Dlaczego wlosy nie rosna

Dlaczego coś nam smakuje?

Smak nie dotyczy jedynie sposobu, w jaki jedzenie oddziałuje na nasz język. Odczuwanie wrażeń smakowych wiąże się ze skoordynowaną pracą różnych zmysłów. Działa na psychikę, przywołując wspomnienia dzieciństwa. Łączy się z węchem, pogłębiając wrażenia...

Dlaczego nie chudniesz?

Usilnie próbujesz zrzucić wagę, lecz nie widzisz rezultatów? Nie pomaga stosowanie diety ani codzienne odwiedzanie siłowni? Masz czasem wrażenie, że twoje ciało przeszkadza ci w walce z nadwagą? Okazuje się, że możesz mieć rację! Naukowcy z Uniwersytetu...

Dowiedz się, dlaczego kobiety zdradzają

Dlaczego kobiety zdradzają? Zazwyczaj to skłonność mężczyzn do zdrady przyciąga większość naszej uwagi, ale kobiety również nie są na nią odporne (...) , gdyż nie nastąpił kontakt fizyczny, kobiety jednak nie zgodziły się z tym stwierdzeniem. Czegoś...

Dlaczego powinniśmy jeść jogurty?

mlekowego. Jakie kultury bakterii powinny się w nim znajdować i dlaczego? Najbardziej popularne bakterie to bakterie Lactobacillus bulgaricum (...) również bakterie najlepsze pod względem łatwości osiedlania się w przewodzie pokarmowym...

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Wzmocniona odporność Już jedna pomarańcza to 100% dziennej zalecanej dawki witaminy C. Ten ważny składnik odżywczy wspomaga odporność, co oznacza mniej chorób i infekcji. Piękniejsza skóra Z wiekiem nasza skóra i inne części ciała cierpią z powodu uszkodzeń...

Pieczarki - dlaczego warto je jeść?

Pieczarka - grzyb wszechstronny Pieczarka to jeden z najbardziej popularnych grzybów. Jest łatwo dostępny, pyszny i przede wszystkim zdrowy. Potwierdzają to naukowcy, którzy stwierdzili niedawno, że obecność pieczarek w jadłospisie przynosi wiele korzyści....

Dlaczego warto jeść śledzie?

w różnej postaci - konserw, past, koreczków - wszystko można bardzo szybko zrobić w domu. Dlaczego? Emilia Kołodziejska wskazuje, że śledzie które kupić

Dlaczego warto jeść kefir?

Właściwości odżywcze kefiru Następnym razem, kiedy będziesz przy półce z nabiałem, sięgnij po kefir. To jeden z najstarszych fermentowanych napojów mlecznych na świecie. Stworzyli go kilkaset lat temu kaukascy górale, początkowo wytwarzając go z mleka...

Dlaczego warto jeść tangerynki?

Mieszaniec grejpfruta i mandarynki Lubisz cytrusy? Koniecznie spróbuj tangerynki, która smakuje jak połączenie mandarynki i grejpfruta. Pomarańczowe owoce do złudzenia przypominają zwykłe klementynki lub mandarynki, ale są większe, mają ciemniejszą skórkę...

#dziejesienazywo: Dlaczego zdradzamy? (WIDEO)

Zdrada tak naprawdę towarzyszy każdemu z nas, w różnych odsłonach, jak mówi poetka, publicystka i psychoterapeutka Katarzyna Miller. Aleksandra Figura, psycholog z Centrum Probalans mówi o tym, co prowadzi nas do zdrady. Zwykle są to ciekawość, ale przede...

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw, zwłaszcza zimą, ponieważ doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność. Dodawany do kawy, grzanego wina, deserów...

Dlaczego warto jeść brukiew?

on także pozytywnie na włosy oraz choroby skóry. Czy wiesz, dlaczego jeszcze warto włączyć brukiew do diety? Kopalnia witamin Brukiew to bogate źródło dobrych

Dlaczego po obiedzie mamy ochotę na słodycze?

Po obiedzie czas na deser! Zupa, drugie danie i deser. Ten ostatni musi być koniecznie słodki, z dużą ilością bitej śmietany, lodów i czekoladowej posypki. Bądźmy ze sobą szczerzy, większość z nas tak ma. Ale skąd w nas ta ochota, skoro ledwo zmieściliśmy...

Dlaczego nie możemy schudnąć? (WIDEO)

Otyłość jest bardzo istotnym problemem medycznym, społecznym, a także ekonomicznym. Jej obecność predysponuje do wystąpienia wielu chorób zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy oraz niektórych chorób nowotworowych (np. rak trzonu macicy). Problem...

Dlaczego warto jeść mięso?

Mięso coraz mniej popularne W ostatnich latach rola mięsa w diecie zmalała. Popularne stały się diety wegetariańskie, które wykluczają spożywanie mięsa i jego przetworów. Tymczasem jest to cenne źródło witaminy B12, żelaza i cynku, poza tym zawiera spore...

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata zielona Jak dowodzą badacze, polifenole znajdujące się w tej herbacie mogą odgrywać ważną rolę w zapobieganiu wielu schorzeniom, takim jak np. nowotwory. W innych badaniach udowodniono, że regularne spożywanie naparu może chronić przed śmiercią...

Dlaczego warto jeść kolendrę?

była wykorzystywana w medycynie ludowej. Dlaczego warto przyprawiać potrawy kolendrą? Przeczytaj także: Naturalne leki na skołatane serce. Bez recepty

Dlaczego warto się całować?

Całowanie zapobiega ubytkom Kto by się domyślał, że wymiana śliny ma podobne działanie jak płyn do płukania zębów? Według ekspertów, ślina pomaga budować szkliwo, a jej dostatek podczas francuskiego pocałunku pozbywa się bakterii z zębów, co z kolei wpływa...

Dlaczego warto korzystać z sauny?

Piękna skóra Już po pierwszej wizycie w saunie skóra stanie się idealnie czysta, gładka i delikatna. Pod wpływem gorąca otwierają się bowiem pory i odblokowują gruczoły łojowe, zostają usunięte zrogowaciałe komórki naskórka, brud i sebum odpowiadające...

Dlaczego warto jeść koperek?

Koperek na zdrowie Z chęcią posypujemy nim ziemniaki, dodajemy do sałatki, wykorzystujemy do kiszenia. Czy koperek oprócz tego, że poprawia smak potraw, posiada również właściwości zdrowotne? Kiedyś wierzono, że wystarczy powiesić go przy oknie (podobnie...

Dlaczego warto jeść kalafiora?

i antyoksydantów oraz małą kalorycznością. Przejdźmy więc do szczegółów - dlaczego warto jeść kalafiora jak najczęściej? Kalafior przeciwko nowotworom

Dlaczego mięso kurcząt jest takie tanie?

. Nie zastanawiamy się nad tym, dlaczego jest ono takie tanie, chociaż koszty jego produkcji z roku na rok rosną. Przeczytaj koniecznie: Kluczowy element wyprawki (...) otrzymuje je nawet 80 procent kurcząt, które w przyszłości trafią...

Dlaczego warto jeść sumak?

Właściwości przyprawy Na dzikich krzewach występujących w rejonie Morza Śródziemnego rosną czerwone kulki, które po ususzeniu i rozdrobnieniu stają się aromatyczną przyprawą. Sumak ma kwaśny, lekko owocowy smak i jest często wykorzystywany w kuchni arabskiej....

Czy wiesz, dlaczego tyjesz?

Czy zdarza ci się po obfitym obiedzie sięgnąć po kaloryczny deser? Czy w czasie sprawdzania poczty podjadasz chipsy, a na koniec jesteś zdziwiona, że zjadłaś całą paczkę? Jeśli tak, zapewne spożywasz większą ilość kalorii dziennie niż potrzebuje twój...

Dlaczego w chłodne dni mamy katar?

może się bowiem pojawić w dowolnym momencie. Jest to niegroźna, ale stosunkowo uciążliwa dolegliwość. Dlaczego katar w chłodne dni to tak częsty problem

Bioflawonoidy - dlaczego są nam potrzebne?

Bioflawonoidy to naturalnie występujące substancje, które nadają zabarwienie roślinom, a przede wszystkim ich owocom. Grupa ta jest niezwykle liczna - dotychczas odkryto ponad 4000 związków chemicznych, które do niej należą. Rodzaje bioflawonoidów Wyróżnia...

Dlaczego teściowa mnie nie lubi?

, dlaczego tak się dzieje? Spodziewaliśmy się kogoś innego Na pytanie, kto najlepiej nas zna, zapewne większość z nas odpowie, że rodzice. Doskonale (...) kogoś troskliwego, to ono też musi tego pragnąć. Niestety, w rzeczywistości...

Dlaczego dorośli mają trądzik?

Wypowiedź: dr Aleksandra Jagielska, dermatolog, specjalista medycyny estetycznej klinika Sthetic Trądzik wydaje się być nieodłączną częścią naszej młodości. Godzimy się z tym, że musimy go przejść w czasie dojrzewania, a potem staramy się jak najszybciej...

Dlaczego choroba zmusza do snu?

Choroba kładzie nas do łóżka nie tylko dlatego, że źle się czujemy. Jesteśmy też wyczerpani i po prostu senni, często nie możemy dosłownie utrzymać się na nogach. Znamy to wszyscy z własnego doświadczenia, jednak aż do tej pory naukowcy nie wiedzieli...

Dlaczego astma i sport się wykluczają?

Osoby cierpiące na astmę unikają ćwiczeń fizycznych z obawy przed napadami duszności i zaostrzeniem choroby. Jednak brak wysiłku fizycznego może wywołać znacznie gorsze konsekwencje. Organizm, w którym spadła wydajność fizyczna, jest mniej odporny na...

