Dip z sera camembert

Dip z sera camembert jest idelanym dodatkiem do wegetariańśkich sałatek. Można nim polać także grillowane warzywa i szaszłyki. Dzięki dipowi potrawy zyskują nowy smak i aromat, a jego umiejętne nałożenie podnosi estetykę podania.

Składniki:

  • okrągły serek camembert;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • łyżka stołowa posiekanego koperku;
  • ząbek czosnku;
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Sposób przygotowania:

Pokrój serek w kostkę, a czosnek i koperek drobniutko posiekaj. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej przy użyciu blenderu i odstaw do lodówki na godzinę. Jeśli nie masz urządzenia do miksowania, możesz zetrzeć serek na tarce o drobnych oczkach.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 101,9
Białko 7,3 g
Tłuszcz 7,1 g
Cholesterol 22,7 mg
Węglowodany 2,6 g
Błonnik 0,4 g
Witamina C 3,2 mg
Witamina A 88,7 µg

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!