Dodanie kwasu foliowego do chleba i mąki może uratować życie setek dzieci

Kwas foliowy należy dodawać do chleba i mąki, aby zapobiec przypadkom narodzin lub aborcji dzieci z przypadłościami, takimi jak rozszczep kręgosłupa – przestrzegają brytyjscy eksperci w dziedzinie zdrowia. Mimo że od kilkudziesięciu lat kobiety w ciąży namawiane są do spożywania kwasu foliowego, współczynnik występowania wady cewy nerwowej noworodków – wrodzonego defektu mózgu, kręgosłupa lub rdzenia kręgowego –  nie spada.

W badaniach opublikowanych w brytyjskim czasopiśmie medycznym British Medical Journal, eksperci z Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia (Scientific Advisory Committee on Nutrition - SACN) wykazują, że dobrowolne działania nie przynoszą pożądanych rezultatów.

Zobacz film: "Witaminy w ciąży"

Naukowcy, w tym także z Uniwersytetu w Oxfordzie, oznajmili, że wady cewy nerwowej stanowią jedne z najczęstszych defektów wrodzonych niosących poważne konsekwencje dla noworodków i ich rodzin. Mimo że przez przerywanie ciąży z powodu anomalii dotyczących rozwoju płodu znacznie spadł współczynnik narodzin dzieci z wymienionymi nieprawidłowościami, to z pewnością nie jest to dobre rozwiązanie problemu wrodzonego defektu. Można mu w łatwy sposób zapobiec, stosując tani i dostępny środek – tak jak w przypadku wad cewy moczowej i kwasu foliowego.

Badanie przeprowadzone w zeszłym roku przez ekspertów z Uniwersytetu Queen Mary w Londynie wykazują, że mniej niż jedna na trzy kobiety w Wielkiej Brytanii stosuje suplementy kwasu foliowego przed ciążą.

  • Zastosowanie się do sugestii, aby do chleba i mąki dodawać kwas foliowy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wrodzonych defektów u noworodków, takich jak rozszczep kręgosłupa - mówi dr Alison Tedstone, główny ekspert ds. żywienia w Public Health England, organu Ministerstwa Zdrowia. - Analiza Ministerstwa Zdrowia wykazała, że w Wlk. Brytanii 85 proc. kobiet w wieku 16-49 lat ma niedobór kwasu foliowego według zaleceń dla kobiet w ciąży określonych przez Światową Organizację Zdrowia. Dlatego tak ważne jest, aby 12 tygodni przed zajściem w ciążę kobiety zażywały codziennie 400 µg kwasu foliowego.

Rzeczniczka Ministerstwa Zdrowia w Wielkiej Brytanii oznajmiła, że rząd weźmie pod uwagę nowe dowody, a podjęcie decyzji, czy wprowadzić nakaz wzbogacania maki i chleba kwasem foliowym jest nieuchronne. Wzbogacanie żywności ma wpłynąć na polepszenie stanu zdrowia kobiet, które mają złe nawyki żywieniowe i nie mogą przeznaczać dużych środków na dietę lub nie planowały ciąży.

Komentarze (1)
~Nati
~Nati ponad rok temu

Ale to, że niby sama mam piec chleb i dodawać do niego kwas foliowy czy tak będa działały wszystkie piekarnie?! Jak ktos szuka witamin w naturalnej formie polecam koktajle z talieos, ja co prawda byłam z nimi na diecie, ale jednoczesnie poprawily mi sie wyniki badan, wiec cos w tym jest.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta przyszłej mamy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta przyszłej mamy
Dieta przyszłej mamy

Zobacz, których produktów powinnaś unikać w ciąży

Zobacz, których produktów powinnaś unikać w ciąży

Kofeina Jeśli nie możesz poradzić sobie bez dziennej dawki kofeiny, ogranicz jej spożycie do 2 filiżanek dziennie. Najlepiej oczywiście całkowicie pozbyć się kofeiny z diety na czas ciąży. Nadużycie kofeiny podczas ciąży, zwłaszcza w czasie pierwszego...

Dieta przyszłej mamy

Dieta przyszłej matki

Dieta przyszłej matki

Aby urodzić zdrowe dziecko, przyszła mama powinna sięgać po zdrowe przekąski, takie jak jogurt naturalny, owoce i warzywa. Są one bogate w białko, witaminy i minerały.

Dieta przyszłej mamy

Zachcianki kobiety w ciąży

Zachcianki kobiety w ciąży

Zachcianki w ciąży to przywilej kobiety, która wchodzi w bardzo ważną fazę życia. Pamiętać jednak warto, że nie wolno tracić głowy i poddawać się ciążowemu apetytowi, gdyż może się to skończyć znacznym przybraniem na wadze.

Dieta przyszłej mamy

Nie jedz tego w ciąży!

Nie jedz tego w ciąży!

Mrożone owoce morza Są one niebezpieczne ze względu na możliwość zakażenia listerią. Dozwolone jest spożywanie owoców morza w wersji ugotowanej lub puszkowanej. Wątróbka Wątróbka jest bogatym źródłem żelaza, jednak zawiera także duże ilości witaminy A....

Dieta przyszłej mamy

Najdziwniejsze zachcianki ciążowe

Najdziwniejsze zachcianki ciążowe

mają przy sobie tubkę takiego „przysmaku". Gąbka do mycia Nie chodzi tu na szczęście o zachciankę dietetyczną. Niektórym przyszłym matkom sprawia trudną

Dieta przyszłej mamy

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Dieta w ciąży powinna być przede wszystkim zdrowa. Musi być urozmaicona i dostarczać potrzebnych witamin i mikroelementów.

Dieta przyszłej mamy

Składniki odżywcze w ciąży

Składniki odżywcze w ciąży

Jednym z podstawowych elementów odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg ciąży jest właściwa dieta. Powinna zapewnić we właściwych proporcjach potrzebne składniki odżywcze.

Dieta przyszłej mamy

Niezdrowe nawyki

Niezdrowe nawyki

W ciąży należy uważać na takie napoje, jak kawa czy herbata, bo hamują one przyswajanie żelaza. Dobrze jest zastąpić je np. sokiem żurawinowym, który poza tym, że zawiera żelazo, pozytywnie wpływa na nerki.