Dobre wiadomości dla osób na diecie niskowęglowodanowej

Trzy posiłki o niskiej zawartości węglowodanów zjedzone w ciągu 24 godzin obniżają poposiłkową insulinooporność o ponad 30 proc. Z kolei, zgodnie z badaniami Uniwersytetu Michigan, posiłki o wysokiej zawartości węglowodanów utrzymują insulinooporność - stan, który prowadzi do wysokiego ciśnienia krwi, stanu przedcukrzycowego i cukrzycy.

Badanie wykazało również, że dwie godziny ćwiczeń o umiarkowanej intensywności, które mają obniżyć oporność na insulinę i poziom cukru we krwi, nie mają wpływu na te wyniki.

Przeciwnie, jak powiedziała Katarina Borer, profesor w Szkole Kinezjologii oraz kierownik badań przeprowadzonych przez doktoranta Po-Lin Ju w Centrum Medycznym na Uniwersytecie Michigan, „poziom cukru we krwi wzrasta po ćwiczeniach”.

Insulina jest istotnym hormonem w procesach metabolicznych. Wrażliwość na insulinę oznacza jej zdolność do skutecznego reagowania i regulacji poziomu glukozy we krwi, w taki sposób, aby nasze komórki mogły użyć jej do produkcji energii i innych funkcji.

Dieta niskowęglowodanowa ma pozytywny wpływ na poziom insuliny we krwi
Dieta niskowęglowodanowa ma pozytywny wpływ na poziom insuliny we krwi (Shutterstock)

Jeśli jesteśmy insulinooporni, hormon jest mniej skuteczny w usuwaniu glukozy z krwiobiegu, a trzustka musi produkować więcej insuliny, aby wspomóc ten proces, a to może doprowadzić do cukrzycy.

Borer powiedziała, że próba badawcza była mała, ale rezultaty są znaczące, głównie dlatego, że potwierdzają wyniki dwóch poprzednich badań i jednej analizy diet o wysokiej zawartości węglowodanów i ich negatywnego wpływu na poziom insuliny z 2015 roku.

W badaniu Uniwersytetu Michigan badano 32 metabolicznie zdrowe kobiety po menopauzie, które zostały podzielone na cztery grupy. Podano im dania o zawartości 30 lub 60 proc. węglowodanów, a przed posiłkami część kobiet miała wykonywać ćwiczenia o umiarkowanej intensywności fizycznej.

ZOBACZ TAKŻE:

Borer powiedziała, że grupa kobiet z dietą niskowęglowodanową wykazała zmniejszenie insulinooporności po trzecim posiłku w godzinach wieczornych, ale grupa wysokiej zawartości węglowodanów utrzymała wysoki poziom insuliny po posiłku.

"Dieta grupy wysokowęglowodanowej zapewniała 45 - 60 proc. dziennego spożycia węglowodanów według rekomendacji Wydziału Rolnictwa i Ochrony Zdrowia i Opieki Społecznej" - powiedziała Borer.

"Pokazaliśmy, wysoki, jednodniowy spadek odporności na insulinę po trzecim posiłku niskowęglowodanowym spożytym w godzinach wieczornych, więc można by argumentować, że stan ten minie i jest bez znaczenia" - powiedziała Borer.

5 zdrowych produktów, które mają więcej węglowodanów niż chleb
5 zdrowych produktów, które mają więcej węglowodanów niż chleb [6 zdjęć]

Jeszcze nie tak dawno temu węglowodany były uważane za podstawę zdrowej diety, a następnie stały się...

zobacz galerię

"Ale w przynajmniej dwóch innych badaniach, w których posiłki o wysokiej zawartości węglowodanów były podawane wolontariuszom przez 5 i 14 dni pokazały, że wynik był niepokojące. Te działania spowodowały wzrost wydzielania insuliny na czczo i insulinooporność, zwiększyły również uwalnianie glukozy przez wątrobę, co spowodowało wysoki poziom cukru we krwi i dramatycznie obniżyło utlenianie tłuszczu, który przyczynia się do otyłości. Okazało się, że taka dieta wywołuje trwałe zmiany w organizmie i może doprowadzić do stanów przedcukrzycowych i cukrzycowych" - dodaje.

"W naszych wynikach warto zwrócić uwagę na to, że pokazują one, że prosta zmiana w diecie polegająca na zmniejszeniu zawartości węglowodanów w posiłkach może, w ciągu jednego dnia, zwiększyć ochronę przed rozwojem insulinooporności i zablokować drogę w kierunku rozwoju stanów przedcukrzycowych, w przypadku długotrwałego przyjmowania dużej ilości węglowodanów co jak wykazały wymienione badania, prowadzi do zwiększonego wydzielania insuliny na czczo i insulinoodporności" – tłumaczy Borer.

"Jeszcze bardziej zaskakujące i zdumiewające jest to, że wykonywane ćwiczenia przed posiłkami przez badanych zwiększało nietolerancję węglowodanów, co powodowało podwyższony poziom cukru we krwi wieczorem."

Cukrzyca typu II (prezentacja edukacyjna)
Cukrzyca typu II (prezentacja edukacyjna) [18 zdjęć]

Cukrzyca to przewlekła choroba, która uniemożliwia przekształcenie cukru w energię, a to z kolei powoduje...

zobacz galerię

Ponieważ ćwiczenia nie obniżają oporności na insulinę, sugeruje to, że reakcja na insulinę, której badani doświadczyli po wieczornym posiłku, była napędzana przez reakcję jelit na węglowodany, a nie ćwiczenia. Jednak Borer zaznacza, że to nie znaczy, że ćwiczenia nie wpływają na insulinę.

W dalszych badaniach Borer i jej zespół planują się zająć zbadaniem harmonogramu posiłków i czy efekt obniżenia insuliny może wystąpić również w godzinach porannych i czy poziom cukru we krwi spadnie, gdy kobiety ćwiczą po posiłkach niskowęglowodanowych.

Badanie pojawiło się 31 października w edycji "PLOS ONE".

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.