8 z 12Zdrowo się odżywiaj
Migrenę mogą wywoływać zarówno nieregularne posiłki i niektóre składniki pokarmowe. Pacjentom cierpiącym na tego rodzaju dolegliwości bólowe głowy zaleca się ograniczyć produkty zawierające histaminę. Substancja ta może wpływać na rozszerzenie naczyń krwionośnych w mózgu, ale również wyzwalać reakcje zapalne u niektórych osób.
Histamina zawarta jest również w produktach spożywczych jak czerwone wino, owoce morza, tłuste sery, salami, wędzony boczek, pomidory, bakłażany.
Kobietom, na tydzień przed spodziewanym terminem miesiączki, zaleca się unikać produktów zawierających dużą ilość węglowodanów. Warto zatem na ten czas odstawić słodycze, napoje gazowane, ziemniaki, banany, ryż, makarony czy kasze. Podnoszą one poziom cukru we krwi, co może wywołać atak migreny. W profilaktyce migreny ważne jest także to, by posiłki przyjmować regularnie. Pomijanie śniadania czy obiadu powoduje spadek cukru we krwi i sprawia, że czujesz głód. To również czynnik wywołujący migrenę.