobą. Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, na koniec kroimy resztę czekolady i dodajemy do masy. Do nagrzanego na 180 stopni piekarnika wkładamy na 15 minut uformowane ciastka.

Dietetyczne i zdrowe ciastka, to łatwy sposób na zamiennik niezdrowych słodyczy. Są łatwe w przygotowaniu i dostarczają organizmowi bardzo cennych składników odżywczych, tak naprawdę wszystko zależy od własnej inwencji twórczej i tego co zechcemy dodać do wypieków.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.