Należy pamiętać, że przygotowanie syropu w domu, przy użyciu wysokiej temperatury, może pozbawić go znaczącej ilości witaminy C, więc dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w wysokiej jakości kupowany preparat. Jeżeli mimo wszystko chcesz przygotować go samodzielnie, przepis znajdziesz poniżej.
Składniki na domowy eliksir na przeziębienie to: jedna szklanka świeżych, mrożonych lub suszonych owoców czarnego bzu, dwie szklanki wody, dwie łyżki świeżego, startego imbiru, jedna szklanka 40-procentowego alkoholu, jedna szklanka naturalnego miodu.
W dużym rondlu należy połączyć jagody, wodę i imbir. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć gaz i dusić przez około 20 minut. Następnie miksturę przecedzić przez gazę, a do powstałego płynu po lekkim przestudzeniu dodać miód i alkohol. Dokładnie wymieszać. Eliksir przelać do buteleczek. Warto poddać je pasteryzacji lub przechowywać w lodówce.
Jak stosować eliksir? Po zauważeniu pierwszych objawów przeziębienia lub grypy, zażywać po łyżce syropu kilka razy dziennie przez co najmniej pięć dni.
Redakcja poleca: Działa jak cholesterol. Uszkadza naczynia, zatyka tętnice