Dzieci i młodzież spożywają większe ilości soli, co zwiększa ryzyko wielu chorób i dolegliwości

Choroby sercowo-naczyniowe, w tym choroby serca i udary mózgu zabijają średnio ponad 800 000 osób rocznie. Wiemy, że zbyt duże ilości soli w diecie mogą przyczynić się do podwyższonego  ciśnienia krwi i zwiększa się jednocześnie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Według nowego badania opublikowanego w czasopiśmie „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” wykazały, że dzieci spożywają zbyt duże ilości sodu, co znacznie przekracza zalecany limit dzienny. Wykazano również, że znacznie zwiększa to ryzyko wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych w przyszłości.

„Redukcja sodu w diecie jest uznawana za kluczową strategię w celu zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i badanie to jest tego dowodem” - wyjaśnia główny autor badania Zerleen S. Quader, analityk danych z Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom na Oddziale Chorób Serca i Udaru Mózgu.

Dzieci i młodzież spożywają coraz większe ilości sodu, co podnosi ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
Dzieci i młodzież spożywają coraz większe ilości sodu, co podnosi ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (123RF)

„Wiemy już, że wiele osób  niezależnie od wieku, rasy, płci  zużywają więcej sodu niż jest to zalecane według zdrowej diety. Nadmierne spożycie soli jest przedmiotem coraz większej troski głównie wśród dzieci i młodzieży” – dodaje.

Wykorzystując dane z lat 2011-2012 naukowcy przeanalizowali nawyki  żywieniowe  2142 dzieci w wieku od 6 do 18 lat. Stwierdzono, że średnie spożycie sodu dla dzieci wynosiło 3,256 mg.  Natomiast zalecana dawka dla dzieci mieści się w przedziale od 1,900 mg na dzień do 2,300 mg na dzień, w zależności od wieku.

Które produkty zawierają najwięcej soli?
Które produkty zawierają najwięcej soli? [10 zdjęć]

Twój organizm potrzebuje soli. Ale większość z nas spożywa więcej soli, niż wynika to z dziennego zapotrzebowania,...

zobacz galerię

Prawie 90 proc. dzieci badanych przekroczyło górny poziom sodu zalecany dla ich grupy wiekowej, natomiast poprzednie badanie wykazało,  że jedno z dziewięciorga dzieci w wieku 8-17 lat ma już ciśnienia krwi powyżej normy dla ich wieku, płci i wzrostu, co znacznie zwiększa ryzyko wysokiego ciśnienia krwi.

Badanie wykazało także, że wysokie poziomy sodu pochodziły  z wielu różnych źródeł, które były spożywane w ciągu całego dnia. Na przykład, 39 procent z całej ilości sodu spożywanego w ciągu dnia było spożywane w porze kolacji, 31 procent pochodziło z lunchu, 16 procent  z przekąsek i 14 procent ze śniadania.

Naukowcy odkryli, że tylko 10 rodzajów produktów żywnościowych spożywanych przez dzieci i młodzież w ciągu dnia stanowiły prawie 50 procent  sodu. Należą do nich pizza, meksykańskie dania mieszane, kanapki (w tym hamburgery), pieczywo, wędliny, zupy, pikantne przekąski, ser, mleko i drób.

ZOBACZ TAKŻE

Sól w codziennej diecie

Badanie wykazało także, że średnie poziomy zażywanego sodu w diecie były jeszcze wyższe dla młodzieży w wieku 14-18 lat (3565 mg na dobę w porównaniu z ilością 3256 mg na dzień dla wszystkich grup wiekowych), natomiast  dziewczyny miały znacznie niższe dzienne spożycie tego pierwiastka w porównaniu do chłopców (2,919 mg na dzień dla dziewcząt, 3,584 mg na dobę u chłopców).

Nie stwierdzono jednak istotnych różnic w średnim spożyciu  sodu w zależności od rasy,  grupy etnicznej, dochodów, statusu społecznego, czy też wagi dziecka.

Ponieważ badacze odkryli także, że dany produkt żywnościowy może zawierać różne ilości sodu w zależności od sposobu przygotowania go, zaleca się sprawdzanie etykiet robiąc zakupy i wyrabianie dobrych nawyków żywnościowych u dzieci i młodzieży, ograniczając sól w diecie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.