Trwa ładowanie...

Eliminując z diety cheddar, parmezan i ser hallumi zmniejszysz ryzyko chorób serca

Avatar placeholder
22.11.2019 10:57
Unikając cheddara, parmezanu i sera hallumi możemy obniżyć ryzyko chorób serca
Unikając cheddara, parmezanu i sera hallumi możemy obniżyć ryzyko chorób serca (Shutterstock)

Powszechnie wiadomo, że wysoki poziom cholesterolu może zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób serca, zawału i udaru mózgu. Podnoszą go produkty o dużej zawartości tłuszczów nasyconych, np. tłuste mięso, masło i nabiał, w tym także sery.

Zgodnie z Heart UK (organizacja charytatywna zapewniająca pomoc i wsparcie osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu), spożywanie zbyt dużych ilości nasyconego tłuszczu zwiększa poziom cholesterolu LDL we krwi.

Eksperci zalecają ograniczenie spożycia nasyconego tłuszczu do minimum lub zastąpienie go dobrymi tłuszczami, takimi jak te pochodzące z orzechów, nasion czy awokado. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować ze wszystkich ulubionych potraw.

Według ekspertów warto wyeliminować z diety sery o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych
Według ekspertów warto wyeliminować z diety sery o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych (Shutterstock)
Zobacz film: "Cholesterolu nie trzeba się bać"

Choć ser może być źródłem tłuszczów nasyconych, jest również bardzo odżywczy.

Ser zawiera wiele składników odżywczych i witamin, takich jak wapń, niezbędny dla kości cynk, witamina B12 i witamina A, które mają decydujące znaczenie dla ogólnego zdrowia.

Ser to także świetne źródło białka dla osób na diecie wegetariańskiej. Jednak jeśli chcesz ograniczyć ilość tłuszczów nasyconych w diecie do minimum, musisz zacząć świadomie wybierać rodzaje sera, które są w twojej diecie.

Amar Lodhia, założyciel firmy cateringowej "Fit Kitchen" twierdzi, że cheddar, parmezan i ser halloumi zawierają najwyższą ilość tłuszczów nasyconych. Natomiast ser feta i twaróg mają go najmniej, a na dodatek są pełne wapnia i witaminy D.

Jeśli poszukujemy sera, który jest dobrym źródłem białka, warto sięgnąć po ser kozi, a gdy zależy nam na właściwościach probiotycznych - wybierzmy goudę.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Mascarpone i serki śmietankowe mają dużo tłuszczu nasyconego, w przeciwieństwie do ricotty. Mniejszą ilość znajdziemy w serze stilton, roquefort, edamskim, brie i camembert. Jednak ponieważ większość serów ma znaczne ilości tłuszczu i soli, zaleca się spożywanie ich z umiarem.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze