Trwa ładowanie...

Diety niskowęglowodanowe bezpieczne i skuteczniejsze w utracie wagi niż dieta o niskiej zawartości tłuszczu

Avatar placeholder
15.12.2016 13:55
Diety niskowęglowodanowe bezpieczne i skuteczniejsze w utracie wagi niż dieta o niskiej zawartości tłuszczu
Diety niskowęglowodanowe bezpieczne i skuteczniejsze w utracie wagi niż dieta o niskiej zawartości tłuszczu

Osoby wahające;się między przejściem na niskowęglowodanową lub niskotłuszczową dietę powinny wiedzieć, że badania pokazują niewielką przewagę diety o niskiej zawartości węglowodanów, jeśli chodzi o utratę wagi, według artykułu opublikowanego w „The Journal of American Osteopathic Association”.

Lekarze z Arizony przeprowadzili badanie, w którym uczestnicy byli na diecie niskowęglowodanowej lub niskotłuszczowej przez okres do sześciu miesięcy. W zależności od diety, uczestnicy stracili od dwóch i pół do prawie dziewięciu kilogramów więcej niż ci, którzy poszli na niskotłuszczową dietę.

"Najlepszym wyciągniętym wnioskiem jest to, że przestrzeganie diety niskowęglowodanowej wydaje się być bezpieczne i może być związane ze zmniejszeniem masy ciała" - powiedział dr Heather Fields, wewnętrzny lekarz medycyny w Klinice w Arizonie.

"Jednakże utrata wagi jest mała i wątpliwe jest znaczenie kliniczne diety niskowęglowodanowej  w porównaniu z dietą niskotłuszczową. Zachęcamy pacjentów do spożywania pełnowartościowych potraw i unikanie wysoko przetworzonej żywności, zwłaszcza przetworzonych mięs, takich jak boczek, kiełbasa, wędliny, parówki i szynka" – mówią lekarze.

Zobacz film: "Koszmary senne mogą być objawem choroby"
Dieta niskowęglowodanowa pozwala zrzucić zbędne kilogramy
Dieta niskowęglowodanowa pozwala zrzucić zbędne kilogramy (123RF)

Analizując badania przeprowadzone od stycznia 2005 do kwietnia 2016 roku, dr Fields dokonał analizy przeglądowej artykułów, które opisywały potencjalne negatywne skutki i ogólne bezpieczeństwo diety niskowęglowodanowej.

Diety, które poważnie ograniczają węglowodany często prowadzą do większej konsumpcji mięsa. Bywa, że prowadzi to rozwoju niektórych chorób.

Dostępne badania nie opisują źródeł, z których pochodzi białko i tłuszcze spożywane podczas diety niskowęglowodanowej oraz stwierdzaja, czy utrata wagi nie była związana z obniżeniem ciśnienia krwi, glukozy i cholesterolu, w porównaniu do stosowania innych diet.

"Lekarze muszą pamiętać, że literatura jest zaskakująco ograniczona, zważywszy na popularność tych diet. Nasz przegląd nie znalazł żadnych problemów w zakresie bezpieczeństwa stosowania diety niskowęglowodanowej, ale pacjenci rozważający ją powinni być świadomi, że jest bardzo mało danych na temat bezpieczeństwa i skuteczności długoterminowego wpływu na zdrowie tej diety" – mówi Fields.

Naukowcy zauważają również, że ograniczenia w poprzednich badaniach powodują, że trudno było wyciągnąć ogólne wnioski. Na przykład, badania nie uwzględniło rodzaju utraconej masy, czy nastąpił spadek masy mięśni, wody lub czy tłuszczu.

Przegląd znalazł nawet, że definicje diety niskowęglowodanowej są wysoce zmienne.

"Jako lekarz, mówię pacjentom, że nie ma jednego uniwersalnego podejścia do zdrowia" - mówi dr Tiffany Lowe-Payne.

Dr Lowe-Payne przyznaje, że węglowodany są podstawą diety większości ludzi, a po sześciu miesiącach, utrata masy ciała jest praktycznie taka sama jak dla osób na diecie niskotłuszczowej.

Jednak naukowcy zauważyli, że niskowęglowodanowe diety przynoszą korzyści dla pacjentów próbujących obniżyć poziom cukru we krwi lub zarządzać poziomem insulinooporności.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze