Dodatki do żywności

Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności

Cisi zabójcy W ostatnim dwudziestoleciu dodatki do żywności stały się prawdziwa plagą. Znaleźć je można w niemal wszystkich produktach (...) tylko, że na dłuższą metę szkodzi to naszemu zdrowiu. Których dodatków...

Szkodliwe dodatki do żywności

Dodatki do żywności są wszechobecne. Na szczęście świadome kupowanie staje się coraz częstsze. Czytamy etykiety, porównujemy składy, aby wybrać (...) zdrową żywność. I słusznie. Odstraszają nas niekończące...

TBHQ. Niebezpieczny dodatek do żywności (WIDEO)

Konserwanty i barwniki stały się już tak popularne, że niemal nie zwracamy na nie uwagi. To duży błąd. Czytając etykiety, powinniśmy mieć świadomość, co kryje się pod wszytskimi, tajemniczymi E. Czy wiesz, co to jest E319? Obejrzyj wideo i dowiedz...

Popularny dodatek do żywności może uszkadzać jelita

, że tlenek tytanu jest popularnym dodatkiem do żywności, a ludzie często są nieświadomi jego szkodliwego działania. Tymczasem eksperci w kwestii (...) zdrowego żywienia są nieugięci i twierdzą, że dwutlenek tytanu...

Czerwień allura. Niebezpieczny dodatek do żywności

. **Po spożyciu cukierków z dodatkiem E129, dzieci robiły się bardzo nadpobudliwe i miały problemy ze skupieniem uwagi. Zobacz galerię i dowiedz (...) WIDEO Zobacz też: Cenny składnik ryb i olejów. Nigdy nie łącz z aspiryną Czy czerwień...

Żywność bezglutenowa

. Do żywności bezglutenowej zaliczane są: mleko, kefir, maślanka, jogurty naturalne bez dodatku musli, sery białe i żółte, masło, margaryna (...) , a także owies. W przypadku nietolerancji glutenu lub choroby celiakii...

Konserwanty w żywności

Konserwanty dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, a także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania (...) . Większość z tych chemicznych dodatków ma pozytywny wpływ na produkt,...

Żywność wzbogacona

, ponieważ ciężko jest znaleźć żywność, która nie byłaby wzbogacona różnymi syntetycznymi dodatkami. Obecnie wiele wyrobów spożywczych zawiera w swoim składzie środki (...) . Przyczyny wzbogacania żywności Kiedyś...

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności (...) biologicznej. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej...

Szkodniki w żywności

Nie tylko my korzystamy z naszych kuchennych zapasów. Bardzo często w mąkach, ryżu, kaszach czy makaronach możemy znaleźć szkodniki żywności. Czy owi (...) - jak zmienia życie? - Liofilizacja - technologia produkcji żywności...

Kancerogenna żywność

nowotworowych w organizmie, a tym samym prowadzić do rozwoju nowotworów złośliwych. Rakotwórcza żywność zwiększają również ryzyko nawrotu śmiertelnej (...) choroby. Dowiedz się czego powinieneś unikać. Żywność light...

Żywność light

Żywność light budzi w Polsce coraz większe zainteresowanie. Dzieje się tak, ponieważ jesteśmy coraz bardziej świadomi, jak sposób odżywiania wpływa (...) nie reguluje nazewnictwa produktów z kategorii light. Sytuację tę wykorzystują...

Antyoksydanty w żywności

Dieta na oczy Zdrowa dieta pomaga neutralizować wolne rodniki, które niekorzystnie wpływają na nasz wzrok.

Komu polecana jest żywność funkcjonalna?

Termin „żywność funkcjonalna" (ukuty w Japonii w 1984 roku) odnosi się do takich produktów spożywczych, które posiadają udowodnione naukowo (...) samopoczucia oraz zmniejszenia ryzyka zachorowania na konkretne choroby. Do klasyfikacji...

Przechowywanie żywności w lodówce

Przechowywanie żywności w lodówce to skuteczny sposób na to, by produkty spożywcze jak najdłużej zachowały świeżość. Niska temperatura hamuje rozwój (...) jest dużo prostsze dzięki lodówkom, ale nie wszystkie rodzaje żywności...

Substytuty cukru w żywności

zdrowie i masę ciała, ale także samopoczucie. Producenci żywności wyszli naprzeciw amatorom słodyczy i zaczęli dodawać do żywności różne substytuty (...) ). Popularne słodziki są więc w większości sztucznymi wyrobami,...

Związki mutagenne i kancerogenne w żywności

występowania i powstawania tych szkodliwych substancji jest niewłaściwe przechowywanie żywności, jak również nieodpowiednia obróbka technologiczna (...) komórkowych. Przyjrzyjmy się nieco bliżej najlepiej poznanym związkom rakotwórczym,...

Przetworzona żywność. Czy jest dla nas bezpieczna?

. cukrzycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, alergii pokarmowych, a nawet nowotworów - komentuje technolog żywności. Szkodliwe dodatki (...) Przetworzona żywność zdominowała polskie supermarkety...

"Twoje serce" - dodatek do dziennika "Rzeczpospolita"

kierownik Zakładu Upowszechniania Wiedzy o Żywności i Żywieniu w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie - Wpływ kwasów Omega 3 na nasze serce (...) współczesnej kardiologii, mgr Hanna Stolińska Instytut Żywności...

Przeznaczenie żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna Żywność funkcjonalna cieszy się w ostatnim czasie ogromna popularnością i wiele osób zaczyna zwracać uwagę na jej funkcje i działanie.

Trujące dioksyny w żywności

Dioksyny to bardzo toksyczne substancje występujące w żywności, szczególnie pochodzenia zwierzęcego (mięso, oleje, mleko). Spożywanie żywności (...) w powietrzu, jak i wodzie, a także w przedmiotach codziennego użytku,...

ABC zdrowego przechowywania żywności

, dotyczących przechowywania żywności w taki sposób, by jak najdłużej zachować jej wartości odżywcze oraz zapobiec jej wyrzucaniu. Odpowiednia lodówka (...) ma już swoje lata, są spore szanse, że nie chłodzi w wystarczającym stopniu,...

ABC przechowywania żywności

pamiętać o odpowiednim rozmieszczeniu żywności w lodówce. Rozmieszczenie artykułów spożywczych to klucz Górna półka lodówki: Górna półka

Zdrowa żywność funkcjonalna

Zalety żywności funkcjonalnej Badania potwierdziły, że żywność funkcjonalna obniża ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób, m.in. choroby

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO)

Ekologiczne produkty są bardzo popularne Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony (...) substancji. Żywność pochodząca z upraw ekologicznych jest...

Uwaga na fosforany w żywności (WIDEO)

Szkodliwe substancje w żywności Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki (...) , koncentratach zup, płatkach śniadaniowych. Producenci dodają...

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO)

Żywność ekologiczna jest zdrowsza Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty (...) , które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów...

Próżniowe przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności w sposób próżniowy pozwala utrzymać jej smak i świeżość nawet 3-5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod. Dzieje (...) się tak, ponieważ produkty spożywcze nie mają wówczas styczności z powietrzem. Pakowanie...

Żywność funkcjonalna, która zwiększa odporność

niezastąpiona jest żywność funkcjonalna w postaci probiotyków i prebiotyków, które nie tylko regulują pracę układu pokarmowego, ale też doskonale wzmacniają (...) w postaci żywności probiotycznej może mieć negatywne...

Termiczna obróbka żywności

zachowamy wszystkie najważniejsze walory posiłku - jego smak, aromat oraz wartości odżywcze. Przetwarzanie żywności Pod skomplikowaną nazwą (...) „termiczna obróbka żywności", kryje się szereg czynności wykonywanych...

Polskie badania nad żywnością bioaktywną

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzą badania nad żywnością bioaktywną. Być może w niedalekiej przyszłości uda im się uzyskać (...) pokarmów. Dlatego też dieta, zamiast przyczyniać się do naszego dobrego stanu zdrowia,...

Jak rozpoznać ekologiczną żywność?

 właśnie takie jest? Jak się okazuje, by kupić czystą, zdrową i naturalną żywność zamiast na zachwalające je opisy należy patrzeć na znaki certyfikatów. Jak i po czym poznać (...) Kowalewska z BioCert Małopolska, jednostki certyfikującej...

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna na odporność Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Żywność ekologiczna - zalety Czy opłaca się kupować żywność ekologiczną? Kiedyś ekologiczna żywność była dostępna tylko w wybranych sklepach (...) ekologicznych ze zdrową żywnością,...

Żywność light, czyli odchudzające zakupy

Żywność light widnieje na półkach wielu sklepów. Produkty te mają obniżoną kaloryczność, gwarantują bezpieczne odchudzanie i lepsze samopoczucie (...) w normie stężenie glukozy i cholesterolu we krwi. Jednak, zdaniem diabetyków nie powinnaś...

Uważaj na toksyczny furan w żywności!

Obecność toksycznych związków w żywności jest spowodowana nie tylko zanieczyszczeniem środowiska. Wiele powstaje bowiem w wyniku przetwarzania (...) żywności. Źródła furanu Furan jest wykorzystywany na szeroką skalę...

Gdzie kupić ekologiczną żywność?

jednak wie, gdzie szukać sklepów oferujących właśnie taką żywność, dlatego plany zdrowego odżywiania często spoczywają na etapie planowania. Tymczasem aktualna moda (...) ekologiczne Jednym z najbardziej oczywistych miejsc, w których...

Żywność funkcjonalna - dowiedz się, czym jest

talerzach, stopniowo wyeliminować ze swojej diety wszystkie szkodliwe składniki i zamienić je na żywność funkcjonalną. Czym jest żywność funkcjonalna (...) ? Idea żywności funkcjonalnej odnosi się...

Nie daj się oszukać, kupując żywność!

jak ulubione przez producentów żywności hasła, takie jak: „świeży", „bez konserwantów" czy „naturalny". Określenia te dobrze wyglądają na opakowaniu (...) , by wybrać najbardziej wartościowe i najzdrowsze artykuły. Najważniejsze są lista...

Przechowywanie żywności w zamrażarce

Przechowywanie żywności w zamrażarce ma wiele zalet. Jest to skuteczny sposób na długotrwałe przechowywanie jedzenia bez utraty jego wartości (...) owoce, i szybko przygotować je do spożycia. Mrożenie żywności pozwala...

Antybiotyki i hormony w żywności. Czy to nam grozi?

żywności modyfikowanej genetycznie. W Kanadzie GMO jest bowiem dopuszczalne i szeroko stosowane. W ubiegłym roku rząd tamtego kraju zezwollił (...) . Tak jednak było na początku lat 90 XX. Teraz produkcja polskiej żywności...

Lody probiotyczne jako żywność funkcjonalna

z ulubionych letnich słodyczy. Probiotyki - przykład żywności funkcjonalnej Zgodnie z definicją ustaloną przez WHO - "Probiotyki to żywe (...) zachorowania". Wchodzą one w skład żywności funkcjonalnej, której celem...

Czy nasza żywność wymaga wzbogacania?

Wzbogacanie żywności określa się mianem fortyfikacji (ang. fortification, 'wzmocnienie'). Ta praktyka przemysłowa polega na dodawaniu do produktu (...) spożywczego jednego bądź kilku składników odżywczych. Celem takiego zabiegu jest...

Akrylamid w żywności. Sprawdź, czy jest szkodliwy

uznany za potencjalnie rakotwórczy. Od 2002 roku wiemy, że znajduje się on również w żywności. Jaki ma wpływ na człowieka? Akrylamid w żywności (...) za brązowienie, smak i zapach produktów grillowanych, smażonych,...

Ważne tematy