Dodanie kwasu foliowego do chleba i mąki może uratować życie setek dzieci

Kwas foliowy należy dodawać do chleba i mąki, aby zapobiec przypadkom narodzin lub aborcji dzieci z przypadłościami, takimi jak rozszczep kręgosłupa – przestrzegają brytyjscy eksperci w dziedzinie zdrowia. Mimo że od kilkudziesięciu lat kobiety w ciąży namawiane są do spożywania kwasu foliowego, współczynnik występowania wady cewy nerwowej noworodków – wrodzonego defektu mózgu, kręgosłupa lub rdzenia kręgowego –  nie spada.

W badaniach opublikowanych w brytyjskim czasopiśmie medycznym British Medical Journal, eksperci z Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia (Scientific Advisory Committee on Nutrition - SACN) wykazują, że dobrowolne działania nie przynoszą pożądanych rezultatów.

Naukowcy, w tym także z Uniwersytetu w Oxfordzie, oznajmili, że wady cewy nerwowej stanowią jedne z najczęstszych defektów wrodzonych niosących poważne konsekwencje dla noworodków i ich rodzin. Mimo że przez przerywanie ciąży z powodu anomalii dotyczących rozwoju płodu znacznie spadł współczynnik narodzin dzieci z wymienionymi nieprawidłowościami, to z pewnością nie jest to dobre rozwiązanie problemu wrodzonego defektu. Można mu w łatwy sposób zapobiec, stosując tani i dostępny środek – tak jak w przypadku wad cewy moczowej i kwasu foliowego.

Zobacz film: "Soki ekologiczne"

Badanie przeprowadzone w zeszłym roku przez ekspertów z Uniwersytetu Queen Mary w Londynie wykazują, że mniej niż jedna na trzy kobiety w Wielkiej Brytanii stosuje suplementy kwasu foliowego przed ciążą.

  • Zastosowanie się do sugestii, aby do chleba i mąki dodawać kwas foliowy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wrodzonych defektów u noworodków, takich jak rozszczep kręgosłupa - mówi dr Alison Tedstone, główny ekspert ds. żywienia w Public Health England, organu Ministerstwa Zdrowia. - Analiza Ministerstwa Zdrowia wykazała, że w Wlk. Brytanii 85 proc. kobiet w wieku 16-49 lat ma niedobór kwasu foliowego według zaleceń dla kobiet w ciąży określonych przez Światową Organizację Zdrowia. Dlatego tak ważne jest, aby 12 tygodni przed zajściem w ciążę kobiety zażywały codziennie 400 µg kwasu foliowego.

Rzeczniczka Ministerstwa Zdrowia w Wielkiej Brytanii oznajmiła, że rząd weźmie pod uwagę nowe dowody, a podjęcie decyzji, czy wprowadzić nakaz wzbogacania maki i chleba kwasem foliowym jest nieuchronne. Wzbogacanie żywności ma wpłynąć na polepszenie stanu zdrowia kobiet, które mają złe nawyki żywieniowe i nie mogą przeznaczać dużych środków na dietę lub nie planowały ciąży.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.