Dobry i zły cholesterol

Obecność cholesterolu w organizmie jest nieunikniona. Nie chodzi o jego nadmierną ilość w produktach, które spożywamy, ale o naturalną produkcję cholesterolu, która zachodzi w wątrobie. Cholesterol jest niezbędnym związkiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlaczego zatem go unikamy? Czym różni się dobry cholesterol od tego złego i w jakich produktach je spotykamy?

1. Dobry cholesterol i zły cholesterol


Lipoproterina wysokiej gęstości (HDL) często jest nazywana dobrym cholesterolem. W organizmie ta frakcja lipoprotein (połączenie tluszczu z białkiem) transportuje cholesterol z organizmu do wątroby, gdzie ulega metabolizmowi. Z kolei frakcja lipoproteinowa niskiej gęstości zwana złym cholesterolem (LDL), transportuje cholesterol z wątroby do komórek całego organizmu. Jego transport do krwi jest bardzo szybki, czego konsekwencją jest powstanie „korka” w tętnicach. Zły cholesterol przykleja się do ich ścian i ulega utlenieniu. To z kolei sprawia, że naczynia krwionośne zwężają się i krew ma zablokowaną drogę przepływu. Taki stan jest źródłem miażdżycy – choroby, na którą cierpi ponad 5 mln Polaków.

W organizmie cholesterol pełni wiele ważnych funkcji:

Polecane wideo:

  • jest potrzeby do syntezy hormonów płciowych – testosteronu, estrogenów;
  • buduje hormony kory nadnerczy – kortyzol;
  • jest niezbędny do syntezy witaminy D3, pod wpływem promieni UV;
  • stanowi składnik żółci, uczestniczy więc w procesie trawienia tłuszczów;
  • buduje błony komórkowe;
  • wchodzi w skład osłonek mielinowych, które chronią włókna nerwowe przd uszkodzeniem.

2. Dieta w hipercholesterolemii

Podwyższony poziom cholesterolu, a tym samym zwiększone ryzyko zachorowania na miażdżycę, może pojawić się nawet w młodym wieku. Im starszy jest organizm, tym jego podatność na działanie złego cholesterolu jest większe. Nadmiar cholesterolu w diecie nie tylko jest przyczyną rozwoju chorób układu krążenia, ale także kamicy pęcherzyka żółciowego. Schorzenie to rozwija się w wyniku nadmiernej ilości cholesterolu w pęcherzyku żółciowym, który w połączeniu z wapniem, wytrąca się pod postacią kamieni.
Aby zmniejszyć ilość cholesterolu w organizmie, należy ograniczyć spożywanie wielu produktów, głównie pochodzenia zwierzęcego:

  • mięsa – wieprzowego, kaczki, gęsi;
  • podrobów – wątróbki, nerek, serca;
  • smalcu, łoju;
  • wędlin – pasztetów, baleronów, boczku;
  • sera żółtego;
  • śmietany;
  • masła;
  • jaj – szczególnie żółtka;
  • ciast – tortowych, francuskich.

Z kolei aby zwiekszyć w orgaznizmie poziom dobrego cholesterolu – HDL – należy spożywać:

  • oleje roślinne (słonecznikowy, lniany, rzepakowy) – do smażenia lub na surowo do surówek, sałatek;
  • oliwę z oliwek – należy stosować do nasączania pieczywa zamiast masła oraz jako dodatek do surówek i sałatek;
  • orzechy, które stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6;
  • ryby i owoce morza – obok pełnowartościowego białka zawierają kwasy omega-3;

Ponadto należy spożywać dużo warzyw i owoców, będących źródłem błonnika oraz flawonoidów. W jelitach błonnik przeciwdziała wchłanianiu cholesterolu, natomiast flawonoidy przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy.
Substancje aktywne obecne w naparze zielonej herbaty neutralizują wolne rodniki, które odpowiedzialne są za przyspieszenie rozwoju blaszki miażdżycowej w tętnicach.
Obok prawidłowej diety należy zadbać o odpowiednią porcję ruchu, ponieważ zwiększa on przemianę materii, dzięki czemu zapobiega występowaniu nadwagi i otyłości.

Komentarze (5)
~qwerty
~qwerty

żeby być zdrowym to należy jeść te "zakazane" produkty: mięsa – wieprzowego, kaczki, gęsi; podrobów – wątróbki, nerek, serca; smalcu, łoju; wędlin – pasztetów, baleronów, boczku; sera żółtego; śmietany; masła; jaj – szczególnie żółtka; A nie jeść : ciast – tortowych, francuskich, pieczywa, kasz, ryżu a szczególnie cukrów, ograniczyć spożywanie owoców w których jest dużo fruktozy, nie przejadać się, stosować więcej ruchu na świeżym powietrzu, nie pić dużo alkoholu i nie palić papierosów

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta dla seniora
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta dla seniora
Dieta dla seniora

Rola żywienia u osób starszych

Prawidłowo zbilansowana dieta jest podstawowym czynnikiem warunkującym zachowanie dobrego stanu zdrowia, wyglądu i samopoczucia. Ogólne zasady (...) ich objawy, a niejednokrotnie istotnie wspomóc terapię farmakologiczną. Nieodpowiednia...

Dieta dla seniora

Preparaty zdrowotne dla osób starszych

Preparaty zdrowotne dla osób starszych

Prezent dla seniora Często zastanawiamy się, co można kupić naszym rodzicom lub dziadkom w prezencie świątecznym. Czasem warto przemyśleć zakup odpowiednich preparatów zdrowotnych.

Dieta dla seniora

Witaminy dla seniora

i magnez. Istotne w diecie są także fitoestrogeny oraz NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Taka dieta dla seniora pozwoli (...) cholesterolu, zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i...

Dieta dla seniora

Co jedzą najstarsi ludzie na świecie?

Co jedzą najstarsi ludzie na świecie?

Sekret długowieczności Dieta oraz styl życia wpływają na kondycję, zdrowie, a także długość życia. Co jeść, aby dożyć setki? Większość (...) Mushatt Jones z Alabamy to obecnie najstarsza kobieta na świecie - ma 116 lat. Jak wygląda jej...

Dieta dla seniora

Orzechy włoskie chronią przed Alzheimerem

Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurologicznym, które objawia się zaburzeniami pamięci. Najnowsze badania wykazały, że spożywanie orzechów włoskich zapobiega tej chorobie. Ekstrakt z orzechów hamuje powstawanie beta-amyloidu, który...

Miażdżyca

Jak działa cholesterol?

Cholesterol jest związany z problemami układu krążenia. Jeśli w osoczu krwi zwiększa się tzw. zły cholesterol, to wzrasta ryzyko zachorowania (...) niedotlenionych organów. Miażdżyca zazwyczaj pojawia...

Dieta kardio

Dieta dobra dla serca

Dieta dobra dla serca

Ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, dlatego powinny być podstawą posiłków w diecie obniżającej poziom cholesterolu.

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby