Przejdź na WP

Dlaczego warto pić herbatę z łupin cebuli? (WIDEO)

Łupiny cebuli mają znacznie więcej błonnika i antyoksydantów niż samo warzywo. Dlatego warto po obieraniu je zachować i przyrządzić herbatę. Zobaczcie, jak należy ją przygotować i jakie korzyści zdrowotne przyniesie picie napoju.

Dlaczego warto pić herbatę z łupin cebuli? Zazwyczaj wyrzucamy łupiny cebuli - zupełnie niesłusznie. Łupiny cebuli są doskonałym źródłem antyosydantów. Zawierają też kwercetynę, związek, który obniża ciśnienie krwi.

Zwalcza również depresję, redukuje objawy alergii, działa antynowotworowo, wspiera rozwój mięśni. Jak przyrządzić herbatę z łupin cebuli. Umyj cebulę, a następnie ją obierz, łupiny umieść w dzbanku lub szklance. Zalej łupiny wrzącą wodą i przykryj naczynie na co najmniej 15 minut.

Odcedź napój z łupin, a następnie wypij go przed pójściem spać. Napój nie jest polecany kobietom w ciąży i karmiącym, ponieważ może nagatywnie wpłynąć na stan zdrowia dziecka. Cebula to wspaniałe warzywo, pełne drogocennych składników odżywczych, warto często wykorzystywać je w swojej diecie.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy