Ekożywność - poznaj jej wady i zalety

Za ekożywność, czyli żywność ekologiczną uważa się produkty żywnościowe, które powstały według wytycznych rolnictwa ekologicznego troszczącego się o naturalne środowisko. Taki rodzaj gospodarki całkowicie eliminuje pestycydy, które stają się zagrożeniem nie tylko dla środowiska, ale również dla organizmu ludzkiego. W związku z tym podczas produkcji wykorzystywany jest naturalny nawóz w postaci kompostu lub nawozów zielonych, co związane jest z naturalnym wykorzystywaniem odpadów oraz ingerencją człowieka. Monitorowanie każdego etapu przez rolnika oraz postępowanie zgodnie z prawami przyrody przyczynia się do powstania żywności, która w żadnym stopniu nie jest przetworzona ani modyfikowana genetycznie. Nic więc dziwnego, że XXI wiek stał się niejako modą na ekożywność.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Zalety żywności ekologicznej

Wady i zalety ekożywności

Żywność ekologiczna ma bardzo wiele zalet, jednak ma również wady, co również trzeba wziąć pod uwagę w bilansowaniu diety.

Zaletą ekożywności jest z pewnością jej naturalność oraz wysoka jakość. Kontrolerzy, którzy zajmują się klasyfikowaniem produkcji ekologicznej zwracają szczególną uwagę na każdy proces powstawania, dlatego ubiegając się o certyfikat poświadczający pochodzenie produktu, producenci muszą spełnić szereg założeń umożliwiających wkroczenie w świat

zdrowej żywności oraz poddawać się corocznej kontroli. Jednym z głównych przepisów, który stanowi jednocześnie ogromną zaletę jest odchodzenie od wszelkich sztucznych dodatków, hormonów wzrostu i antybiotyków , które sprawiają, że dany produkt mimo swojej atrakcyjności zawiera wiele szkodliwych składników. W tym przypadku możemy być pewni, że dodatków takich nie będzie. Ponadto nie ma tu miejsca na konserwanty , barwniki, przeciwutleniacze i stabilizatory, które niestety znajdują się w coraz większej liczbie produktów dostępnych w sklepach. Co więcej, kupując produkty ekologiczne , odciążamy środowisko naturalne, dzięki czemu chronimy organizmy żywe i dbamy o ekosystem. Wśród zalet ekożywności nie może również zabraknąć walorów zdrowotnych, które w dużej mierze docenią osoby borykające się z różnego rodzaju alergiami pokarmowymi . Ponadto ekologiczne produkty bogate są w dużą ilość witamin oraz składników odżywczych, dlatego zapewniają zdrowie i dobre samopoczucie.

Wady ekożywności

Decydując się na ekologiczne odżywianie, warto być świadomym również jego wad. Jedną z nich jest przede wszystkim cena. O ile na świecie produkty te są o kilkanaście procent droższe niż produkty konwencjonalne, tak w Polsce nadal są to ceny nieco wygórowane. Z pewnością związane jest to z niewielką ilością gospodarstw ekologicznych w naszym kraju oraz wieloetapowym procesem produkcji, który wymaga stałej obecności człowieka. Skoro rolnicy nie mogą stosować sztucznych nawozów oraz pestycydów, to potrzebują większej ilości pracowników oraz stosunkowo droższych pasz dla zwierząt – stąd różnice cen w produktach ekologicznych oraz konwencjonalnych. Dla osób, którym zależy nie tylko na smaku i zdrowiu, ale również na interesującym podaniu pożywienia, problemem mogą być także odczucia sensoryczne. Z powodu swojej naturalności, ekożywność nie jest tak atrakcyjna i barwna jak produkty ogólnodostępne. Wśród wad można także wymienić utrudnioną dostępność ekożywności. Wartościowe produkty ekologiczne osiągalne są w wybranych sklepach ze zdrową żywnością oraz gospodarstwach wiejskich. Na szczęście, coraz częściej można również zauważyć specjalne działy w marketach poświęcone zdrowej i ekologicznej żywności.

Katarzyna Łukijaniuk, ponad rok temu

Żywność ekologiczna

Komentarze (4)
~ZIGI
~ZIGI 7 miesięcy temu

Kilka rzeczy... Otóż: cena ekologicznych produktów nie jest wadą. Wystarczy przeliczyć ile musimy wydawać na leczenie si z różnorakich chorób, które przyczynę mają właśnie w żywieniu. Świadomość żywieniowa w Polsce rośnie, wciąż pozostawia wiele do nadrobienia. Najprostszym sposobem na kupowanie taniej jest osobisty zakup prosto od rolnika. Żywność ekologiczna w sklepach jest przedrożona ze względu na marżę, a dodatkowo nie podawane jest gospodarstwo z którego pochodzi, jaki to region etc,.. Kolejną rzeczą ważną jest ilość. MY ZA DUŻO DZIŚ JEMY!!! I w dodatku nieracjonalnie. Zatem co jest lepsze: wydać więcej pieniędzy na mniej produktów i zjeść zdrowo i dobrze, czy też wydawać mniej pieniędzy, kupować śmieciowe jedzenia, duuuużżżżoooo i zatruwać swój organizm toksynami, metalami ciężkimi i w dodatku dawać zarabiać korporacjom, które tak naprawdę zabijają dziś zdrowe rolnictwo? Inną sprawą jest też problem relacji i ich nawiązywania. Dziś społeczeństwo jest wygodne (czyt. zamknięte). Nie szkoda czasu na internet, media społecznościowe, ale poświęcić czas na znalezienie sklepu z taką żywnością, a tym bardziej rolnika to już stanowi olbrzymi problem... Bądźmy ludźmi świadomymi!!!

Odpowiedz
~gosc20
~gosc20 ponad rok temu

Markety potrafią oszukiwać, bo kontrole są w takich miejscach utrudnione. Polecam lokalne i sprawdzone sklepy ze zdrową żywnością. Owoce i warzywa BIO kupuję w Izabelinie pod Warszawą. Mamy tutaj taki mały sklepik, ale bardzo dobrze zaopatrzony. Z tego co wiem to do Warszawy też dowożą.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Szukanie ekologicznej żywności Produkty ekologiczne są dostępne w większości sklepów - wystarczy dobrze się rozejrzeć.

Żywność ekologiczna

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO)

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO) Odtwórz wideo

Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej....

Żywność ekologiczna

Oznaczenia na ekologicznych jajkach (WIDEO)

Oznaczenia na ekologicznych jajkach (WIDEO) Odtwórz wideo

dla konsumentów? O których jajkach można powiedzieć, że są ekologiczne? Na te pytania szczegółowo odpowiada dietetyk Marta Michalak-Tomasik (...) . W ich przypadku kury mają dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu. Karmi się je...

Żywność ekologiczna

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO)

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO) Odtwórz wideo

Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony roślin i pestycydów. Rolnictwa (...) ekologiczne wytwarzają pokarmy w czysty i bezpieczny sposób,...

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna na odporność Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.

Żywność ekologiczna

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Żywność organiczna Czym jest żywność organiczna? To żywność wytworzona bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, zwykle droższa od tej, którą (...) pod bieżącą wodą, nawet te zakupione w sklepie ze...

Żywność ekologiczna

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Figi Figowiec to najstarsze drzewo uprawne. Rośnie przede wszystkim w Azji oraz w basenie Morza Śródziemnego. Owoce tego drzewa ceni się przede wszystkim ze względu na ich szczególny smak, ale i cenne dla organizmu wartości odżywcze. (http://fitness.wp.pl/19238,figi-dietetyczna-przekaska...