Dlaczego mam kaca po jednym piwie?

Syndrom dnia wczorajszego znają wszyscy. I choć studenckie imprezy, w czasie których alkohol lał się strumieniami to już tylko wspomnienie, czasem każdy z nas ma ochotę na coś mocniejszego. Wypijamy piwo, dwa, a następnego dnia w głowie huczy, w przełyku...

Dlaczego chorujemy na alergię?

Ostatnio liczba zachorowań na alergię wzrosła. Może to być spowodowane większym naciskiem na higienę w życiu codziennym i mniejszą ilością bakterii, z którymi się stykamy. Tym samym nie możemy się na nie uodpornić. Wzrost spożycia produktów w saszetkach,...

Dlaczego wolimy frytki od brokuła?

tego receptora, nie są w stanie spróbować brokuła, co wyjaśnia, dlaczego niektórzy ludzie lubią określone warzywa bardziej niż inni. Naukowcy

Dlaczego alkohol tuczy? (WIDEO)

Mało osób wie, że alkohol, szczególnie smakowy, jest prawdziwą bombą kaloryczną. 50 ml czystej wódki zawiera 110 kcal, białe słodkie wino - 110 kcal, a 330 ml ciemnego piwa - 250 kcal. Z tego względu butelki mają mieć etykiety informujące klientów o...

Dlaczego kochamy lody? (WIDEO)

Ludzie kochają lody. Na świecie jest wiele osób, które bez lodów nie wyobrażają sobie lata. Z pewnością jest to ulubiony deser naszych dzieci. Nie warto odmawiać im tej przyjemności. Należy natomiast wybierać produkty o dobrym naturalnym składzie. Pamiętajmy...

Dlaczego mamy łaskotki? (WIDEO)

Łaskotanie wywołuje wybuchy śmiechu. Jednak nie każdy je ma, a przynajmniej nie każdy je odczuwa. Śmiech może wywołać zarówno delikatne ruchy piórkiem, jak i zdecydowany dotyk we wrażliwym na łaskotanie miejscu. Należy jednak pamiętać, że przeciąganie...

Dlaczego mamy gęsią skórkę? (WIDEO)

Odruchy bezwarunkowe pojawiają się samoistnie i nie mamy na nie wpływu. Unik przed lecącym w naszą stronę przedmiotem, gęsia skórka, czy lekkie kopnięcie, gdy uderzymy w kolano to tylko trzy przykłady najłatwiej zauważalnych z nich. Nie mamy możliwości...

Dlaczego ziewamy i kichamy? (WIDEO)

momencie, np. w czasie ważnego spotkania. Od czego to zależy? Dlaczego zaczynamy ziewać albo kichać? Obejrzyj wideo i poznaj przyczyny pojawienia się tych odruchów.

Dlaczego ciągle umieramy po zawale?

Z najnowszego badania wynika, że jakość opieki nad pacjentami po zawale serca jest w Polsce niewystarczająca. Dlaczego ciągle zbyt wielu Polaków (...) okresie stosują się do zaleceń i nie przerywają terapii. Dlaczego...

Dlaczego zdradzamy swoich partnerów?

Powszechnie uważa się, że problemy w związkach wynikają głównie z seksu, a osoba niezadowolona z małżeńskiego życia seksualnego lub niedopasowana seksualnie do swojego stałego partnera będzie oszukiwać i zdradzać. W rzeczywistości jednak nieudany seks...

Dlaczego powstaje białaczka?

Białaczka to grupa chorób nowotworowych układu krwiotwórczego. Objawia się obecnością we krwi charakterystycznych komórek nowotworowych. Te nieprawidłowe komórki, powstałe w wyniku zaburzonego procesu wytwarzania krwinek, dominują również w szpiku oraz...

Dlaczego trądzik nawraca?

Trądzik jest jedną z najczęstszych chorób skóry. Najogólniej mówiąc, główną przyczyną jej powstawania jest nadmierna produkcja sebum (łoju) oraz nadczynność gruczołów łojowych skóry. W związku z nadmiernym wytwarzaniem łoju oraz nieprawidłowym złuszczaniem...

Dlaczego warto filtrować wodę?

codziennie. Dlaczego więc nie zadbać o ich lepszy smak i aromat filtrując wodę chociażby za pomocą dzbanka z filtrem? Woda w diecie człowieka (...) jest nasz kręgosłup. Przecież wodę mamy pod ręką, płynie w naszych kranach! Czy naprawdę...

Dlaczego palacze chorują na płuca?

O telomerach zrobiło się głośno, kiedy potwierdzono bezsprzecznie ich związek z szybkością starzenia się organizmu. Ponieważ jednak naukowcy nadal pracują nad pełniejszym zrozumieniem naszego genomu i związanych z nim procesów, co pewien czas odkrywa...

Dlaczego warto jeść owoce?

„Pychotka" - takie skojarzenie przywołuje dla większości z nas wspomnienie owoców dojrzewających w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby w warunkach szklarniowych....