Dlaczego warto jeść chleb Ezechiela?

Czy słyszeliście kiedykolwiek o chlebie Ezechiela? Pieczywo to różni się od większości rodzajów chleba. Powstaje bowiem z pełni wykiełkowanych ziaren i pozbawione jest wielu szkodliwych substancji (m.in. drożdży, soli, mąki, mleka, tłuszczów, konserwantów oraz substancji słodzących). Czy wiecie, że procedura jego przygotowywania sięga czasów Starego Testamentu?

- Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu, włóż sobie je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb - głosi jeden z psalmów zapisanych w Księdze Ezechiela.

Zobacz film: "Wysiłek fizyczny - codzienna aktywność"

W ostatnich latach nastąpił znaczny wzrost świadomości dotyczącej szkodliwych skutków spożywania pszenicy. Biorąc pod uwagę fakt, że jest ona ważną częścią diety większości z nas, wiele osób nieustannie poszukuje zdrowych alternatyw dla tego zboża. Z pomocą przychodzi tu chleb esseński, zwany również chlebem Ezechiela.

1. Czym różni się od tradycyjnego pieczywa?

Chleb ten w ogóle nie zawiera cukru, podczas gdy większość pieczywa zawiera cukier (niekiedy w bardzo dużych ilościach). Chleb ten jest również wykonywany z wykiełkowanych w pełni ziaren. Warto dodać, że proces kiełkowania jest najlepszym sposobem na uwolnienie wszystkich ważnych składników odżywczych przechowywanych w pełnych ziarnach.

2. Z czego dokładnie powstaje chleb Ezechiela?

W przeciwieństwie do większości chlebów, które składają się przede wszystkim z rafinowanej pszenicy lub pełnego ziarna pszenicy, chleb Ezechiela w całości składa się z naturalnych, nieprzetworzonych składników.

Pieczywo to zawiera kilka różnych rodzajów ziaren i roślin strączkowych.

Są to:

  • 4 rodzaje ziaren zbóż: pszenica, proso, jęczmień i orkisz.
  • 2 rodzaje roślin strączkowych: soja i soczewica.

Jak się już zapewne domyślacie, jest on nie tylko bardzo smaczny, ale i zdrowy. Warto dodać, że wszystkie ziarna i rośliny strączkowe, z których robi się pieczywo Ezechiela, są uprawiane w sposób organiczny i pozwala się im wykiełkować, zanim zostaną przetworzone, zmieszane ze sobą i upieczone w celu wytworzenia produktu końcowego, czyli chleba.

3. Wartości odżywcze ukryte w jednej kromce pieczywa

Kalorie: 80

Całkowity tłuszcz: 0,5 g (chlebek Ezechiela nie zawiera tłuszczu nasyconego lub tłuszczu trans)

Sód: 75 mg

Węglowodany: 15 g

Błonnik spożywczy: 3 g

Białko: 4,8 g

Aminokwasy: wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów

4. Czy jest dobry dla każdego?

Niestety, ale nie. Pszenica, jęczmień i orkisz zawierają bowiem gluten, więc chleb esseński nie powinien być spożywany przez chorych na celiakię lub osoby z wrażliwością na gluten.

5. Dlaczego kiełkowanie jest takie ważne?

Mimo iż ziarna takie jak pszenica czy kukurydza, wyglądają dość "nudno", w rzeczywistości, te małe nasionka działają, jak ogromne, złożone maszyny molekularne. Zadaniem genów, białek i enzymów, jest zamiana tych małych ziaren w roślinę. Kiedy ziarno otrzymuje prawidłowe "sygnały" – wówczas rozpoczyna się złożony proces biochemiczny. Nasiona zaczynają kiełkować, pękają i wysyłają do ziemi liczne splątania, zwane kiełkami. Ziemia i składniki odżywcze zawarte w glebie, w końcu zamieniają ten maleńki materiał siewny w pełnowartościową roślinę.

6. Czy zboża, którym pozwolono w pełni wykiełkować, są zdrowsze?

Oczywiście. Kiełkowanie, tak jak moczenie ziaren w wodzie i umożliwienie im wykiełkowania, wywołuje szereg reakcji biochemicznych w zbożu.

Korzyści z tego są dwojakie:

  1. Kiełkowanie zwiększa ilość zdrowych składników odżywczych.
  2. Kiełkowanie zmniejsza ilość szkodliwych substancji odżywczych.

To właśnie ze względu na proces kiełkowania, chleb esseński zawiera więcej niezbędnych składników odżywczych. Niektóre badania wykazały, że ziarna kiełkujące mają większą zawartość lizyny.

7. Czym właściwie jest lizyna?

Lizyna jest aminokwasem ograniczającym w wielu roślinach. Warto zaznaczyć, że kiełkowanie zwiększa wydajność białek w ziarnie. Poza tym, łączenie ziaren (takich jak np. pszenica, proso, jęczmień i orkisz) z roślinami strączkowymi (soja i soczewica) może nieco poprawić jakość białka. Badania wykazały, że kiełkowanie pszenicy może również prowadzić do znacznego zwiększenia rozpuszczalnych włókien, kwasu foliowego, witaminy C, witaminy E i beta-karotenu.

Dodatkowo, kiełkowanie częściowo rozkłada skrobię, ponieważ nasiona wykorzystują energię w skrobi, aby podsycać proces kiełkowania. Z tego powodu, w pełni wykiełkowane ziarna mają nieco mniej węglowodanów. Chleb esseński zawiera także mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu znacząco może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Ze względu na kiełkowanie nasion, chleb Ezechiela jest również o wiele bardziej pożywny niż większość innych rodzajów chleba.

8. Jak smakuje chlebek esseński?

Jego smak określany jest jako "słodkawy". Chleb ten ma również bardziej "gliniastą" konsystencję od tradycyjnego, białego chleba oraz chleba razowego. Swój wspaniały smak zawdzięcza on temu, że jest długo wypiekany w niskiej temperaturze.

9. Gdzie możemy kupić chleb Ezechiela?

Chleb Ezechiela jest dostępny w wielu supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Możecie też znaleźć w internecie przepis i wykonać go samodzielnie w domu. Podzielcie się z nami swoimi spostrzeżeniami w komentarzach.

Sprawdź również: Czy zgaga po zjedzeniu chleba jest możliwa?

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.