Dziedziczne różnice w postrzeganiu smaku mogą tłumaczyć, dlaczego niektórzy ludzie jedzą zbyt dużo soli

Według badań wstępnych przedstawionych podczas tegorocznej sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, dziedziczne różnice w percepcji smaku mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie jedzą więcej soli niż powinni.

"Czynniki genetyczne, które wpływają na smak nie zawsze są oczywiste dla ludzi, ale mogą mieć wpływ na zdrowie serca poprzez żywność, jaką wybierają" - powiedziała główna autorka badania, Jennifer Smith z Uniwersytetu w Kentucky.

Poprzednie badania wykazały, że ludzie, którzy mają jeden z dwóch najczęstszych wariantów genu TAS2R38, wzmacniającego percepcję gorzkiego smaku, są bardziej narażeni na to, że będą unikać zdrowej dla serca żywności, takiej jak zielone warzywa liściaste.

W ramach ostatnich badań naukowcy starali się ustalić, czy ta genetycznie wzmocniona percepcja gorzkiego smaku może również wpływać na inne wybory żywieniowe.

Osoby z intensywniejszą percepcją gorzkiego smaku często używają większej ilości soli
Osoby z intensywniejszą percepcją gorzkiego smaku często używają większej ilości soli (Shutterstock)

Naukowcy przeanalizowali nawyki żywieniowe 407 osób o średniej wieku wynoszącej 51 lat, z których 73 proc. stanowiły kobiety. Uczestnicy obarczeni byli co najmniej dwoma czynnikami ryzyka chorób serca i brali udział w badaniu nad redukcją ryzyka sercowo-naczyniowego w wiejskiej części stanu Kentucky.

Badacze stwierdzili, że ludzie, którzy odczuwali silniej smak goryczy, byli niemal dwa razy bardziej narażeni na spożywanie większej ilości sodu niż minimalny zalecany dzienny limit.

Co więcej, badani z wariantami genów zwiększających percepcję gorzkiego smaku byli bardziej narażeni na spożywanie większej niż zalecana dziennej ilości cukrów, tłuszczów nasyconych czy alkoholu, z których każdy może mieć negatywny wpływ na zdrowie serca.

"Istnieje kilka badań, które sugerują, że osoby, które odczuwają gorzki smak intensywniej, mogą również intensywniej odczuwać smak soli i bardziej go lubić, co prowadzi do zwiększonego spożycia sodu. Inna teoria mówi, że ludzie tacy stosują sól do zneutralizowania gorzkiego smaku żywności" - powiedział Smith.

Przeczytaj koniecznie

Informacje na temat wpływu czynników genetycznych na percepcję smaku mogą pomóc niektórym ludziom wybrać zdrowe dla serca pokarmy, które mogą im posmakować, zamiast próbować walczyć z wrodzonymi preferencjami.

W analizie badacze kontrolowali inne czynniki, które mogą mieć wpływ na smak i spożycie sodu, takie jak wiek, waga, palenie i zastosowanie leków na ciśnienie krwi, które są znane z wpływu na percepcję smaku.

Autorzy podkreślają, że chociaż uczestnicy badania byli w większości biali, wyniki mogą być podobne w innych grupach etnicznych, ponieważ więcej niż 90 proc. populacji Stanów Zjednoczonych posiada jeden z dwóch wariantów badanych genów. Naukowcy planują rozszerzyć swoją pracę, aby stworzyć etnicznie zróżnicowaną grupę.

ZOBACZ TAKŻE:

Obecnie, Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca minimalną redukcję sodu do nie więcej niż 2 300 mg dziennie, a za idealną ilość uważa się nie więcej niż 1 500 mg dziennie.

Zbyt duża ilość sodu w diecie jest czynnikiem ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego, które może prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!