Dlaczego właściwa dieta jest tak ważna w chorobie nowotworowej?
Artykuł sponsorowany
Właściwa dieta w chorobie nowotworowej to czynnik, który może wpływać na tolerancję i efektywność leczenia. Warto dlatego dowiedzieć się, jak dieta chorego powinna wyglądać, czym można ją wzbogacić oraz z czym może się wiązać niewłaściwe odżywianie.
1. Niedożywienie w chorobie nowotworowej
Niedożywienie często pojawia się u pacjentów onkologicznych i ma negatywne skutki dla organizmu cierpiącego na chorobę nowotworową. Dotyka ono od 35 do 80 proc. chorych w zależności od stadium choroby. Przyczyną niedożywienia może być umiejscowienie nowotworu, trudności w spożywaniu pokarmów stałych drogą doustną, brak apetytu, przeciwwskazania do spożywania różnych produktów spożywczych.
Co więcej, czasowo chemioterapia i radioterapia mogą prowadzić do zaburzeń w odżywianiu i wywoływać takie efekty uboczne jak: biegunki, nudności, wymioty lub nietolerancję laktozy. Dlatego też odpowiednia dieta w leczeniu onkologicznym jest bardzo ważna. Ma ona wpływ na samopoczucie pacjenta, jego komfort życia, a także może wpływać na tolerancję a czasem nawet na efektywność leczenia.
2. Białko w chorobie nowotworowej
Mitem jest, że białko żywi raka i że nowotwór można zagłodzić. Niedożywienie osłabia organizm, który ma mniej sił do zmagań z chorobą. Prawdą jest, że w trakcie choroby onkologicznej organizm bardzo często potrzebuje większych ilości białka niż organizm osoby zdrowej. Należy pamiętać, że białko odgrywa dużą rolę w regeneracji i budowie komórek, pozwala również uniknąć gwałtownej utraty masy mięśniowej. Wpływa także na równowagę płynów w organizmie i poprawia efektywność gojenia się ran, co jest ważne u pacjentów m.in. w okresach związanych z prowadzeniem leczenia.
3. Korzyści odpowiedniej diety przy chorobie nowotworowej
Odpowiednio ułożony jadłospis w chorobie nowotworowej, może przynosić choremu organizmowi określone korzyści. Prawidłowo zbilansowana dieta może pozytywnie wpływać na układ odpornościowy, stymulować odbudowę uszkodzonych zdrowych komórek i wpływać na poprawę samopoczucia. W efekcie prawidłowe odżywianie może przyczyniać się do zwiększenia tolerancji przeciwnowotworowej terapii.
Niekiedy jednak samo tradycyjne żywienie nie wystarcza. Menu tego rodzaju nie zawsze pozwala pokryć niezbędną ilość składników pokarmowych osoby chorej, a w przypadku wystąpienia efektów ubocznych tradycyjna dieta może być znacznie utrudniona. Żywienie medyczne jest wtedy koniecznością.
4. Żywienie medyczne w chorobie nowotworowej
Żywienie medyczne to m.in. stosowanie wysokoenergetycznych, specjalistycznych preparatów, takich jak Nutridrink Protein, zawierających odpowiednią kompozycję składników. Są w nich białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Dzięki nim możemy łatwiej zrealizować dzienne zapotrzebowanie organizmu na wyżej wymienione składowe.
Preparaty odżywcze są zalecane pacjentom, którzy mają trudności z przyjmowaniem tradycyjnych posiłków. Mogą być jednak również uzupełnieniem codziennej diety – szczególnie w przypadku osób zagrożonych niedożywieniem. Z reguły zaleca się spożywanie dwóch butelek dziennie. Warto porozmawiać z lekarzem prowadzącym, jakie konkretnie preparaty są wskazane w danym przypadku. Bardzo ważne jest bowiem odpowiednie dopasowanie produktu do możliwości trawiennych pacjenta, a także do aktualnego stanu zdrowia.
Preparaty odżywcze, takie jak Nutridrink Protein, są gotowe do spożycia i najlepiej jest przyjmować je schłodzone. Istotne jest także picie ich powoli. Produkt zawiera bowiem wysoką koncentrację składników odżywczych, które przyjęte zbyt szybko mogą obciążyć przewód pokarmowy. Jedną butelkę należy spożywać przez minimum pół godziny.
Specjalistyczne preparaty żywienia medycznego mogą być również przyjmowane samodzielnie, ale mogą także stanowić dodatek do innych potraw. Dzięki temu zwiększają ich wartości odżywcze.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.