Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dip z sera camembert

Avatar placeholder
14.03.2017 14:28
Dip z sera camembert
Dip z sera camembert (Zdjęcie autorstwa Didriks / CC BY 2.0)

Dip z sera camembert jest idelanym dodatkiem do wegetariańśkich sałatek. Można nim polać także grillowane warzywa i szaszłyki. Dzięki dipowi potrawy zyskują nowy smak i aromat, a jego umiejętne nałożenie podnosi estetykę podania.

Składniki:

  • okrągły serek camembert;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • łyżka stołowa posiekanego koperku;
  • ząbek czosnku;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Pokrój serek w kostkę, a czosnek i koperek drobniutko posiekaj. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej przy użyciu blenderu i odstaw do lodówki na godzinę. Jeśli nie masz urządzenia do miksowania, możesz zetrzeć serek na tarce o drobnych oczkach.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie101,9
Białko7,3 g
Tłuszcz7,1 g
Cholesterol22,7 mg
Węglowodany2,6 g
Błonnik0,4 g
Witamina C3,2 mg
Witamina A88,7 µg

 

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze