Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

eGFR

Badanie krwi

Wynik kreatyniny i eGFR

Odebrałam wynik kreatyniny i eGFR. Niby dobry, ale... Kreatynina o.89 mg/dl, eGFR 71,8. Mam 49 lat. Czy te wyniki można uznać za prawidłowy? Mam mieć rezonans z kontrastemWitam! Podany wynik jest prawidłowy! ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Ławnicka Lek. Izabela Ławnicka
Badanie krwi

Poziom eGFR oraz kreatynina w badaniu

Poziom eGFR 75,1 ml/min,kreatynina 1,26 mg/dl co oznaczają te wyniki ?Kreatynina jest w normie, ale poziom eGFR jest za niski i wymaga konsultacji z lekarzem . Wyniki te to parametry, które pozwalają na ocenę wydolności nerek. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Magdalena Mroczek Lek. Magdalena Mroczek
Niewydolność nerek

Wynik GFR a niewydolność nerek

czy eGFR >60 to już lekka niewydolność nerek? co z tym zrobić ?Witam. Wynik prawidłowy,jeśli pozostałe parametry nerkowe są w normie nie wymaga podejmowania działań.eGFR>60 jest dobrym wynikiem, ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Lek. Renata Grzechocińska Lek. Renata Grzechocińska i 1 inny
Badanie krwi

Czym się różni GFR od eGFR?

Czy to prawidłowa wartość eGFR - MGRD 81,99 ml/min? Czym się różni GFR od eGFR. Pół roku temu miałam taki wynik GFR 106,92ml/min/1,73m kwadratowy. Nie wiem, co to są te metry kwadratowe. Proszę o odpowiedź.nie MGRD tylko MDRD eGFR to to samo co GFR tylko może być różnie nazwane. Ten wskaźnik oznacza jakby wydajność nerek. ...

Rezonans magnetyczny

Wskaźnik eGFR a kontrast podczas badania RM

Czy przy wskaźniku eGFR =60 możliwe jest otrzymanie kontrastu podczas badania RM i TK ?Witam. Tak jest to możliwe. Jeśli eGFR jest wyliczany automatycznie przez laboratorium na podstawie wieku pacjenta (PESELU), to nie powinno się podawać wyniku inaczej niż >= 60. Tzn. GFR może być np. 100 ale na wyniku z laboratorium powinno być napisane, że jest on równy lub wyższy niż 60. Natomiast przy wartościach poniżej 60 podaje się "normalnie" np. eGFR = 43 itd. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Jacek Miśkiewicz Lek. Jacek Miśkiewicz
Badanie krwi

Wynik eGFR do analizy

WITAM CO OZNACZA eGFR 86,42 WE KRWIWitam, to wynik prawidłowy. GFR to przesączanie krwi przez kłębuszki nerkowe, ważne aby był większy niż 60. pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Chirurgia

Poziom eGFR po usunięciu guza nerki

eGFR 80,1czyli łagodnie obniżony w czerwcu miałem operacje osunięcia guza nerki metodą NNS guz w badaniu histo okazał się łagodny czy ten poziom eGFR się leczy czym i u kjogoSzanowny Panie, proponowałbym ponowne badanie za około miesiąc. Pozdrawiam serdecznie, dr n.med. Wojciech Kawiorski, specjalista chirurg, KrakówProszę skonsultować się z lekarzem prowadzącym! zż ...

Odpowiada 2 ekspertów : Dr n. med. Wojciech Kawiorski Dr n. med. Wojciech Kawiorski i 1 inny
Badanie krwi

Niski poziom eGFR u 34-latka

Witam, mam 34 lata, jestem mężczyzną, ważę 82 kg. Robiłem badania poziomu kreatyniny. Poziom kreatyniny - 1,09 mg/dl, eGFR - 77,4 ml/min/1,73m2. Czy mam się martwić zbyt niskim poziomem eGFR ? Z góry dziękuję za odpowiedź. PozdrawiamBadania są na gornej granicy normy , póki co nie ma powodow do większego niepokoju ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Izabela Górkiewicz-Kot Lek. Izabela Górkiewicz-Kot
Badanie krwi

Wynik eGFR i kreatyniny u 55-latki

Zaniepokoił mnie wynik eGFR[MDRD] >60.Kreatynina jest w normie 0,83.Dodam że jestem kobietą mam 55 lat i ważę 62 kg,mam jedną nerkę ponieważ druga się nie wykształciła ,czy powinnam szukać specjalisty ,czy może należy zmienić dietę? dziękuję za odpowiedzJest to wynik prawidłowy nie budzący niepokoju, wynik eGFR <60 jest niepokojący. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski
Badanie krwi

Różne parametry eGFR wg wzoru MDRD a przewlekła niewydolność nerek

Witam. Zauważyłem, że podczas badań krwi mam różne parametry eGFR wg wzoru MDRD. Raz miałem 96, a np pół roku później już 103,6. Dlaczego tak się dzieje? Czy to przewlekła niewydolność nerek?Nie, to nie jest przewlekła niewydolność nerek. Na eGFR składa się kilka zmiennych. Zmiana jednego z czynników może dać inny wynik. Wyjaśnienie w linku. http://nefrologia.mp.pl/lista/show.html?id=68892 ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Zbigniew Sycz Lek. Zbigniew Sycz
Angiografia nerkowa

Badanie eGFR &gt; 0,60 ml/min/1.73m2 &gt;60,0

Witam Robiłam ostatnio badania i mam taki wynik ;eGFR > 0,60 ml/min/1.73m2 >60,0 dziękuję bardzoWitam serdecznie.U osób zdrowych wartości eGFR są uzależnione od płci, wieku i powierzchni ciała - powinny być większe od 90 ml/min/1,73 m2. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon
Badanie krwi

Niepokojące wyniki badań eo, bazo i mono

Witam wczoraj odebrałam swoje wyniki i wszystko jest w normie oprócz eGFR ponieważ mam >60 i (Eo,Bazo,Mono) % norma jest od 6 do 12 a ja mam 4Witam. Wyniki nie są niepokojące, eGFR >60 to wynik prawidłowy. Natomiast normy eozynofili, monocytów i bazofili muszą być rozpatrywane w kontekście wszystkich parametrów układu białokrwinkowego - liczba białych krwinek, granulocytów, limfocytów. Nieznaczne obniżenie pojedynczych parametrów o niczym nie świadczy. Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Renata Grzechocińska Lek. Renata Grzechocińska
Badania moczu

Piasek w nerkach, w moczu dość liczne bakterie

Witam. Wynik pierwszego badania krwi wykazał podwyższoną kreatyninę 1,23 mg/dl. eGFR 77 ml/min. Na zdjęciu USG wyszedł ... ,66-1,25). eGFR MDRD >90 ml/min/1,73m2. Lekkie pobolewanie nerek. Czy w związku z poprawą eGFR można już wykluczyć stan zapalny nerek?1) eGFR 77 należy uznać za wartość prawidłową 2) Piasek w badaniu USG - nie ma większego znaczenia klinicznego 3) Poprawa eGFR najpewniej nie jest związana z fitolizyną 4) Pobolewanie w okolicy L-K najpewniej nie pochodzi od nerek Sugestia ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Adam Markiewicz Dr n. med. Adam Markiewicz
Badanie hormonów tarczycy

Co jest powodem niskiego eGFR?

bardzo proszę o poradę w piątek odebrałam wynik eGFR->60 dodam że przyjmuję bardzo dużą ilość wapnia Calperos 1000 ,2 xdziennie po2 tabletki Wapń całkowity mam 9,25 norma to8,60-10,20 Jestem po totalnej amputacji tarczycy ,Czy to może byc powodem tak niskiego eGFR i jak wygląda dalsze leczenie bardzo prosze o odpowiedż dziękuje i pozdrawiam serdecznieWynik badania eGFR powyżej 60 ml/min ( ->), jest wynikiem świadczącym o prawidłowej funkcji nerek. Z wiekiem naturalnym jest, że GFR spada, a dopiero ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Szmyt Lek. Krzysztof Szmyt
Rezonans magnetyczny

Badanie poziomu kreatyniny przed badaniem rezonansem

Witam W związku z badaniem rezonansem miałam wykonać poziom kreatyniny. Wynik 1.08mg/dl, eGFR wg MDRD 54. Powiedziano mi , że wynik nie dokońca jest prawidłowy. Co to znaczy? Dziękuję.Witam serdecznie, eGFR to nie kreatynina tylko współczynnik przesączania kłębuszkowego. Jest to jeden z parametrów oceny stopnia wydolności nerek. Przed badaniem TK czy MRI oznacza się poziom kreatyniny i/lub eGFR aby sprawdzić funkcjonowanie nerek. Jest to ważne w przypadku podania dożylnie środka kontrastowego ponieważ są ...

Odpowiada 1 ekspert : Mgr Bartłomiej Rawski Mgr Bartłomiej Rawski
Badania moczu

Morfologia i poziom mocznika w krwi

Proszę o pomoc. odebrałam wyniki morfologii poziom mocznika w krwi 19, azot mocznika 8,88, wskaźnik eGFR >90.Witam! Niestety interpretacja badania nie jest możliwa gdyż nie podała Pani jednostek w jakich wykonane było oznaczenie. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska
Badanie krwi

Wyniki badania eGFR i kreatyniny w surowicy

Byłabym wdzięczna za krótką informację, czy w związku z wynikami badań (poniżej) powinnam się martwić: eGFR >=60 ml/min/1,73m^2 ; Kreatynina w surowicy (M37) ¯ 0,5 mg/dl Dziękuję za odpowiedź - Iwona W.eGFR jest w normie (jeśli wynosi powyżej 60 nie podaje się już często jego dokładnej wartości). Wynik kreatyniny należy odnieść do norm laboratorium, w którym wykonywała Pani badanie. Kreatynina nieco obniżona-może być spowodowana ograniczeniem ilości mięsa w diecie, niedożywieniem, małą masą mięśni ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Magdalena Mroczek Lek. Magdalena Mroczek
Badania laboratoryjne

Wynik eGFR 33-letniej osoby do analizy

Witam. Mam 33 lata. Ostatnio robiłam badania kreatyniny w surowicy. Wyszło mi 0,6 czyli dolna granica normy (norma podana na wyniku to 0,6-1,1), do tego eGFR >=60 ml/min/1,73m^2 . Czytałam że prawidłowy eGFR powinien być większy od 90. Co oznaczają moje wyniki? Czy mam się tym martwić? Proszę o pomocZależy od objawów. Proponuje udać się do lekarza rodzinnego, po badaniu będzie można określić odpowiednie postępowanie. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Badanie krwi

Wyniki badania krwi i stan po zakażeniu nerek

Zmarwiły mnie wyniki badań: eGFR-60, MCH-35,2 {27-31}, LY%-18,5 {21,1-52,8}, NEUT% - 70,7 {45-70} , MXD% -10,8 {4-10}, MPV -10,5 {6,3 -9,1}. Nie czuję się dobrze. Nadmieniam, że w grudniu przeszłąm ostre zakażenie nerek i dotąd nie doszłam do siebie.Wymienione wartości z morfologii nie są niepokojące, wyjaśnienia wymaga natomiast obniżony wskaźnik eGFR. Wskazane jest powtórzenie tego badania, wraz z oznaczeniem kreatyniny w surowicy krwi i badaniem ogólnym moczu. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Magdalena Bochniak Lek. Magdalena Bochniak
Klirens kreatyniny

Podwyższona kreatynina u 66-latka

Jestem mezczyzna w wieku 66 lat mam podwyzszona kreatenine 2,3 czy nie ma innej metody leczenia jak tylko dializa nerekWitam, funkcję nerek określa się na podstawie kreatyniny obliczając tzw eGFR. Aktualnie wynosi on u Pana 30 ml/min . Leczenie dializami rozpoczyna się zwykle przy eGFR około 10-12 ml/min - co dla 66 letniego mężczyzny oznacza poziom kreatyniny 4-5 mg% . Proszę udać się do nefrologa - być może uda się utrzymać się przez wiele lat funkcję na obecnym poziomie i uniknąć dializ Pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr n. med. Adam Markiewicz Dr n. med. Adam Markiewicz
Tomografia komputerowa

Powiększone lewe nadnercze guzowate

Witam! wiem że mam powiększone lewe nadnercze guzowate.z tk.A teraz robiłam poziom kreatyniny i wynik jest taki;kreatynina(ICD-9;M37 1,21) eGFR(ICD-9;M37 47,5.Uprzejmie proszę o odpowiedż na moje pytanie.Pozdrawiam serdecznie.MariaWitam serdecznie. Z chęcią odpowiem, jednak brak jest konkretnego pytania. Niemniej jednak poziom kreatyniny jest jeszcze w normie. Niepokojąco niska jest wartość eGFR. Sugerowałbym bezpośrednia konsultacje z lekarzem. Poziom e GÓR silnie zależy od wieku. Należy wykonać ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Interna

Jakie są prawidłowe wartości GFR?

Jakie są prawidłowe wartości GFR? Czy wartość eGFR - MDRD 81,99 ml/min jest prawidłowa? Wartość kreatyniny 0,76mg/dl. Bardzo proszę o odpowiedź.Witam, poziom kreatyniny jest prawidłowy, eGFR jest obniżony i może świadczyć o I stopniu niewydolności nerek, ale należy mieć na uwadze fakt, że u osób zdrowych metoda MDRD powoduje często niedoszacowanie GFR (co ma znaczenie w kontekście bardzo dobrego wyniku kreatyniny).prawidłowo GFR powinien wynosić >90 ml/min/1,73m^2. ...

Odpowiada 2 ekspertów : Lek. Rafał Gryszkiewicz Lek. Rafał Gryszkiewicz i 1 inny
Badania moczu

Dlaczego w moczu pojawiły się leukocyty?

Robiłam analizę moczu ,od 3 m-cy mam w moczu leukocyty6-10 wynik eGFR wynosi 60,11 Kreatynina 1,0 .Jestem w wieku 60 lat.Morfologia przedstawia się następująco:Neutrocyty 44,1;Eozynocyty 6,1;Bazocyty 1-5,Monocyty 10,2:Pozostałe wyniki są w normie.Co może być powodem leukocytów w moczu i wynik eGFR?witaj prawdopodobnie infekcja pęcherza pozdrawiam ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Wiesław Mahaczek Lek. Wiesław Mahaczek
Urologia

Zmniejszenie ilości moczu w czasie upałów u 2-letniej córki

(...) suchą pieluszkę. badanie :leukocyty 1-4, fosforany-poj,bakterie - poj, kreatynina - 0,25 ,eGFR (MDRD) - 595! ml/min/1.73m2 (75-120) Dziś córka siusia normalnie. Niepokoi mnie eGFR skąd taki duży, co to może oznaczać, powinniśmy coś jeszcze zbadać?Konieczny jest kontakt z pediatrą, taki wynik eGFR może oznaczać choroby metaboliczne (np. cukrzycę), wystepować u młodych osób z obrzękami ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksander Ropielewski Lek. Aleksander Ropielewski
Ginekologia

Krwawienie po porodzie przez 5 tygodni

(...) brzucha. Trwa to już 5 tygodni. Oprócz tego wykonałam badanie krwii, w którym jeden z wyników jest podwyższony eGFR >60 jedn.1 ... wspomina nie jest podwyższony. eGFR to wartość służąca do oceny funkcji nerki i oznaczenie >60 jest w tym momencie dobrym sygnałem. eGFR ocenia filtrację nerkową.Wskazna wizyta u ginekologa konsultacja/ proszę wykonać badanie ogólne moczu , morfologię ...

Odpowiada 3 ekspertów : Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 2 innych
Kreatynina we krwi

Co oznaczają wyniki badań nerki?

(...) Schilinga ok - kreatynina 0,56 mg/dl norma 0,50-0,90 eGFR >60 - robiony uproszczonym wzorem MDRD kwas moczowy w normie, CRP norma. Czy mam się zacząć martwić tym wynikiem eGFR? Czy to już utajona niewydolność nerki? Skąd tak niska kreatynina? Dziękuję i pozdrawiamWitam serdecznie! Przytoczone wyniki badań są bardzo dobre, eGFR oznaczające przesączanie kłębuszkowe u osób zdrowych ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Anna Syrkiewicz Lek. Anna Syrkiewicz
Badania moczu

Wyniki badania kreatyniny i eGFR u 60-latki

Mam 60 lat, ważę 100 kg, nie mam jednej nerki angiomyolipoma, biorę leki Lokren 20, Torsemed 10, leuapin 10, Candaprej 16, Milurit 100. Moje wyniki to Kreatynina (ICD-9:M37) to 0,91 a eGFR (ICD-9:M37) to 67,1, cholesterol mam w normie- całkowity 169,10; HDL 37,5; LDL 96,88; Trójglicerydy 173,6, sód 143, potas 5,00. Badanie ogólne moczu, wszystko w normie. Proszę o interpetację wyniku badania kreatyniany i eGFRBadanie kreatyniny i eGFR jest w normie. Sądząc po lekach choruje pani na jakąś chorobę serca ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Łukasz Wroński Lek. Łukasz Wroński
Badania moczu

Badania moczu i krwi 13-letniego dziecka

dziecko lat 13 badanie moczu nabłonki płaskie-nieliczne.pasma sluzu -nieliczne bakterie nieliczne eGFR(icd-9:M37) >90 i badanie z krwi Eozynofile 2,3 proszę o odpowiedż do 2 ostatnich nie podano normy.Martwie sie bo córke boli brzuch i pod żebrami tak jak by ja ktoś ściskał w połowie nie moze sie ruszyc bo boli ja bardziej.Reszta wyników w normiejeśli chodzi o eGFR to właśnie powinien być >90, a eozynofile mogą być wyrażone w % lub liczbie bezwzględnej. Nie wiem które Pani podała... Ale jeśli reszta ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski
Klirens kreatyniny

Poziom kreatyniny a rezonans magnetyczny

Zbadałam poziom kreatyniny (ze względu na potrzebę wykonania rezonansu). Wynik jest taki: Kreatynina: 0,85 mg/dl (zakres referencyjny: 0,50 – 0,90); eGFR: 80,4 ml/min/1,73m2. Poniżej dopisek: „Wyliczany na podst. wzoru MDRD dla osób między 18 a 70 rokiem życia. Wynik prawidłowy: >60,0 ml/min". Niepokoi mnie jednak poziom GFR, tym bardziej, że kiedy wyliczyłam go wg wzoru uwzględniającego wagę, wychodzi jeszcze mniej - 70. Czy powinnam udać się do lekarza?Witam, Szanowna Pani, wyniki eGFR są jak na Pani wiek ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Krzysztof Szmyt Lek. Krzysztof Szmyt
Klirens kreatyniny

Wynik eGFR 90 u 24-latki

witam, chciałam zapytac co oznacza wynik eGFR 90, skoro normą jest 60, kreatynine mam w normie, nie mam tez cukrzycy ani nadwagi[ mam 164cm i 51 kg] wyniki robiłam dzis bo w poniedziałek mam rezonans odcinka lędźwiowego. Czy jest to niepokojace? równiez nie choruję na nicwynik jest prawidłowyWynik prawidłowy. ...

Odpowiada 2 ekspertów :  Lek. Tomasz Budlewski Lek. Tomasz Budlewski i 1 inny
Klirens kreatyniny

Wynik kreatyniny i eGFR u 44-latki

Czy wynik Kreatynina ---81 , eGFR ---66,99 wymaga konsultacji lekarskiej czy jest to wynik w normie ??Nie podała Pani jednostek oznaczenia kreatyniny. W warunkach prawidłowych stężenie kreatyniny we krwi mieści się w przedziale od 53 do 115 µmol/l (od 0,6 do 1,3 mg%). GFR powinno być ponad 60. ...

Odpowiada 1 ekspert :  Lek. Aleksandra Witkowska Lek. Aleksandra Witkowska
Badanie krwi

Wynik badania kreatyniny i eGFR

MAM WYNIKI KREATYNINA WYNIK mg/dl wynosi 1.15 eGFR(MDRD) ml/min1.73 wynosi51.24 co to oznaczaOsłabienie funkcji nerek; należy poszukać przyczyny (np. cukrzyca). Wskazana wizyta u lekarza POZ. Lekarz specjalista - nefrolog. ...

Odpowiada 1 ekspert : Dr Jolanta Nagadowska Dr Jolanta Nagadowska
Nefrologia

Jedna nerka i wynik eGFR

Dzień dobry, mam 20 lat. Posiadam jedną nerkę a wynik eGFR wynosi 75,1 (dla mojej masy), a kreatynina 1 mg/dl. Czy jest to już stan alarmujący co do pracy nerki? Dodatkowo w moczu pojawiły mi się ketony i bakterie. Cierpię również na niedoczynność tarczycy, biorę Eutyrox 50.Wyniki które pani podaje są trochę dziwne - czy choruje Pani na cukrzycę? Każde obniżenie parametrów nerkowych u pacjenta z jedną nerką wymaga diagnostyki nefrologicznej w trybie przyspieszonym. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Mateusz Siwek Lek. Mateusz Siwek
Nefrologia

Norma eGFR u 54-latki

Witam! Już wiem teraz, że kreatynina 1.14...nie jest powodem do zmartwień. eGFR mam 52.88ml/min/1.73m3...i nie wiem,czy to jest w normie. Proszę o odpowiedź, z góry dziękuję :)Witam. Wynik jest odpowiedni dla osoby w Pani wieku. ...

Odpowiada 1 ekspert : Lek. Małgorzata Horbaczewska Lek. Małgorzata Horbaczewska