Trwa ładowanie...

Dlaczego warto pić szampana nie tylko w sylwestra? (WIDEO)

Mimo że obecnie nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia roku kalendarzowego bez celebracji Sylwestra, w Polsce jest to zwyczaj stosunkowo nowy. Przybył do Polski w XIX wieku z Europy Zachodniej, gdzie był hucznie obchodzony od wieków.

Niektóre źródła podają, że noworoczne toasty początkowo wznoszono tokajem, czyli pochodzącym z Węgier deserowym winem. Moda na szampana weszła do Polski po II wojnie światowej i zadomowiła się w kraju na Wisłą.

Historia szampana sięga czasów renesansu, w którym był niezwykle drogim i ekskluzywnym trunkiem. W XIX wieku producenci zaczęli wytwarzać szampan na masową skalę. Tym samym obniżyli jego ceny. Dzięki temu coraz więcej osób mogło sobie pozwolić na ten rodzaj alkoholu.

Warto też dodać, że nazwa "champagne” została zarezerwowana dla produktów alkoholowych z francuskiej Szampanii już w 1891 roku. Pozostałe napoje wyprodukowane w innych częściach świata nie są uznawane za szampana tylko za wino musujące.

Zazwyczaj szampanem wznosimy toasty z okazji ważnych życiowych wydarzeń lub w momentach przełomowych takich jak chociażby Nowy Rok. Jednak okazuje się, że ma on walory, które sprawiają, że moglibyśmy pić go częściej niż raz w roku.

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze