Dziedziczne różnice w postrzeganiu smaku mogą tłumaczyć, dlaczego niektórzy ludzie jedzą zbyt dużo soli

Według badań wstępnych przedstawionych podczas tegorocznej sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, dziedziczne różnice w percepcji smaku mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie jedzą więcej soli niż powinni.

"Czynniki genetyczne, które wpływają na smak nie zawsze są oczywiste dla ludzi, ale mogą mieć wpływ na zdrowie serca poprzez żywność, jaką wybierają" - powiedziała główna autorka badania, Jennifer Smith z Uniwersytetu w Kentucky.

Poprzednie badania wykazały, że ludzie, którzy mają jeden z dwóch najczęstszych wariantów genu TAS2R38, wzmacniającego percepcję gorzkiego smaku, są bardziej narażeni na to, że będą unikać zdrowej dla serca żywności, takiej jak zielone warzywa liściaste.

W ramach ostatnich badań naukowcy starali się ustalić, czy ta genetycznie wzmocniona percepcja gorzkiego smaku może również wpływać na inne wybory żywieniowe.

Naukowcy przeanalizowali nawyki żywieniowe 407 osób o średniej wieku wynoszącej 51 lat, z których 73 proc. stanowiły kobiety. Uczestnicy obarczeni byli co najmniej dwoma czynnikami ryzyka chorób serca i brali udział w badaniu nad redukcją ryzyka sercowo-naczyniowego w wiejskiej części stanu Kentucky.

Badacze stwierdzili, że ludzie, którzy odczuwali silniej smak goryczy, byli niemal dwa razy bardziej narażeni na spożywanie większej ilości sodu niż minimalny zalecany dzienny limit.

Co więcej, badani z wariantami genów zwiększających percepcję gorzkiego smaku byli bardziej narażeni na spożywanie większej niż zalecana dziennej ilości cukrów, tłuszczów nasyconych czy alkoholu, z których każdy może mieć negatywny wpływ na zdrowie serca.

"Istnieje kilka badań, które sugerują, że osoby, które odczuwają gorzki smak intensywniej, mogą również intensywniej odczuwać smak soli i bardziej go lubić, co prowadzi do zwiększonego spożycia sodu. Inna teoria mówi, że ludzie tacy stosują sól do zneutralizowania gorzkiego smaku żywności" - powiedział Smith.

Informacje na temat wpływu czynników genetycznych na percepcję smaku mogą pomóc niektórym ludziom wybrać zdrowe dla serca pokarmy, które mogą im posmakować, zamiast próbować walczyć z wrodzonymi preferencjami.

W analizie badacze kontrolowali inne czynniki, które mogą mieć wpływ na smak i spożycie sodu, takie jak wiek, waga, palenie i zastosowanie leków na ciśnienie krwi, które są znane z wpływu na percepcję smaku.

Autorzy podkreślają, że chociaż uczestnicy badania byli w większości biali, wyniki mogą być podobne w innych grupach etnicznych, ponieważ więcej niż 90 proc. populacji Stanów Zjednoczonych posiada jeden z dwóch wariantów badanych genów. Naukowcy planują rozszerzyć swoją pracę, aby stworzyć etnicznie zróżnicowaną grupę.

Obecnie, Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca minimalną redukcję sodu do nie więcej niż 2 300 mg dziennie, a za idealną ilość uważa się nie więcej niż 1 500 mg dziennie.

Zbyt duża ilość sodu w diecie jest czynnikiem ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego, które może prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu.

Marta Pawlak, 9 miesięcy temu

Newsy

Komentarze

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy
Newsy

Miłość do koni mogła ją zabić!

Miłość do koni mogła ją zabić!

Sport to zdrowie? Każdy z nas ma pasję. I o ile czytanie książek, zbieranie znaczków czy monet nie wiąże się z większym niebezpieczeństwem, o tyle są hobby, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Z pewnością należy do nich skakanie na bungee, motocross,...

Newsy

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Jagody blushwood Naukowcy z QIMR Berghofer właśnie odkryli, że substancja z owocu, który rośnie wyłącznie w Australii może wspomóc walkę z rakiem. Niedawno opublikowali wyniki trwających 8 lat badań w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE". Badacze mówią, że...

Newsy

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Dziwne przedmioty Rzeczy, które mogą utknąć w jamach ciała człowieka są naprawdę zadziwiające. Bardziej jednak dziwi fakt, jak to się wszystko tam znalazło... U.S. Consumer Product Safety Commission wydało listę przedmiotów w ciele, z którymi zgłaszali...

Newsy

Badania wskazują, że użytkownicy Facebooka żyją dłużej

Kontakty społeczne z przyjaciółmi na pewno są dobre dla naszego zdrowia psychicznego, dobrego samopoczucia i ogólnego stanu organizmu. Nowe badania jednak sugerują, że nawet internetowe znajomości pozytywnie wpływają na zdrowie. Więzi społeczne pozytywnie...

Newsy

Nowa metoda w wykrywaniu chorób prionowych

Naukowcy opracowali metodę, która oparta jest na biochemicznych testach, które wykrywają priony we krwi osób z chorobą Creutzfeldt-Jakoba. Wygląda na to, że może być to użytecznym narzędziem, które wykryje chorobę zanim pojawią się jej pierwsze objawy. Publikacje...