Dlaczego trądzik powraca u kobiet w późniejszym wieku?

Naukowcy z Włoch, którzy przebadali 500 kobiet w swoim eksperymencie, odkryli pewne czynniki związane z ryzykiem ponownego wystąpienia trądziku po 25 roku życia. Zaliczają się do nich niskie spożycie warzyw i owoców, wysoki poziom stresu i historia trądziku w rodzinie.

Wyniki nie sugerują, że są to jedyne czynniki powodujące trądzik u kobiet, jednak mają one wpływ na występowanie tego schorzenia skóry, jak tłumaczą dermatolodzy. "Osoby stosujące niezdrową dietę pełną przetworzonej żywności mają tendencję do chorowania na trądzik" - mówi dr Debra Jaliman, docent dermatologii z Nowego Jorku.

Badanie sugeruje, że pokarmy charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym - czyli takie, które po spożyciu znacząco podwyższają poziom cukru we krwi - powodują trądzik. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym to między innymi biały chleb, ryż, chipsy i krakersy, oraz słodkie wypieki.

Jaliman twierdzi, że przewlekły stres również może odbić się na naszym zdrowiu, co może być reprezentowane kondycją naszej skóry. Ponad 80 proc. nastolatków cierpi na różne formy trądziku. Dobrą wiadomością jest fakt, że najczęściej po 20 roku życia skóra oczyszcza się, jak twierdzi dr Luigi Naldi z Włoskiego Centrum Epidemiologii i Dermatologii w Bergamo.

Czynnikiem wpływającym na występowanie trądziku po 20 roku życia może być niewłaściwa dieta i życie w ciągłym stresie
Czynnikiem wpływającym na występowanie trądziku po 20 roku życia może być niewłaściwa dieta i życie w ciągłym stresie (132RF)

Od 20 do 40 proc. musi jednak dalej żyć z trądzikiem. "Kobiety częściej cierpią na trądzik w dorosłym wieku. Najczęściej można to przypisać zmianom w gospodarce hormonalnej i zaburzeniu równowagi hormonalnej" - mówi Jaliman.

Trądzik pojawia się u kobiet na przykład w okresie menstruacji lub kiedy zaprzestają zażywania tabletek antykoncepcyjnych.

Wciąż nie wiadomo jednak, dlaczego niektóre kobiety cierpią na trądzik po 20 roku życia, podczas gdy inne wolne są od tego problemu. Zespół naukowców zbadał kobiety odwiedzające kliniki dermatologiczne w 12 włoskich miastach. U 248 z nich zdiagnozowano trądzik, podczas gdy 270 służyło jako grupa kontrolna.

7 zaskakujących domowych sposobów na trądzik
7 zaskakujących domowych sposobów na trądzik [7 zdjęć]

W zielonej herbacie zawarte są silne przeciwutleniacze, które wykazują działanie antybakteryjne. Wystarczy,...

zobacz galerię

Naukowcy odkryli, że pewne czynniki związane z trybem życia związane były ze zwiększonym ryzykiem trądziku. Kobiety, które jadały warzywa, świeże ryby i owoce mniej niż cztery razy w tygodniu objęte były dwa razy większym ryzykiem trądziku, w porównaniu z kobietami częściej spożywającymi te pokarmy.

Wyniki opublikowano w publikacji "Journal of the American Academy of Dermatology". Wciąż nie wiadomo, czy warzywa i owoce mają konkretny wpływ na zapobieganie trądzikowi. Kobiety spożywające mało warzyw i owoców mogą zamiast nich spożywać wiele pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym, i to one właśnie mogą być przyczyną, jak twierdzi dr Bethanee Schlosser ze szkoły medycznej w Chicago.

Koniecznie przeczytaj

Dr Scholosser twierdzi też, że w badaniu nie ustalono związku pomiędzy spożyciem nabiału a trądzikiem, co zostało uwzględnione w poprzednich badaniach dotyczących tego problemu. Oprócz diety, także poziom stresu powiązany został z ryzykiem trądziku - kobiety będące pod wpływem wysokiego lub bardzo wysokiego miały trzykrotnie większe ryzyko trądziku w porównaniu z pozostałymi kobietami.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy