Dietetyczny sernik – składniki, dietetyczne przepisy

Sernik, serownik, serowiec ten rodzaj ciasta jest znany i pieczony w wielu regionach Polski. Sernik często pieczemy na Boże Narodzenie, jest obecny w kulturze kulinarnej od dawien dawna. Przyciąga swoim zapachem i wyjątkowym smakiem. Niestety jest bardzo kalorycznym deserem, dziś zaproponuję kilka dietetycznych przepisów na sernik.

1. Dietetyczny sernik – składniki

Tradycyjny sernik składa się z kilku podstawowych składników: jajek, cukru, masła, budyniu w proszku lub kaszy manny, mąki pszennej, proszku do pieczenia i przede wszystkim – zmielonego twarogu. Niektórzy zamiast składnika łączącego używają ziemniaków.

Sernik można upiec na spodzie z ciasta kruchego lub dowolnie wymyślonego przez nad albo piec bez spodu. Sernik zazwyczaj pieczemy około 60 minut.

Zobacz film: "Sernik niskotłuszczowy [Feel eat]"

2. Dietetyczny sernik – dietetyczne przepisy

Jeżeli jesteśmy na diecie albo po prostu wolimy żywność mniej kaloryczną, a nie potrafimy zapomnieć o słodkich deserach, to jest na ten problem rozwiązanie! Istnieje możliwość podmiany kilku składników, aby stworzyć sernik dietetyczny, który jest równie wspaniały w smaku co sernik tradycyjny.

Tradycyjne polskie dania w wersji fit
Tradycyjne polskie dania w wersji fit [5 zdjęć]

Tradycyjne polskie dania to prawdziwe bomby kaloryczne. Schabowy (120 g) z ziemniakami z zasmażką (150...

zobacz galerię

Oto przepisy:

2.1. Dietetyczny sernik – sernik bez cukru

Składniki:

  • 3 duże jajka,
  • opakowanie budyniu bez cukru,
  • 4 łyżki stewii lub innego słodzika,
  • 650 gramów sera zmielonego,
  • można dodać kilka kropli ekstraktu waniliowego bądź innego ulubionego.
Sernik bez cukru, jest równie pyszny
Sernik bez cukru, jest równie pyszny (123RF)

Wykonanie: Żółtka i stewię ubić na puszystą pianę, dodać budyń i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do puszystej masy porcjami dodawać twaróg. Ubić na sztywną pianę trzy białka, które potem dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać i przelać delikatnie na blachę. Piec nagrzać do 180°, do nagrzanego pieca włożyć ciasto. Piec przez około 60 minut, po 50 minutach możemy sprawdzić nasz dietetyczny sernik.

Ten dietetyczny sernik zawiera dużo potrzebnego dla organizmu białka oraz ani grama białego cukru.

2.2. Dietetyczny sernik – sernik bez sera

Składniki na spód:

  • 3 łyżki otrębów pszennych,
  • 3 łyżki otrębów owsianych,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 3 żółtka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki mleka owsianego.

Składniki na masę: 150 gramów brązowego cukru, 4 białka, 700 ml jogurtu naturalnego (może być o obniżonej zawartości tłuszczu), 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru.

Opcjonalnie można wykonać polewę, wystarczy zaopatrzyć się w tabliczkę ciemnej, gorzkiej czekolady, z jak największą zawartością kakao.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Wykonanie: Składniki na spód dokładnie ze sobą wymieszać i przelać na okrągłą blachę. Do nagrzanego do 180° piekarnika wstawić spód. Piec przez 10 minut.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Do masy powolutku dodawać partiami cukier, dokładnie wymieszać. Następnie cały czas mieszając wlewać jogurty i na koniec opakowania budyniu. Tak połączone składniki przelać na wystudzony spód i wstawić do piekarnika na 50 minut.

Jeżeli mamy ochotę, aby nasz dietetyczny sernik miał polewę, to roztopmy czekoladę w kąpieli wodnej. Nad gotującą się w garnku wodą umieszczamy miskę, do której wrzucamy czekoladę, powoli ją roztapiamy, cały czas mieszając. Polewamy wystygnięty sernik.

Taki sernik jest niezwykle dietetyczny, zawiera mało cukru, dużo białka i jest rewelacyjny w smaku. Nie czuć różnicy podczas jedzenia, a czuć w ilości spożywanych kalorii.

2.3. Dietetyczny sernik – sernik na zimno z chia

Składniki:

Wykonanie: Truskawki dokładnie zblendować , dodać kilka kropki ekstraktu waniliowego, dwie łyżeczki miodu i ser, cały czas blendować, do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy nasiona chia. Mieszamy, aby nasiona się dokładnie połączyły. Przelewamy do malutkiej brytfanny lub miski i wstawiamy do lodówki na 5 godzin.

Ten rodzaj sernika, dzięki zawartości nasion chia jest nie tylko sernikiem dietetycznym, ale także bardzo bogatym w cenne składniki odżywcze i wiele witamin.

Jeżeli dbamy o to, by odżywiać się zdrowo to można kombinować w kuchni na różne sposoby. Wyżej wymienione przepisy to również inwencja twórcza na temat dietetycznego sernika, co więcej bardzo udana i smaczna! Próbujcie!

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!